News

Comisia Europeană nu vrea să supere Rusia. Planul de plafonare al prețului la gaz, abandonat. Consumul de electricitate, redus / Update

Europenii renunță la planul de a plafona prețul la gaz rusesc, de teama reacțiilor Moscovei, conform presei din Marea Britanie.
13.09.2022 | 20:01
Comisia Europeana nu vrea sa supere Rusia Planul de plafonare al pretului la gaz abandonat Consumul de electricitate redus   Update
Comisia Europeană se teme de Gazprom. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
13-09-2022
20:44

Comisia Europeană propune reducerea consumului cu 10%

Comisia Europeană va propune țărilor din UE să reducă consumul lunar de electricitate cu cel puțin 10%.

Potrivit Bloomberg, CE vrea ca țările membre să reducă consumul cu 10% în orele de vârf. Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat tranșant că va refuza o astfel de recomandare.

„Eu speram ca aceste măsuri la nivelul UE să fi fost luate acum peste 6 luni. Este bine totuși că se încearcă să se găsească o formulă unitară. România în acest moment produce energie cât consumă. Am văzut din prognoze: 5% e un procent mai mic de consum. Asta înseamnă că nu trebuie să importăm.

Am avut și șansa și neșansa să trăiesc în comunism. Nu pot să le cer românilor să stingă lumina. Am văzut ce am trăit în perioada când oamenii au fost forțați”, a declarat Ciolacu.

Potrivit unui draft al Comisiei Europene, intrat în posesia The Guardian, e improbabil ca UE să plafoneze prețul de achiziție al gazului rusesc. Potrivit sursei citate, UE va continua să impoziteze profitul exagerat al companiilor energetice.

UE nu vrea să supere Rusia

Comisia Europeană a propus un pachet în cinci pași menit să salveze Europa pe timpul iernii, însă propunerile nu s-au concretizat toate în acțiuni concrete. Asta, pentru că multe țări importante din Europa se tem să supere Rusia și nu vor să rămână fără gaz la iarnă.

ADVERTISEMENT

Documentul oficial consultat de jurnaliștii britanici nu conține nicio mențiune despre plafonarea prețului la gaz rusesc, doar o impozitare suplimentară a companiilor care fac profit exagerat din această situație nefericită pentru europeni.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, ar putea anunța oficial care e planul aprobat. Așadar, din cele cinci propuneri inițiale rămâne de văzut care se vor concretiza.

ADVERTISEMENT

Cei mai mari prieteni ai Rusiei din cadrul UE sunt, momentan, Ungaria, Slovacia sau Austria, țări care refuză categoric să plafoneze prețul gazului, pentru a nu supăra Gazprom și Rusia, care ar putea opri definitiv gazul la iarnă.

Asta, în condițiile în care Vladimir Putin a anunțat deja că va face acest lucru dacă Europa va decide să ia măsuri ostile față de interesele financiare ale Moscovei.

ADVERTISEMENT

Între timp, 12 țări în frunte cu Franța sau Polonia susțin plafonarea prețului pentru toate gazele importante, indiferent de proveniență. Într-o piață liberă, Europa s-ar putea trezi astfel fără gaz, pentru că ar exista cu siguranță țări din alte părți ale lumii care ar plăti mai mult.

O altă măsură care trebuie dezbătută în cadrul UE e impunerea unor restricții de consum la energie electrică la ”orele de vârf”, însă aceste măsuri nu au fost momentan anunțate concret.

ADVERTISEMENT

Vestea bună vine, însă, de la meteorologi care văd o iarnă blândă în acest an. Asta ar permite Europei să treacă mult mai ușor peste anotimpul rece, cu gaz puțin și energie electrică limitată.

ADVERTISEMENT