ADVERTISEMENT
Hotnews

Sportivi celebri care au învins CANCERUL

Cancerul este o boală îngrozitoare care în ultimii ani devenind principala cauză de mortalitate în rândul bolilor. Chiar şi un sportiv de top, cu o excelentă condiţie fizică, poate fi...
Autor: Ionuţ Cataramă | 01.03.2015 | 15:16

Cancerul este o boală îngrozitoare care în ultimii ani devenind principala cauză de mortalitate în rândul bolilor. Chiar şi un sportiv de top, cu o excelentă condiţie fizică, poate fi doborât de cancer, personalităţi remarcabile fiind răpite anual dintre noi de această boală. De-a lungul vremii au existat însă şi miracole, iar unii sportivi celebri s-au dovedit mai puternici decât cancerul şi au reuşit să-l învingă.

ADVERTISEMENT

Saku Koivu (hochei pe gheaţă, Finlanda)

saku_koivu_14803900

Căpitan al naţionalei de hochei a Finlandei, cu care a fost vicecampion olimpic la Torino, în 2006, Saku Koivu a jucat timp de 22 de ani (1992-2014) în NHL, pentru Montreal Canadians. În 2001, pe când avea 27 de ani, în timpul unui zbor dinspre Finlanda spre America de Nord, a început să simtă disconfort în stomac, iar investigaţii ulterioare aveau să releve prezenţa unei tumori maligne în interiorul abdomenului său. Koivu a luptat cu boala şi, spre surprinderea tuturor a revenit pe gheaţă în aprilie 2002, fiind ovaţionat peste cinci minute de spectatorii prezenţi în sala din Montreal. În acea primăvară Koivu chiar i-a ajutat pe cei de la Canadians să prindă un loc în play-off-ul NHL. Acum are 40 de ani, s-a retras din hochei anul trecut şi are o fundaţie prin care luptă împotriva cancerului.

ADVERTISEMENT

Eric Abidal (fotbal, Franţa)

eric_abidal_03610900

În martie 2011, clubul FC Barcelona a făcut publică informaţia că fundaşul său francez, Eric Abidal, are o tumoră malignă pe ficat. A revenit pe teren două luni mai târziu şi a avut onoarea de a purta banderola de căpitan al Barcelonei în finala Ligii Campionilor, câştigată cu Manchester United, iar apoi a fost primul dintre jucători care a ridicat trofeul deasupra capului. În martie 2012 a suferit un transplant de ficat şi, după scurte pasaje pe la AS Monaco şi Olympiakos Pireu, în decembrie 2014 s-a retras din fotbal, la 35 de ani.

ADVERTISEMENT

Mario Lemieux (hochei pe gheaţă, Canada)

mario_lemieux_56722900

Supranumit “Magnificul”, a fost unul dintre cei mai mari jucători din istoria hocheiului şi a ligii profesioniste nord-americane, NHL. Era deja o vedetă în 1993, la 28 ani, când întreaga lume a fost şocată să afle că Mario Lemieux a fost diagnosticat cu cancer limfatic. O perioadă de timp el a continuat să joace, deşi se afla sub tratament. Ulterior, problemele de sănătate l-au forţat să stea timp de trei ani departe de terenul de joc, însă la revenire a uimit pe toată lumea, evoluând ca şi cum nu s-ar fi lăsat deloc. În vârstă de 49 de ani, Mario Lemieux a cumpărat în 2007 echipa la care a jucat timp de două decenii, Pittsburg Penguins, fiind în prezent proprietarul acesteia.

ADVERTISEMENT

Lance Armstrong (ciclism, SUA)

lance_48463400

Zilele în care Lance Armstrong aducea glorie Statelor Unite prin victoriile din ciclism se încearcă acum să fie şterse din istoria sportului, dar Armstrong rămâne totuşi un învingător, fie şi numai prin victoria obţinută împotriva cancerului. Deposedat de toate cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei şi iar Fundaţia Livestrong, de luptă împotriva cancerului, s-a disociat de imaginea sa, Armstrong a rămas un simplu om, însă unul care în 1996-1997 a învins cancerul. El a fost diagnisticat cu cancer la testicule şi după aproape un an de tratamente şi chioterapie boala a început să dea înapoi.

ADVERTISEMENT

Cristian Dulca (fotbal, România)

dulca_37592200

În 2008, la doar 36 de ani, când era antrenor la FC Vaslui, fostul internaţional român şi jucător al Rapidului, Cristian Dulca, a primit o veste groaznică: în urma unui control, a fost diagnosticat cu cancer testicular. A urmat un tratament bazat pe chimioterapie şi s-a repus pe picioare, însă în primăvara lui 2011 Dulca a primit a doua lovitură: o tumoare malignă, de data aceasta în zona peritonală. A reluat tratamentul extrem cu citostatice, care a lăsat urme adânci. “Nu pot explica ce înseamnă să faci câteva luni tratament cu citostatice. Adică să mergi la spital şi să stai vreo 8 ore cu perfuzia care-ţi bagă otravă în vene…”, spunea Cristi Dulca. Între timp s-a vindecat, iar acum este antrenorul naţionalei de tineret a României.

ADVERTISEMENT

Sursă: www.romaniatv.net

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!