News

Sondaj: PSD ar câştiga detaşat alegerile europarlamentare, dacă votul ar fi duminică

Ultimul sondaj Avangarde confirmă preferinţa electoratului pentru Partidul Social-Democrat. Doar patru partide ar obţine mai mult de zece procente.
05.10.2023 | 18:52
Sondaj PSD ar castiga detasat alegerile europarlamentare daca votul ar fi duminica
PSD ar câştiga alegerile europarlamentare cu un procent de 31% din voturi Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un sondaj Avangarde realizat la comanda PSD relevă că partidul condus de Marcel Ciolacu ar câştiga alegerile europarlamentare cu aproape o treime din voturi, dacă scrutinul ar avea loc duminica viitoare. Social-democraţii ar fi declaraţi învingători cu un procent de 31% din voturi.

54% dintre români sunt de acord ca România să se adreseze Curţii Europene de Justiţie, în privinţa Austriei

PSD ar fi urmat la zece procente de PNL, partid preferat de 21% din electorat, în timp ce AUR ar strânge 19% din voturi. O singură formaţiune politică mai trece pragul simbolic de zece procente, USR, creditată cu un scor de 13%. În continuare, la 5% sunt UDMR şi partidul Dianei Şoşoacă, SOS, iar PMP are 3%. În rest, toate celelalte formaţiuni ar obţine cel mult 1%.

ADVERTISEMENT

Sondajul a fost făcut prin metoda CATI, pe un eșantion de 994 de subiecți, în perioada 20 septembrie – 28 septembrie. “Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,2%”, anunţă autorii sondajului.

Cum ar vota românii, dacă duminică ar avea loc alegeri
Cum ar vota românii, dacă duminică ar avea loc alegeri

O altă întrebare importantă a vizat atitudinea pe care ar trebui să o aibă guvernul de la Bucureşti cu privire la opoziţia Austriei de aderare a României la Spaţiul Schengen. La întrebarea “Din punctul dumneavoastră de vedere primul ministru Marcel Ciolacu ar trebui să demareze procedurile pentru ca România să se îndrepte împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție pentru refuzul de a accepta România în Spațiul Shengen?”, nu mai puţin de 54% dintre repondenţi s-au declarat de acord cu intenţia declarată a premierului, iar 26% au fost împotrivă. Procentul celor indecişi este de 20%.

ADVERTISEMENT

Sondajul comandat de PSD merge mai departe în chestiunea Schengen, iar românii au fost invitaţi să îşi exprime opţiunile specifice vizavi de Austria. Astfel, 28% dintre ei sunt de acord cu boicotarea de către Stat a tuturor companiilor austriece care își desfășoară activitatea în România, precum OMV, Raifaissen şi altele.

27% dintre respondenţi cred că România ar trebui să se îndrepte împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție, iar 13% sunt de părere să fie folosit dreptul de veto și să blocheze deciziile UE până când Austria va accepta România în Schengen.

ADVERTISEMENT

Românii nu vor taxare preferenţială în sectorul construcţiilor şi în IT

Dincolo de atitudinea reactivă pe care ar trebui s-o avem faţă de Austria, românii au fost chestionaţi şi cu privire la motivele care presupun că ar sta la baza refuzului guvernului de la Viena. Astfel, la întrebarea “Dumneavoastră personal cu care dintre următoarele afirmații sunteți mai degrabă de acord?”, opiniile au fost următoarele: 33% consideră că Austria nu vrea România în Senghen din motivele pe care le enumeră – respectiv migraţia ilegală, iar 31% cred că Austria nu acceptă România în Schengen pentru că acesta este interesul Rusiei.

Există un procent de 10% care consideră că România nu merită să fie membră a Spaţiului Schengen, în timp ce 1% din cetăţenii ţării noastre cred că, de fapt, statele puternice din UE sunt cele care nu vor România în Schengen și folosesc Austria ca pe un pion în acest joc.

ADVERTISEMENT

În alte chestiuni de interes naţional, 57% dintre români ar fi de acord cu o reformă administrativ-teritorială a ţării din 2025, chiar dacă acest lucru ar duce la dispariția unor localități din județul în care locuiesc. De asemenea, tot în proporţii de peste 50% românii cred că sectorul construcţiilor şi cel IT nu ar trebui să beneficieze de taxare preferenţială.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat...
Anunţul radical făcut de Leonard Doroftei, la 5 ani după ce a plecat din România: Aveam nevoie de un şoc!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Prețul carburanților explodează. Ce se întâmplă de la 1 iulie
Prețul carburanților explodează. Ce se întâmplă de la 1 iulie
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii