News

Spațiul aerian a fost închis în nordul Dobrogei. Măsura anunțată de MApN

MApN închide spațiul aerian în nordul Dobrogei. Decizia a fost luată pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene.
14.09.2023 | 19:42
Spatiul aerian a fost inchis in nordul Dobrogei Masura anuntata de MApN
Spațiul aerian a fost închis în nordul Dobrogei. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Spațiul aerian a fost închis în nordul Dobrogei, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi seara, de Ministerul Apărării Naționale (MApN). Decizia a fost luată în contextul riscului prezentat de dronele lansate de ruși pe teritoriul Ucrainei, lângă România.

Spațiul aerian a fost închis în nordul Dobrogei

Măsura anunțată de MApN vizează o zonă de aproximativ 30 de kilometri, restricțiile fiind aplicate între localitățile Sulina și Galați. Potrivit reprezentanților MApN, este vorba de o măsură preventivă. Deocamdată, nu se știe pentru cât timp ca fi în vigoare această decizie.

ADVERTISEMENT

„Începând cu data de miercuri, 13 septembrie, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, în calitate de responsabili privind managementul spațiului aerian național, au impus restricții suplimentare de zbor în spațiul aerian limitrof graniței cu Ucraina din zona de nord a Dobrogei, între Sulina și Galați, pe o adâncime de 20-30 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 4.000 m”, a anunțat MApN.

Oficialii adaugă faptul că autoritățile aeronautice au fost notificate cu privire la noile restricții de zbor. Câtă vreme măsura va fi în vigoare, în nordul Dobrogei nu va fi permis accesul aeronavelor. Excepție vor face aeronavele de stat, iar aici sunt incluse elicopterele SMURD.

ADVERTISEMENT

„În aceste zone restricționate nu este permis zborul aeronavelor pilotate sau nepilotate, cu excepția aeronavelor de stat (inclusiv SMURD și aeronavele aflate în situații de urgență)”, mai spune MApN.

„Au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor”

Hotărârea anunțată de autorități a fost luată în contextul loviturilor lansate de Moscova asupra porturilor din Ucraina, aflate la Dunăre. Amintim că au fost găsite fragmente de drone rusești în mai multe localități din România, ultimul incident fiind raportat miercuri.

ADVERTISEMENT

Totodată, Ministerul Apărării Naționale transmite că zborurile aeroportului din Tulcea nu vor fi afectate în urma acestei decizii. „Menționăm că zborul aeronavelor civile în zona de control de aerodrom a aeroportului Tulcea nu sunt afectate.

Pe fondul intensificării atacurilor rusești asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au fost necesare măsuri pentru extinderea restricțiilor. Pentru a asigura o mai eficientă capacitate de monitorizare şi control al utilizării spațiului aerian”, adaugă MApN în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT

În România există restricții de zbor în spațiul aerian aflat la granițele cu Ucraina încă din luna mai 2022, în urma izbucnirii războiului început de ruși. Decizia s-a aplicat pe o adâncime de 8 km în interiorul spațiului aerian național, până la înălțimea de 1.000 m, amintește MApN.

ADVERTISEMENT
Tags: