News

Măsuri disperate pentru a salva oamenii de drone. Raed Arafat: ”Când nu e semnal de Ro-Alert vom folosi portavocea”

Autoritățile din România iau măsuri disperate pentru a-i ajuta pe oameni să scape de eventualele drone căzute peste satele din Delta Dunării.
13.09.2023 | 15:27
Masuri disperate pentru a salva oamenii de drone Raed Arafat Cand nu e semnal de RoAlert vom folosi portavocea
Măsuri disperate pentru a salva oamenii de drone. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În urmă cu 24 de ore, tot mai mulți locuitori din zonă au primis SMS de tip Ro-Alert, prin care oamenii erau instruiți să se ascundă în beciuri și să nu iasă de acolo timp de 90 de minute, până când situația nu se liniștește. Doar că, nu toată lumea primește aceste mesaje pentru că nu peste tot există semnal.

Raed Arafat anunță cum va avertiza oamenii din Deltă

”Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori”, transmitea ISU Tulcea în mesajul care a ajuns la locuitorii din Luncavița, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni.

ADVERTISEMENT

În consecință, Raed Arafat a transmis că acei oameni care nu vor primi mesaj nu trebuie să dispere, pentru că autoritățile vor folosi ”portavocea” când e cazul. Situația poate să pară ridicolă pentru anul 2023, însă autoritățile din România încearcă să găsească orice soluție pentru a salva vieți omenești.

”Acolo unde vor fi zonele cu risc mai mare să se întâmple ceva, chiar dacă riscul e mic, noi dăm mesaj RO-Alert când intră dronele în aria, în apropierea noastră. Când Ministerul Apărării știe că dronele se îndreaptă spre Ucraina, ne dă zona și noi dăm alertă, să fie clar ce are de făcut fiecare. În zonele în care nu există acoperire telefonică există echipe care pot să transmită mesajul prin portavoce și sirene, de la mașini, de la IGSU.

ADVERTISEMENT

Am discutat astăzi și cu președintele Ancom pentru a găsi soluții de a crește acoperirea telefonică în zonele izolate, unde avem puțină populație, ca mesajele RO-Alert să ajungă și acolo”, a declarat Raed Arafat. Între timp, premierul Marcel Ciolacu a cerut tuturor să nu mai agite lucrurile pentru că populația e oricum speriată.

”Nu a scăpat nimic de sub control. În al doilea rând, a fost o intervenție rapidă a MApN-ului cu Situațiile de urgență la o solicitare a cetățenilor care locuiesc în acea zonă. Nu e niciun pericol, dar e normal ca statul să ia anumite măsuri. E o intervenție provizorie, lucrurile vor fi foarte bine analizate și va fi o reacție foarte rapidă și pe zona militară pentru astfel de zone.

ADVERTISEMENT

A fost totul o întâmplare, au fost niște resturi de drone care au trecut Dunărea, nu vorbim de un atac asupra României. S-a făcut Ro-Alert în toată zona, funcționează telefoanele, au acoperire mai mare. Nu ne atacă nimeni, oameni buni. Haideţi să liniştim populaţia, că o luăm razna cu toţii. Nu ne-a atacat nimeni şi nu ne atacă nimeni.

Au sărit nişte rămăşiţe dintr-o dronă care a fost lovită de armata ucraineană. Nu a avut explozibil, nu a avut nimic care să dăuneze cetăţenilor, dar e normal, și e ca prim-ministru să am discuții cu Raed Arafat, cu ministrul Apărării, cu comandantul Armatei, să ne luăm toate asigurările”, a declarat premierul în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

Rușii atacă masiv porturile ucrainene de la Dunăre, chiar și infrastructura civilă, în contextul în care Moscova se opune vehement ca Ucraina să-și exporte grânele în condiții de deplină siguranță. În aceste condiții locuitorii de pe graniță se tem că vor ajunge victime colaterale, în cazul unui atac rusesc eșuat.

ADVERTISEMENT