News

Sporurile primite de judecătorii CCR, aproape jumătate din salariu. Mai mult, ei primesc și din beneficiile parlamentarilor

Judecătorii CCR au un rol aparte în statul român, ceea ce a făcut ca salarizarea lor să fie un amalgam în care se amestecă privilegiile de magistrat cu cele de parlamentar.
03.07.2023 | 15:03
Sporurile primite de judecatorii CCR aproape jumatate din salariu Mai mult ei primesc si din beneficiile parlamentarilor
Un judecător CCR câștigă cu aproape 10.000 de lei mai mult decât președintele României/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

O mare parte a veniturilor realizate de către judecătorii CCR sunt reprezentate de sporurile acordate cu larghețe la Curtea Constituțională, iar acestea se ridică la aproximativ 40% din salariul brut al judecătorilor. În plus, ei beneficiază de aceleași reguli privind diurna, cazarea și transportul precum deputații și senatorii.

Judecătorii CCR – leafă de magistrați, diurnă de parlamentari

Prevederile legale care reglementează salarizarea judecătorilor Curții Constituționale reunesc chestiuni care se referă drepturile bănești ale magistraților cu cele ale demnitarilor, lucru generat de statutul special pe care îl au membrii Curții. CCR nu face parte din puterea judecătorească, potrivit Constituției, fiind un organism politico-jurisdicțional, deși ei intră în categoria magistraților. Teoretic, o persoană poate deveni membru al Curții fără să fi fost nici măcar o singură zi procuror sau judecător.

ADVERTISEMENT

Totuși, Legea 153/2017 privind salarizarea în sectorul public îi asimilează pe membrii CCR magistraților. „Președintele Curții Constituționale este egal în grad cu președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar judecătorii Curții Constituționale, cu vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, beneficiind de indemnizație egală cu a acestora la nivel maxim, necondiționată de vechimea în funcția de judecător sau procuror, precum și de celelalte drepturi”, prevede acest act normativ.

În consecință, judecătorii CCR sunt plătiți la nivelul celor mai înalte funcții din sistemul judiciar, atât din punct de vedere al salariului de bază, cât și al sporurilor, cu toate că demnitarii de prim rang din statul român, precum președintele, miniștrii și parlamentarii nu sunt îndreptățiți să le primească. De asemenea, și restul personalul Curții Constituționale este plătit după grila de salarizare din justiție.

ADVERTISEMENT

În schimb, judecătorii CCR au unele beneficii suplimentare care le sunt acordate după modelul celor primite de parlamentari. „Judecătorii care nu au domiciliul în municipiul București beneficiază de cazare gratuită, de transport săptămânal la și de la localitatea de domiciliu, precum și de diurnă pentru zilele în care participă la lucrările Curții Constituționale, în condițiile prevăzute de lege pentru deputați și senatori”, prevede articolul 70 al Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Sporuri substanțiale adăugate salariului de bază

Ținând seama de aceste prevederi legale, Curtea Constituțională poate acorda sporuri care ajung la sume enorme întrucât sunt raportate la salariile de bază care oricum sunt foarte mari. Salariul brut al unui judecător de la CCR este 29.269 lei lunar, ceea ce înseamnă un net 17. 122 lei, ceea ce este deja peste indemnizația președintelui României care are o indemnizație netă de numai 14.602 lei.

ADVERTISEMENT

Însă judecătorii Curții adaugă alte sume rezultate din sporuri. În primul rând, este vorba de un spor de 15% pentru condiții vătămătoare, ceea ce înseamnă 4.390 lei brut, adică 2.586 lei net. Alte două sporuri sunt stabilite în raport cu o bază de calcul de 22.637 lei, ceva mai mică decât salariul de bază brut. Este vorba de sporul de 25% pentru pentru risc și suprasolicitare neuropsihică, adică 5.660 lei, și sporul de 5% pentru păstrarea confidențialității, alți 1.133 lei. Din cumularea celor două sporuri rezultă un plus net la salariu de încă 3.974 lei.

Pe lângă acestea, se mai acordă și 950 de lei ca indemnizație pentru titlul științific de doctor. În consecință, la netul de bază al unui judecător CCR, se adaugă diverse sporuri care însumează nu mai puțin de 6.560 de lei. În total, unui judecător al Curții Constituționale îi intră pe card în fiecare lună suma de 23.682 de lei. Suma este puțin mai mare în cazul președintelui CCR.

ADVERTISEMENT

Acestei sume i se adaugă o serie de beneficii calculate în mod similar celor acordate parlamentarilor. Pentru judecătorii care nu domiciliază în București se asigură cazarea gratuită, precum și o diurnă. Aceasta este calculată prin raportare la Statutul deputaților și senatorilor, fiind stabilită la 2% din indemnizația brută lunară pentru fiecare dintre ședințele de plen ale CCR. În ce privește transportul, le este asigurată gratuitatea pe calea ferată, precum și decontarea unei călătorii dus-întors cu avionul în fiecare săptămână. În cazul în care este folosită mașina, este decontată contravaloarea a 7,5 litri de combustibil la suta de kilometri pentru o călătorie dus-întors odată pe săptămână.

ADVERTISEMENT