News

Spitalul Județean Buzău, nevoit să plătească 250.000 de euro unui bărbat pentru că medicii l-au lăsat fără organul sexual

Neglijența unor medici din Buzău l-a lăsat pe un bărbat fără organul sexual. Buzoianul va primi 250.000 de euro despăgubiri
29.02.2024 | 19:46
Spitalul Judetean Buzau nevoit sa plateasca 250000 de euro unui barbat pentru ca medicii lau lasat fara organul sexual
Verdict fără precedent. Pacient din Buzău plătit cu 250.000 de euro într-un caz de neglijență medicală la Spitalul Județean Buzău. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Printr-o hotărâre definitivă, Curtea de Apel Ploiești impune Spitalului Județean de Urgență Buzău, alături de mai mulți medici, să plătească suma de 250.000 de euro ca despăgubiri morale către un pacient.

Despăgubiri de sute de mii de euro, după ce a rămas fără organul sexual

Buzoianul a suferit o inflamație la organul genital ca urmare a unor erori în montarea unei sonde urinare, iar ulterior a fost necesară amputarea acestuia de către medicii de la o altă unitate spitalicească pentru a-i salva viața, conform informațiilor transmise de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Inițial, Judecătoria Buzău stabilise cuantumul daunelor morale la 500.000 de euro, însă această decizie a fost contestată prin apel de către părțile civile și Spitalul Județean Buzău.

Avocatul pacientului susține într-o declarație pentru Agerpres, că suma acordată drept despăgubire este insuficientă în comparație cu un alt caz similar, unde instanța a acordat 500.000 de euro.

ADVERTISEMENT

„Soluţia, din punctul meu de vedere, este nedreaptă şi discriminatorie faţă de precedentul judiciar creat. În cazul ‘Ciomu’ s-au acordat 500.000 de euro şi, mai mult decât atât, victima a suferit acel incident anesteziat. (…) Despre aprecierea probelor şi sumele pe care instanţa le-a apreciat că ar fi îndreptăţită persoana vătămată să le primească – este o apreciere subiectivă.

Din păcate, în sistemul nostru de drept nu sunt reglementate anumite valori care să conducă la o justă despăgubire a persoanelor care sunt victimele unor astfel de situaţii, aşa cum se întâmplă în Franţa”, a declarat pentru sursa citată avocatul Cristina Moiseanu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, potrivit apărătorului, starea de sănătate a pacientului ar fi fost diferită dacă personalul medical ar fi manifestat empatie.

ADVERTISEMENT

Un proces care a durat zece ani

La aproape zece ani de la incident, pacientul Costică Maroleanu consideră că procesul a fost dificil și stresant, dar în dinal se poate bucura că a primit o sentință corectă.

„Procesul a fost unul greu, stresant, ajunsesem la un moment dat îmi doresc să protestez public, dar asta este. Despre decizie nu ştiu ce să spun, corectă zic eu. Cu sănătatea nu sunt chiar extraordinar de bine, am diabet, sunt pe insulină de doi ani tot pe fondul stresului, din pricina supărărilor. Am 63 de ani împliniţi în toamnă. În 2014 s-a întâmplat, de Crăciun, şi în primăvară cred în 2015 s-a făcut plângerea penală. Au trecut aproape 10 ani”, a spus Maroleanu pentru Agerpres.

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Buzău nu au putut fi contactați pentru a-și exprima opinia cu privire la decizia Curții de Apel Ploiești.