News

România atacă în instanță Austria în cazul unui veto pe Schengen. Marcel Ciolacu: ”Am pierdut 2% din PIB”

România va ataca în instanță Austria, dacă și la următorul Consiliul JAI îi blochează aderarea la Schengen. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu.
15.09.2023 | 11:10
Romania ataca in instanta Austria in cazul unui veto pe Schengen Marcel Ciolacu Am pierdut 2 din PIB
Premierul Marcel Ciolacu: ”România va ataca Austria în instanță, dacă îi blochează aderarea la Schengen”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România nu mai acceptă ca Austria să o țină la poarta spațiului Schengen și anunță oficial că va ataca în instanță Viena dacă puterea politică de aici își va menține veto-ul față de aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație.

Premierul Marcel Ciolacu: ”România va ataca Austria în instanță, dacă îi blochează aderarea la Schengen”

Țara noastră, prin vocea premierului Marcel Ciolacu, avertizează că va ataca Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și va cere despăgubiri, dacă Viena va bloca din nou aderarea României la Schengen.

ADVERTISEMENT

Aceste declarații au fost făcute de șeful Guvernului de la București într-un amplu interviu acordat publicației austriece Der Standard. Ciolacu a mai spus că prejudiciul adus României ”se ridică la cel puțin 2% din PIB”.

Primul-ministru a explicat că acțiunea împotriva Austriei va fi inițiată dacă aceasta se va opune din nou integrării României în Schengen la reuniunile oficiale ale Consiliului JAI (Justiție și Afaceri Interne) din octombrie și decembrie.

ADVERTISEMENT

Categoric, da”, a răspuns Marcel Ciolacu atunci când a fost întrebat dacă România va apela la Curtea Europeană de Justiție în cazul în care Austria menține veto-ul.

Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat abia cu câteva zile înaintea întâlnirii Consiliului UE că nu va susține aderarea României. Acest lucru a dus la frustrări în rândul autorităților și al populației române.

ADVERTISEMENT

Spania, aflată la președinția Consiliului UE, susține aderarea României la spațiul Schengen și are grijă ca această temă să se afle din nou pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie, la Consiliului miniștrilor de interne ai UE. Toate celelalte state, cu excepția Austriei, susțin aderarea României”, a declarat Ciolacu, pentru sursa citată.

Marcel Ciolacu: ”Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spațiul Schengen”

Vineri dimineața, pe pagina sa de Facebook, Marcel Ciolacu și-a reiterat mesajul transmis în presa austriacă. El a punctat faptul că Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră, după ratarea intrării în Schengen.

ADVERTISEMENT

Veto-ul exprimat de Austria nu ține de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spațiul Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru.

Drept urmare, în cazul în care Guvernul austriac va insista să-și exercite abuziv dreptul de veto, ne vom apăra și noi interesul național și vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiției. Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de țara noastră”, scrie premierul.

ADVERTISEMENT