News

Sorin Cîmpeanu, precizări despre reînceperea cursurilor. Câte școli se vor redeschide cu prezență fizică

Ministerul interimar al educației a precizat că 67,79% din numărul total al unităţilor de învăţământ, de stat şi privat, au decizie de desfăşurare a cursurilor cu prezenţă fizică, începând de luni.
07.11.2021 | 17:23
Sorin Cimpeanu precizari despre reinceperea cursurilor Cate scoli se vor redeschide cu prezenta fizica
ADVERTISEMENT

Adică peste două milioane de elevi şi preşcolari vor reveni de luni în băncile a 4.847 de unităţi de învăţământ.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că datele exacte privind modul în care vor reîncepe cursurile sunt disponibile pe site-urile fiecărui inspectorat şcolar.

ADVERTISEMENT

Sorin Cîmpeanu, precizări despre reînceperea cursurilor. Câte școli se vor redeschide cu prezență fizică

Ministrul a dat ca exemplu municipiul Bucureşti, unde sunt şi 27 de unităţi de învăţământ care au cerut intrarea în regim online, deşi aveau peste 60% rată de vaccinare a personalului, relatează Agerpres.

Sorin Cîmpeanu anunţa vineri, într-o conferinţă de presă, că şcoala va începe pe 8 noiembrie pentru toţi elevii şi preşcolarii atât din învăţământul de stat, cât şi privat, menţionând că se vor desfăşura cursuri cu prezenţă fizică în unităţile în care rata de vaccinare anti-COVID a întregului personal este de peste 60%.

ADVERTISEMENT

În situaţia în care vor fi probleme legate de resursa umană sau de infrastructură, indiferent dacă rata de vaccinare a personalului este de peste 60%, există în continuare posibilitatea ca şcolile respective să solicite desfăşurarea cursurilor online.

Consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar sunt cele care au emis decizia privind modalitatea de reluare a cursurilor, cu informarea inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB, potrivit ordinului comun al miniştrilor interimari ai Educaţiei şi Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Documentul mai prevede că trecerea de la scenariul online la scenariul cu prezenţă fizică se face prin decizia consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu informarea inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB, în situaţia atingerii procentului de 60% rată de vaccinare a personalului din unităţile de învăţământ, această decizie urmând a se lua prin raportare la fiecare zi de vineri, conform situaţiei privind personalul vaccinat, publicată şi actualizată săptămânal pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean/ISMB.

Vaccinarea personalului din învăţământ nu este suficientă

Consiliul Naţional al Elevilor susține că decizia privind deschiderea unei şcoli cu prezenţă fizică ar trebui să depindă de mai mulţi parametri, precum incidenţa de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare şi de menţinere a distanţării fizice.

ADVERTISEMENT

“De aceea, solicităm autorităţilor sanitare să dezvolte un algoritm în baza căruia şcolile să decidă în ce format vor continua cursurile, luând în calcul mai mulţi factori, inclusiv vaccinarea din rândul personalului”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

În același sens s-au exprimat și reprezentaţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” care consideră că decizia privind modul de reluare a cursurilor şcolare începând din data de 8 noiembrie trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, în funcţie de situaţia epidemiologică de la nivelul localităţii.

Conform unui comunicat, cele două organizaţii sindicale solicită Guvernului României să reevalueze decizia de a deschide unităţile de învăţământ ţinând cont doar de numărul salariaţilor vaccinaţi.

ADVERTISEMENT