News

Spionul rus care l-a otrăvit în 2006 cu poloniu pe criticul Kremlinului, Aleksandr Litvinenko, a murit la Moscova

Dmitri Kovtun, unul dintre cei doi ruşi acuzaţi de către autoritățile britanice de otrăvirea cu poloniu a criticului Kremlinului, Aleksandr Litvinenko, a murit sâmbătă la Moscova.
04.06.2022 | 16:11
Spionul rus care la otravit in 2006 cu poloniu pe criticul Kremlinului Aleksandr Litvinenko a murit la Moscova
Unul din suspecții uciderii lui Aleksandr Litvinenko a murit după infectarea cu COVID-19. Sursa foto: colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Dmitri Kovtun, unul dintre cei doi spioni ruși acuzați de Marea Britanie că l-au otrăvit cu poloniu în 2006 pe fostul agent FSB devenit un critic al Kremlinului, Aleksandr Litvinenko, a murit sâmbătă la Moscova în urma infecției cu COVID-19.

Spion rus, mort la Moscova

Dmitri Kovtun, unul dintre cei doi ruşi acuzaţi de autoritățile de la Londra de otrăvirea, în 2006, a fostului ofiţer al serviciilor secrete ruse FSB specializat în crima organizată, Aleksandr Litvinenko, a murit de COVID-19 într-un spital din Moscova, a anunţat sâmbătă agenţia de presă rusă TASS.

ADVERTISEMENT

„Dmitri Kovtun a murit astăzi (sâmbătă – n.r.) într-un spital din Moscova de COVID-19”, a anunțat o sursă apropiață de Kovtun, care între timp a devenit un prosper om de afaceri.

Andrey Lugovoy, membru proeminent al parlamentului rus, a declarat că deplânge moartea „unui prieten apropiat şi credincios”, potrivit TASS.

ADVERTISEMENT

Otrăvirea lui Aleksandr Litvinenko

Alexander Litvinenko a fost un fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) și al KGB. În 1998, Litvinenko și câțiva alți ofițeri de informații ruși au spus că li s-a ordonat să-l omoare pe Boris Berezovsky, un om de afaceri rus. După aceea, guvernul rus a început să-l persecute pe Litvinenko. Acesta a fugit în Marea Britanie, de unde l-a criticat președintele Vladimir Putin și guvernul rus. În exil, Litvinenko a lucrat cu serviciile de informații britanice și spaniole, împărtășind informații despre mafia rusă din Europa și legăturile acesteia cu guvernul rus.

La 1 noiembrie 2006, Litvinenko a fost otrăvit și ulterior internat în spital. El a murit pe 23 noiembrie, devenind prima victimă confirmată a sindromului letal de radiații acute indus de poloniu-210.

ADVERTISEMENT

Potrivit anchetatorilor britanici, Litvinenko a murit după ce a băut ceai verde cu poloniu radioactiv la Hotelul Millenium din Londra, unde se întâlnise cu Kovtun şi cu un alt suspect, Andrei Lugovoi.

Autoritățile britanice au susținut că au găsit urme de poloniu la toate locurile din Londra pe unde trecuseră cei doi suspecţi, inclusiv în birouri, hoteluri, avioane, dar şi la stadionul echipei de fotbal Arsenal. Cei doi suspecţi au negat că l-ar fi otrăvit pe Litvinenko, iar Rusia a refuzat să-i extrădeze pentru a fi judecaţi.

ADVERTISEMENT

De pe patul de moarte, fostul spion l-a acuzat direct pe Vladimir Putin că a ordonat uciderea lui, însă Kremlinul a negat întotdeauna că președintele rus a avut vreun rol.

Un judecător în cadrul anchetei britanice asupra acestui caz a concluzionat în 2016 că asasinarea lui Litvinenko a fost o operaţiune a FSB. Acesta a susținut că asasinarea a fost aprobată de directorul de la acea vreme al FSB, Nikolai Patruşev, dar şi de Vladimir Putin însuşi.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis în septembrie 2021 că otrăvirea cu poloniu a lui Litvinenko „este imputabilă Rusiei”.

„Rusia este responsabilă pentru asasinarea lui Aleksandr Litvinenko în Marea Britanie. Curtea a constatat, în special, că există dovezi concludente conform cărora, în otrăvirea dlui Litvinenko, dl Lugovoi și dl Kovtun acționau în calitate de agenți ai statului rus”, se arată în decizia CEDO, judecătorii subliniind atunci că autoritățile ruse nu au efectuat o anchetă internă eficientă capabilă să conducă la stabilirea faptelor.

ADVERTISEMENT