Ce mănâncă oamenii care trăiesc peste 90 de ani. Speranța de viață a persoanelor care trăiesc pe o mică insulă grecească din estul Mării Egee este datorată regimului alimentar urmat, cunoscut sub numele de dieta ikariană.
Insula Ikaria, din estul Mării Egee, se numără printre cele cinci Zone Albastre existente momentan în lume. Cei peste 8000 de locuitori de aici au cea mai mare speranță de viață, peste 90 de ani.
De asemenea, rata de boli cronice este cu mult scăzută față de alte locuri, notează BBC. Printre factorii care îi fac pe oameni să trăiască până la 100 de ani se numără legăturile sociale și familiale puternice, exercițiile fizice integrate în viața de zi cu zi și somnul frecvent, dar la fel de importantă este și alimentația.
Dieta ikariană este una bazată pe grăsimi sănătoase, multe fibre și alimente integrale bogate în nutrienți. Astfel că, oamenii consumă plante, nuci, cereale, cartofi, leguminoase, legume și semințe.
Uleiul de măsine, precum și fasolea sunt, însă, la loc de cinste. Carnea roșie se mănâncă doar o dată pe lună. Tot cu moderație se consumă și iaurtul, brânza, carnea de pasăre și vinul roșu. Totodată, locuitorii din Ikaria țin și perioadele de post din calendarul ortodox, printre care și Postul Paștelui.
Diane Kochilas, o bucătăreasă greco-americană, a scris cartea de bucate The Ikaria Way, utilă pentru cei care vor să treacă la dieta ikariană. Aceasta include rețete de mese sănătoase, cine și gustări delicioase.
Potrivit autoarei, sintagma „mănâncă fasole și trăiește mai mult” a devenit un motto pentru oamenii cu cea mai mare speranță de viață. Iar una dintre rețetele pe care ei o pregătesc este cea de tocană de fasole albă cu vinete, roșii și brânză feta.
Astfel, ingredientele necesare pentru patru porții sunt:
Într-o oală mare sau într-o tigaie adâncă se încălzesc două linguri de ulei de măsline și se gătesc ceapa și țelina în jur de 10 minute, până devin translucide și se rumenesc ușor. În acest timp, se condimentează cu puțină sare.
Ulterior, se încorporează usturoiul și se mai lasă un minut, după care se scot legumele și se completează cu alte două linguri de ulei de măsline. Se adaugă cuburile de vinete, se mărește focul și se gătesc până devin ușor rumene.
După care, în tigaie se adaugă amestecul de legume scos anterior, împreună cu roșiile. Se asezonează după plac cu sare și piper și se lasă să fiarbă în jur de opt minute, spune rețeta din dieta ikariană.
În oală se adaugă și fasolea scursă, se condimentează cu oregano și se continuă procesul de gătire până când totul este fraged. Înainte de a opri focul, se pune și pătrunjelul. Tocana se servește stropită cu ulei de măsline, pentru cei care vor, și acoperită cu bucăți de brânză feta sau cu cașcavalul cu lapte de caju.