News

Statele UE se pregătesc de o iarnă dificilă. Temperaturi scăzute în birouri și pături pentru angajați

Tot mai multe state din Uniunea Europeană (UE) iau măsuri dure pentru iarna dificilă care se anunță. Temperaturile scad în birouri, iar unii angajați primesc pături.
27.09.2022 | 10:18
Statele UE se pregatesc de o iarna dificila Temperaturi scazute in birouri si paturi pentru angajati
Statele UE, măsuri dure pentru criza energetică din iarnă. Pături pentru angajați, în Danemarca. Sursa foto: dreamstime.com / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În debutul acestei toamne, de la Bruxelles s-au propus măsuri de reducere a consumului de electricitate în statele membre UE, precum și plafonarea veniturilor companiilor din energie.

Statele UE, măsuri dure pentru criza energetică din iarnă. Pături pentru angajați, în Danemarca

Cum criza energetică este deja prezentă, tot mai multe state europene anunță măsuri pentru iarna dificilă care bate la ușă.

ADVERTISEMENT

În Danemarca, autoritățile au luat măsura de a limita temperatura la 19 grade Celsius în clădirile guvernamentale. Și companiilor private li s-a recomandat să urmeze exemplul.

Există temeri că această criză energetică europeană va duce la întreruperi de curent.

În prezent, aproape toate băncile importante din statul scandinav au urmat exemplul și au scăzut temperaturile.

ADVERTISEMENT

În plus, conducerea Arbejdernes Landsbank a decis ca cei 1.800 de angajați să primească pături pe care să le folosească în cazul în care li se face frig, potrivit lui Peter Froulund, purtătorul de cuvânt al băncii, scrie Bloomberg.

De asemenea, Spar Nord Bank, o altă bancă daneză de renume, pune la dispoziția celor 1.600 de angajați ai săi pături, jachete și cămăși. Acestea s-au distribuit deja în sucursalele sale de pe teritoriul țării.

ADVERTISEMENT

Lumini stinse și cuptoare la brutării oprite

Dependența Europei de energia rusă a transformat războiul din Ucraina într-o criză energetică și economică. Prețurile au crescut la maxime record în ultimele luni și nu se anunță ameliorări din acest punct de vedere.

Pe măsură ce Europa se apropie de iarnă, și în alte state se iau măsuri radicale. Temperaturile scad în locuințe și în clădirile de birouri, iar iluminatul stradal este limitat.

ADVERTISEMENT

Brutarii care nu-și permit să-și încălzească cuptoarele vorbesc despre falimente. Agricultorii au și ei probleme. Din cauza costurilor, aceștia spun că ar putea lăsa de izbeliște serele de fructe și legume, notează un articol APNews.

Andreas Schmitt, un brutar din Frankfurt, Germania, se confruntă din plin cu realitatea acestor zile.

Acesta spune că încălzește mai puține cuptoare la cele 25 de brutării Cafe Ernst, pentru a economisi energie. Acest demers l-ar putea ajuta să reducă cu 5-10% din costuri. Afaceristul spune că, de la 300.000 de euro pe an în prezent, factura la energie ar putea ajunge la 1,1 milioane anul viitor.

Schmitt, care este și șeful breslei locale a brutarilor, a spus că unele brutării mici se gândesc să renunțe. Ajutorul guvernului va fi esențial pe termen scurt, a spus el, în timp ce o soluție pe termen mai lung implică reformarea piețelor energetice.

ADVERTISEMENT