News

Sorin Cîmpeanu critică dur ordinul de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, pe care abia l-a semnat

08.03.2021 | 21:45
Sorin Cimpeanu critica dur ordinul de ministru comun al Ministerului Educatiei si Ministerului Sanatatii pe care abia la semnat
ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a criticat dur, luni, în direct la Digi24, ordinul de ministru comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, deși abia îl semnase în cursul zilei de astăzi. Motivele criticii au fost explicate pe larg în timpul emisiunii moderată de Cosmin Prelipceanu.

În urmă cu trei zile, Ministerul Educației a convins Comitetul Național pentru Situații de Urgentă să le permită elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a să meargă la școală, chiar dacă localitatea este în scenariul roșu, dar le-a fost impus un plafon de maximum 50% din numărul total de elevi.

ADVERTISEMENT

De astăzi, elevii au mers la școală conform noului ordin de ministru comun, între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, cel care a fost astăzi criticat chiar de Sorin Cîmpeanu, unul dintre semnatari.

Sorin Cîmpeanu, critică ordinul de ministru pe care abia l-a semnat. Care sunt motivele nemulțumirii

“De ce este posibil ca într-o școală, două săli de clasă aflate pe același palier, în prima să fie elevii de clasa a patra cu efective întregi și în sala de lângă, elevii de clasa a opta să fie înjumătătiți? Nu pot să vă răspund la această întrebare, mai ales că au evaluare națională anul acesta.

ADVERTISEMENT

Am încercat să explic că educația nu îmbolnăvește, mie mi se pare periculoasă ideea conform căreia dacă elevii merg la școală pot să își îmbolnăvească părinții, bunicii și așa mai departe.

Mergând la școală, înveți să respecți regulile, ceea ce înseamnă că înveți și să gestionezi riscul de îmbolnăvire.

ADVERTISEMENT

Avem un ordin comun de ministru, pentru a fi semnat ar trebui să facem rabat de la prezență fizică în clasă pentru elevii din clasele terminale. Înjumătățirea vine pe considerente medicale, cu siguranță, dar acesta a fost compromisul.

Sunt permise simulările pentru elevii din clasele a VIII-a și a XII-a începând cu 22 martie, respectiv 29 martie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vor mai fi organizate în aprilie evaluările la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, acestea sunt foarte importante pentru a vedea unde suntem din punctul de vedere al competențelor achiziționate după un an de predare online.

Este permisă prezența fizică, grație acestui ordin de ministru, pentru orice elev din clasele I-XII, indiferent de scenariu, pentru a face ore remediale, în grupe mici de 10-12 elevi, similare cu meditațiile, iar ele presupun prezență fizică pentru a recupera exact ce s-a pierdut prin învățarea online.

La gimnaziu numărul maximum de elevi este de 29, iar la liceu este de 33, aceasta este legea, de aceea avem nivelurile de 15 respectiv 17 elevi.

Dacă se găseșc doritori peste aceste praguri, trebuie să gestioneze directorii. Dacă vom avea situații în care toți elevii vor vrea să se prezinte fizic la ore, va trebui să trecem în scenariul de învățământ hibrid, depinde cu câți elevi se va depăși acest plafon.

În mod normal îi încurajez pe elevi întodeauna să meargă la școală, acum am semnat un ordin de ministru cu inima îndoită pentru înjumătățire, pentru a putea alege răul cel mai mic.

Fără acest ordin de ministru, nu aveam simulări, nu aveam evaluare la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, nu existau ore remediale”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

ADVERTISEMENT