News

Speranța de viață din România rămâne la coada clasamentului în Europa. Românii trăiesc cu 12 ani mai puțin decât spaniolii

Speranța de viață din România rămâne la coada clasamentului, doar bulgarii și letonii fiind cei care stau mai prost ca românii la acest capitol al longevității.
08.04.2024 | 07:58
Speranta de viata din Romania ramane la coada clasamentului in Europa Romanii traiesc cu 12 ani mai putin decat spaniolii
Speranța de viață din România rămâne la coada clasamentului în Europa. Românii trăiesc cu 12 ani mai puțin decât spaniolii. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Desigur, românii nu mai au o speranță de viață ca în 1900, când omul de rând se aștepta să trăiască 36 de ani, sau 69 de ani pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și imediat după Revoluție. Asta, pentru că medicina a evoluat, iar speranța Europa a urcat undeva la 80 de ani. Cu toate acestea doar Bulgaria și Letonia stă mai prost ca țara noastră la acest capitol.

Speranța de viață din România rămâne la coada clasamentului în Europa

O veste bună o primesc femeile, pentru că ele trăiesc mai mult ca bărbații, în medie. Conform Observatornews.ro explicația logică e prezentată chiar de știință, pentru că femeile fumează de trei ori mai puțin ca bărbații și beau de trei ori mai puțin. Mai mult, femeile au mai multă grijă de ce mănâncă și nu vor să se îngrașe.

ADVERTISEMENT

Bărbații sunt la cealaltă extremă, astfel că majoritatea mor de boli cardiovasculare, principala cauză de deces în România. De altfel, românii sunt europenii cu cea mai proastă alimentație. Românii mănâncă mult și prost, consumând alimente de proastă calitate și în special carne și grăsimi, practic ce e mai toxic în lume.

O altă mare problemă a românilor e lipsa culturii medicale și a prevenției. Așadar, peste 80% din români amână să își facă diverse controale medicale periodice, astfel că ajung la spital doar când se află în stare gravă și e prea târziu pentru a mai fi salvați. Din nou, lipsa banilor și uneori comoditatea duc la această situație.

ADVERTISEMENT

Paradoxal, chiar și în aceste condiții România avea în 2020 cel mai bătrân om de pe planetă, un bărbat în vârstă de 111 ani care spunea că secretul său pentru o viață lungă era ”munca, dragostea familiei și cumpătarea”. Statistic, speranța medie de viață la naștere în UE este de 80,1 ani.

Bulgaria are cea mai mică speranță de viață, 69,7 ani, iar cea mai mare speranță e în Spania, mai exact în zona Madrid, cu 85,4 ani. Liechtenstein și-a păstrat, de asemenea, cea mai mare speranță de viață cu 84,4 ani, iar Elveția se laudă că cetățenii îi trăiesc în medie 83,9 ani, în timp ce Finlanda are o speranță de viață de 83,2 ani.

ADVERTISEMENT

Speranța de viață ridicată, o mare problemă pentru guverne

România rămâne la coada clasamentului, cu o speranță de viață la naștere de 72,8 ani, la fel ca în Serbia. În concluzie, românii au o speranță de viață cu zece ani mai mică decât locuitorii din unele state vest-europene și cu opt ani mai mică decât media din UE (80,1 ani). La vecinii maghiari speranța de viață este de 74,3 ani, conform Observatornews.ro.

Paradoxal, așa cum arată Spotmedia.ro, o speranță mare de viață este o mare problemă pentru guvernele Europene, care sunt nevoite să plătească pensii mai mult decât și-ar dori. Astfel, dacă în România un bărbat trăiește undeva la 71 de ani, autoritățile se gândesc că au de plătit pensie timp de 6 ani.

ADVERTISEMENT

În țările din Europa unde oamenii trăiesc 84 de ani situația devine mult mai complicată pentru buget, care ajunge să suporte un pensionar chiar și 20 de ani. Tocmai de aceea tot mai mulți politicieni se gândesc la varianta creșterii vârstei de pensionare, pentru a mai reduce din presiunea pună de sistemul bugetar de oamenii care ajung să trăiască tot mai mult.

ADVERTISEMENT