News

Soțul Vioricăi Dăncilă a intrat în atenția Fiscului. Ce scrie în documentul primit de Cristinel Dăncilă de la Impozite și taxe locale

Numele lui Cristinel Dăncilă, soțul Vioricăi Dăncilă, se află pe o listă de contribuabili întocmită de autoritățile fiscale din Videle.
16.06.2023 | 11:03
Sotul Vioricai Dancila a intrat in atentia Fiscului Ce scrie in documentul primit de Cristinel Dancila de la Impozite si taxe locale
Cristinel Dăncilă a fost alături de soția sa, Viorica, la mai multe evenimente politice Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Viorica Dăncilă
ADVERTISEMENT

Viorica Dăncilă, fost premier și europarlamentar, actual președinte al partidului Națiune Oameni Împreună, este măritată cu Cristinel Dăncilă, un inginer petrolist care a lucrat, timp de 12 ani, ca director la OMV Petrom. Din mai 2021, soțul Vioricăi Dăncilă a fost angajat consilier la compania cu capital majoritar de stat Transgaz.

Pe numele lui Cristinel Dăncilă a fost emisă o decizie de impunere

Pe 11 aprilie 2023, potrivit documentelor consultate de FANATIK, Direcția Economică – Compartiment Impozite și Taxe Locale din cadrul Primăriei Videle a publicat un anunț colectiv, pe listă contribuabililor figurând și Cristinel Dăncilă. Soții Dăncilă dețin un apartament la Videle, oraș în care Viorica Dăncilă a fost profesoară la Liceul industrial, dar și inginer la Petrom, sucursala Videle.

ADVERTISEMENT

„În temeiul prevederilor art. 47 alin. (5) lit. b) si ale prevederilor alin. (6)-(7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, comunicăm că au fost emise acte administrative fiscale pentru următorii contribuabili”, se menționează în anunțul colectiv emis de Fiscul din Videle, județul Teleorman.

În dreptul lui Cristinel Dăncilă este trecută explicația „decizie de impunere nr. 6037 din 9.01.2023”. Conform ANAF, decizia de impunere este un act administrativ fiscal care se emite de către organul fiscal competent atunci când acesta stabileşte sau modifică baza de impozitare, de regulă, în urma unei verificări documentare, inspecţii fiscale sau verificări a situaţiei fiscale personale.

ADVERTISEMENT

Prin decizia de impunere se stabileşte cuantumul sumelor datorate (de un contribuabil) unei/unor componente a/ale sistemului bugetar, respectiv al sumelor de restituit de la buget în perioada impozabilă, pentru fiecare categorie de venit (impozit, taxă, contribuţie) în parte. Aceasta este un titlu de creanţă, cu caracter executoriu.

Anunțul colectiv a fost publicat pe 11 aprilie 2023

Conform legeaz.net, sunt asimilate deciziilor de impunere, potrivit legii, următoarele acte administrative fiscale: deciziile privind rambursări de taxă pe valoarea adăugată; deciziile privind restituiri de impozite, taxe, contribuţii şi alte venituri ale bugetului general consolidate; deciziile privind bazele de impunere; deciziile referitoare la obligaţiile de plată accesorii; deciziile privind nemodificarea bazei de impunere. Decizia de impunere se emite pe baza informaţiilor din declaraţia fiscală depusă de contribuabil şi din surse proprii, prin estimare, ajustare, verificare.

ADVERTISEMENT

Decizia de impunere se emite în mai multe ipoteze. în primul rând, decizia de impunere se emite ca urmare a depunerii declaraţiei fiscale de către contribuabilul persoană fizică; în această ipoteză titlul de creanţă este decizia de impunere. în al doilea rând, decizia de impunere se emite pentru a modifica creanţa stabilită printr-o declaraţie fiscală ori printr-o decizie de impunere; modificarea titlului de creanţă iniţial se face de organul fiscal ca urmare a unei inspecţii fiscale ori a unei alte forme de control. în al treilea rând, decizia de impunere se emite în lipsa unei declaraţii fiscale, pentru a individualiza o creanţă fiscală pentru care nu s-au realizat proceduri declarative.

„Actele administrative fiscale pot fi consultate de titularii acestora la sediul organului fiscal emitent. Prezentele acte administrative fiscale se consideră comunicate în termen de 15 zile de la data afișării anunțului, respectiv 11.04.2023. Dacă aveți nelămuriri în legătură cu acest anunț, îl/o puteți contacta pe domnul/doamna ………..la sediul nostru sau la numărul de telefon…”, se mai menționează în anunțul colectiv, consultat de FANATIK, în care se află și numele lui Cristinel Dăncilă.

ADVERTISEMENT

Soțul Vioricăi Dăncilă a avut un salariu de 27.000 lei pe lună la OMV Petrom

Conform ultimei declarații de avere a Vioricăi Dăncilă, completată în noiembrie 2019, soții Dăncilă dețin, în părți egale, un teren intravilan și o casă la Predeal, un teren intravilan, unul agricol și o casă de locuit la Giurgița, în județul Dolj, dar și apartamentul din Videle, cu o suprafață de 100 metri pătrați, cumpărat de Viorica și Cristinel Dăncilă în 1999.

La momentul completării declarației de avere, Cristinel Dăncilă încasa un venit anual de 325.949 lei (27.162 lei pe lună) de la OMV Petrom SA Pitești, acolo unde ocupa poziția de director în divizia Exploatare şi Producţie. Soțul Vioricăi Dăncilă a supervizat operaţiunile de extracţie a produselor petroliere ale OMV Petrom în judeţele Argeş, Dolj, Olt, Gorj şi Teleorman.

În mai 2021, Cristinel Dăncilă a fost angajat pe postul de consilier la Transgaz. „A fost angajat în urma unui examen. Este inginer petrolist și avem nevoie de expertiză tehnică. La această etapă a trecut concursul pentru consilier, dar vreau să îl folosim în domeniul său de activitate. Angajarea sa nu are nici o legătură cu doamna Viorica Dăncilă”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz, pentru economedia.ro.

ADVERTISEMENT