Life

Șprițuri de poveste. TOP 6 cele mai bune vinuri din lume. Surpriza din Moldova

Șprițuri de poveste „născute” din vinuri de poveste. Cele mai bune vinuri din lume în opinia ziariștilor-degustători din Franța și surpriza care a venit din Republica Moldova.
18.04.2024 | 11:08
Sprituri de poveste TOP 6 cele mai bune vinuri din lume Surpriza din Moldova
Șprițuri de poveste. TOP 6 cele mai bune vinuri din lume. Surpriza din Moldova
ADVERTISEMENT

Șprițuri de poveste nu pot fi făcute decât cu vinuri de poveste. Cele mai bune din lume sunt greu de atins… adică de băut. Sunt urmate în marșul lor triumfal spre… pahare de o mare „armată” de vinuri numai potrivite pentru… șprițuri de poveste! FANATIK vă prezintă TOP 6 mondial în viziunea specialiștilor francezi.

Șprițuri de poveste. TOP 6 cele mai bune vinuri din lume. Surpriza din Moldova

Anul trecut, cotidianul francez „Le Figaro” a publicat, la fel ca și în doi ani precedenți, un pretențios (din punct de vedere al documentării) și discutabil (din punct de vedere al gusturilor eternilor cârcotași) clasament al celor mai bune vinuri din lume.

ADVERTISEMENT

„L’équipe de dégustateurs de vins” de la „Le Figaro” au… gustat vinuri din toată lumea, din Franța până în Australia, din Italia până în Argentina, din Spania până în Africa de Sud, „distribuite în Franța de «Place de Bordeaux», care este un sistem istoric de brokeri și comercianți, marketing și distribuție de vin”, conform alephnews.ro.

Și-au făcut publice apoi părerile despre clasamentul anual 2023 al celor mai minunate licori vinificate, pe care vi-l prezintăm mai jos.

ADVERTISEMENT

1. Kracher Grand Cuvée TBA N4 2020

Vin austriac de nota 97/100. 54 € (750 ml) pe site-ul bordeauxprimeurs.com. „Profund și complex, evocând un millefeuille de fructe suprapudrat cu floare de sare, echilibru perfect” – Le Figaro

2-4. Paruso Mariondino 2019

Vin italian din Barolo, cotat cu 96/100. 75 € (750 ml) pe site-ul callmewine.fr. „Foarte parfumat, cu arome de bujor proaspăt și de fructe roșii, apoi de ciocolată neagră și de moka” – Le Figaro

ADVERTISEMENT

2-4. Matallana 2020

Vin spaniol, notat, de asemenea cu 96/100. 69 € (750 ml) pe site-ul gute-weine.de. „Vin cu arome calde de fructe coapte și flori roșii, cu note de mure, fragi, un vin complex și delicios” – Le Figaro

2-4. Clos Apalta 2020

Vin din Chile, cotat la 96/100. 133 € (750 ml) pe site-ul millesima.fr. „Rafinat, expresiv și stratificat cu măsline fine, tămâie, cutie de trabucuri, pudră de cacao, ciocolată spaniolă, așchii de creion, grafit și condimente fine” – Le Figaro

ADVERTISEMENT

5-6. The Octavius Barossa Old Vine Shiraz 2018

Vin din Yalumba, Australia, notat cu 95/100. 75 € (750 ml), disponibil, din păcate, numai la „caviști” specializați (consilieri care fac cartea de vinuri și asigură aprovizionarea). „Arome rare, asiatice, foarte seducător și impresionant, cu un parfum minunat de fructe, puritate și precizie” – „Le Figaro”

5-6. Cheval des Andes 2020

Vin din Argentina, cotat la  95/100. 106 € (750 ml) pe site-ul millesima.fr. „Expresiv, persistent, subtil picant, îmbină arome fructate (fructe roșii, cireșe, prune, coacăze negre), florale (violete) și picante (piper negru)” – Le Figaro

Cel mai bun vin roșu de pe Pământ și locul 1 în topul Țărilor din Est pentru Republica Moldova

În premieră pentru Republica Moldova, în 2022, la „Concours Mondial de Bruxelles”, una dintre cele mai prestigioase competiții mondiale, un vin moldovenesc a fost desemnat „Cel mai bun vin roșu” din lume, conform unimedia.info. În cadrul aceleași competiții, Republica Moldova a fost desemnată cea mai premiată țară din Europa de Est.

La categoria „Vin roșu”, juriul concursului mondial de la Bruxelles a acordat cel mai mare punctaj vinului moldovenesc „Fautor Negre 2017”. Atenție: dintr-un total de peste 5.000 de vinuri roșii din întreaga lume! „Fautor Negre” este un cupaj din două soiuri moldovenești – Feteasca Neagră și Rara Neagră, maturat 12 luni în butoaie de stejar.

Tot cu Grand Gold a fost premiat și „Cabernet Sauvignon 2020” de la Purcari. Au mai fost medaliate și alte vinării din Republica Moldova: Domeniile Davidescu, Rădăcini Wines, Vinuri de Comrat, Castel Mimi, Asconi, Vinăria din Vale , CVC Mileștii Mici, Suvorov Vin, Kazayak -Vin, Familia Mea, Imperial Vin, Vinăria Dac, Vinăria Bostavan, Vinum, Alianța-Vin.

  • 53 de medalii au câștigat vinurile moldovenești la „Concours Mondial de Bruxelles” – 2 medalii Grand Gold, 20 de medalii de aur și 31 de argint, palmares care a situat Republica Moldova pe primul loc în topul Europei de Est.
ADVERTISEMENT