News

Specialiștii ANM anunță cum va fi iarna: ”Extremele nu pot fi eliminate din estimări”

Meteorologii ANM au anunțat cum va fi iarna care urmează. Deși se anunță valori termice peste norme, specialiștii nu exclud manifestările extreme.
27.10.2022 | 16:35
Specialistii ANM anunta cum va fi iarna Extremele nu pot fi eliminate din estimari
Meteorologii ANM nu exclud manifestări extreme ale vremii în sezonul rece. Prognoza pentru iarna 2022-2023. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au anunțat cum va fi iarna lui 2022-2023 în țara noastră.

Meteorologii ANM nu exclud manifestări extreme ale vremii în sezonul rece. Prognoza pentru iarna 2022-2023

Meteorologii spun că vara anului 2022 s-a situat pe locul al treilea, într-un top al ultimul secol, după 2012 și 2007, din punct de vedere al căldurii.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește prognoza pentru iarna care urmează, veștile pentru împătimiții unui sezon hibernal ca în povești nu sunt tocmai bune.

Cei de la ANM spun că, potrivit estimărilor din acest moment, lunile de iarnă 2022-2023 vor fi caracterizate de temperaturi ceva mai ridicate față de normalul perioadei.

ADVERTISEMENT

Deși la modul general s-ar putea vorbi din nou de o iarnă atipică, meteorologii nu exclud extremele. Așadar, sunt posibile și viscole în țara noastră, la fel ca în urmă cu mai mulți ani.

”Nu înseamnă că nu vom avea zile în care temperaturile, atât cele minime, cât și cele maxime, vor coborî sub zero grade.

ADVERTISEMENT

La noi, în România, în decembrie, ianuarie, februarie, temperaturile maxime coboară sub zero grade pe parcursul zilei. Temperaturile medii, normale, pentru perioada de iarnă, sunt aproximativ cuprinse între – 3 și 4 grade.

Așadar, extremele nu pot fi cu totul eliminate din estimări. O iarnă obișnuită în România ar însemna aproximativ două viscole pe lună, a spus meteorologul ANM Mirela Polifronie, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în finalul lunii octombrie

Potrivit specialistei de la Administrația Națională de Meteorologie, și în acest final de lună octombrie, temperaturile vor fi ceva mai ridicate în România.

Doar nopțile vor fi mai reci. Minimele vor coborî, în fiecare dimineață, spre 4 – 6 grade Celsius. Zilele, în schimb, încă vor mai aduce maxime de peste 20 de grade Celsius.

”Avem zile cu temperaturi mai ridicate și nopți reci, dar și aceste nopți sunt apropiate de ceea ce ar trebui să avem în această perioadă”, conform Mirelei Polifronie.

ADVERTISEMENT
Tags: