News

Statele Unite se retrag din Organizația Mondială a Sănătății. Nemulțumire în Congresul american

08.07.2020 | 11:04
ADVERTISEMENT

Președintele SUA Donald Trump a notificat Congresul și ONU că Statele Unite au demarat procedura de retragere din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), informează News.ro.

Decizia lui Donald Trump survine pe fondul unei relații tensionate cu OMS, pe care președintele american a acuzat-o că a subestimat pericolul pandemiei și că a sprijinit involuntar China la ascunderea unor informații de importanță majoră legate de COVID-19.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă mulți membri ai Congresului  sunt nemulțumiți și ei de prestația OMS, ei au cerut președintelui să nu întrerupă relația cu organizația internațională.

Congresul a fost notificat că POTUS s-a retras oficial din OMS, în contextul panedemiei. A numi reacţia lui Trump la Covid ca fiind haotică şi incoerentă este prea puţin. Acest lucru nu va proteja vieţile sau interesele mericane – îi lasă pe americani bolnavi şi America singură”, a scris pe Twitter senatorul democrat Robert Menendez, membru în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului.

ADVERTISEMENT

Retragerea SUA din OMS, efectivă din iulie 2021

Notificarea a  fost trimisă și secretarului  general al ONU, urmând ca retragerea din OMS a Statelor Unite să devină efectivă din 6 iulie 2021.

Congressmani din Partidul Republican au reluat  acuzațiile  făcute de Trump legate de faptul că OMS a permis guvernului chinez să acopere originele pandemiei de coronavirus, dar i-au cerut, luna trecută, să nu întrerupă relația cu OMS în plină pandemie.

ADVERTISEMENT

În plus, retragerea celui mai important contributor la bugetul Organizației ar putea influența  negativ studiile pentru crearea unui vaccin  pentru SARS-CoV-2 precum și coordonarea eforturilor la nivel mondial de combatere a bolii.

Donald Trump a anunțat încă din luna mai intenția de a retrage SUA din cadrul OMS, dar apoi s-a mulțumit doar să reducă nivelul cotizației plătite de americani către bugetul organizației. Astfel, contribuția americană a fost redusă la nivelul celei plătite de China, ceea ce reprezintă  doar 10% din suma inițială.

ADVERTISEMENT

În eventualitatea în care Donald Trump ar pierde  alegerile  prezidențiale din toamnă în favoarea  lui Jeo Biden există posibilitatea  ca Statele Unite să revină asupra deciziei  de retragere din OMS.

ADVERTISEMENT