News

Cifre exclusive. Câți medici, polițiști sau militari din România s-au vaccinat. ”Puterea exemplului” rămâne doar un vis frumos în pandemie

FANATIK a luat legătura cu MAI, MApN și Ministerul Sănătății pentru a afla câți dintre angajații acestor structuri s-au imunizat împotriva Covid-19.
12.10.2021 | 17:25
Cifre exclusive Cati medici politisti sau militari din Romania sau vaccinat Puterea exemplului ramane doar un vis frumos in pandemie
Câți medici, polițiști sau militari din România s-au vaccinat. Cum arată statisticile oficiale ale ministerelor cu angajați cruciali pentru țară. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Nu mai este un secret pentru nimeni că vaccinarea din România este un eșec de proporții, chiar și dacă privim doar cifrele țării, de sine stătătoare.

Atunci când ne comparăm cu vecinii din Europa, situația este de-a dreptul dezastruoasă. România și Bulgaria au devenit paria continentului, cu rate de vaccinare ce nu par să mai avanseze dincolo de o treime din populația fiecărei țări.

ADVERTISEMENT

S-a vorbit multă vreme despre imunitatea de turmă, un concept real și verificat de-a lungul istoriei, care însă pentru țara noastră devine mai degrabă o iluzie din ce în ce mai îndepărtată.

Dacă în primăvara anului trecut italienii erau loviți în plin de pandemie și trăgeau greul la nivel european, lucrurile s-au schimbat radical.

ADVERTISEMENT

Oamenii au văzut și trăit drama din prima parte a lui 2020, iar asta a fost suficient să-i motiveze să treacă cu adevărat peste pandemie, nu doar cu declarații politicianiste pline de patos, dar goale de factualitate.

Italia a atins acum imunitatea de turmă, deoarece 80% din populația cu vârsta de peste 12 ani s-a imunizat împotriva Covid-19.

ADVERTISEMENT

România, la coada Europei, alături de bulgari

Iar italienii nu sunt singuri în această încercare. Mai jos avem grupate, în funcție de procentajul populației total vaccinate, statele din Zona Economică Europeană:

  • 90 – 100%: Danemarca, Irlanda, Malta, Islanda, Portugalia
  • 80 – 89%: Portugalia, Belgia, Norvegia, Spania, Franța
  • 70 – 79%: Suedia, Olanda, Cipru, Italia, Germania, Finlanda, Luxemburg, Austria
  • 60 – 69%: Lituania, Grecia, Ungaria, Liechtenstein, Cehia, Estonia, Polonia
  • 50 – 59%: Slovenia, Slovacia, Letonia, Croația
ADVERTISEMENT

Conform datelor de la statista, la 5 octombrie 2021, România avea o rată de vaccinare de 33,5%, iar bulgarii 23,1%. Suntem, așadar, la ani-lumină distanță de restul Europei, iar motivele sunt multe.

Astfel, FANATIK a dorit să afle dacă măcar personalul din instituții-cheie ale statului român s-a vaccinat împotriva Covid-19.

Această idee a apărut pe fondul unor afirmații făcute de cei de la Sindicatul Europol în urmă cu câteva săptămâni, din care reieșea că angajații IGSU sunt cel mai puțin imunizați dintre angajații MAI.

La momentul respectiv, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, afirma că ”Pompierii au cea mai mică rată de vaccinare din personalul MAI, circa 27%, iar polițiștii au undeva la 40%.”

Având în vedere această informație, FANATIK a luat legătura cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, cu reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și cu oficialii Ministerului Sănătății.

Câți militari și polițiști din România s-au vaccinat până în prezent

În ceea ce privește angajații MAI, ”conform datelor înregistrate la nivelul Direcției Medicale a Ministerului Afacerilor Interne, în perioada 04.01.2021 – 23.09.2021, aproximativ 45% din personalul MAI a fost vaccinat împotriva Covid-19”, se arată în răspunsul instituției.

Oficialii MAI mai fac o precizare importantă care sugerează că procentajul ar putea fi mai mare, însă imposibil de verificat.

”Precizăm faptul că angajații instituției au posibilitatea să se vaccineze și înafara rețelei medicale a MAI, fără a avea obligația de a comunica acest lucru, motiv pentru care numărul persoanelor vaccinate poate fi mai mare decât situația prezentată la nivelul direcției medicale a MAI”, mai arată oficialii Ministerului în răspuns.

Situația este peste media țării și în cazul angajaților din Apărare. Ba chiar arată promițător, având în vedere că MApN afirmă că ”De la debutul campaniei de vaccinare în România şi până în prezent, vă comunicăm că din rândul personalului activ al MApN s-au vaccinat aproximativ 60% din numărul total.”

În plus, comunicatul Ministerului Apărării Naționale mai arată că nu doar militarii activi au răspuns apelului de vaccinare, ci și rezerviștii sau chiar veteranii: ”prin centrele de vaccinare înființate de MApN au fost imunizate peste 15.600 de persoane din rândul militarilor în rezervă, retragere și veterani de război.”

Ce se întâmplă cu vaccinarea angajaților din Sănătate

FANATIK a transmis o cerere similară și către Ministerul Sănătății. Oficialii acestui minister sunt singurii care nu au dat curs solicitării noastre, cu toate că au trecut deja 14 zile de la momentul cererii. În paralel, oficialii MApN și MAI au răspuns în cinci, respectiv șapte zile de la solicitare.

Cu toate că Ministerul Sănătății nu a răspuns solicitării, putem să ne facem o idee despre cum arată situația vaccinării în rândul cadrelor medicale.

Un comunicat de presă din data de 10 august 2021 arăta că 70% din medicii din spitalele publice sunt vaccinați.

De asemenea, comunicatul mai arată că 59,48% din personalul medical aflat în contact cu pacienții este vaccinat împotriva Covid-19.

Asistenții medicali s-au vaccinat în proporție de 55,99%, infirmierii în proporție de 52,37%, iar brancardierii în proporție de 47,66%. Aceste procente se referă la vaccinarea cu schemă completă și sunt colectate la finalul lui iulie 2021.

Pe de altă parte, în urmă cu câteva zile, Raed Arafat declara că situația este dezastruoasă în sistemul medical. ”Avem și de la Ambulanță, și de la SMURD, și de la ISU nevaccinați. Oricât am vorbit, oricât am sfătuit nu au vrut. Media celor vaccinați este un pic peste cea națională (n.r. – media națională este de 33,5% la data de 5 octombrie). E o discuție la Ministerul Sănătății, vrem să introducem vaccinarea obligatorie prin lege, și pentru cadrele IGSU și pentru cei ai aviației, la alternativă cu testele”, a declarat Arafat în timpul unei emisiuni de la Digi 24.

În paralel, și Florin Cîțu se declară dezamăgit de rata vaccinării în sistemul medical: ”Sunt dezamăgit de faptul că în rândul medicilor există un procent atât de mare de persoane nevaccinate și ar trebui să vedem ce facem cu aceasta. Este foarte important, pentru că de aici, puterea exemplului în această perioadă este foarte importantă.”

În acest context, Raed Arafat le forțează mâna parlamentarilor și încearcă să introducă obligativitatea vaccinării pentru cadre medicale, profesori, dar și pentru alte categorii care ar putea fi supuse unui risc crescut de infectare. ”E o chestiune care trebuie prin lege, doar prin lege. Fie se vor vaccina, fie se vor testa”, afirma Raed Arafat, care avea și un îndemn pentru parlamentari, acela de a vota pentru o asemenea lege: ”Să treacă (n.r. – proiectul de lege), că avem nevoie de el, că nu se poate așa.” Între timp, în alte țări, medicii care refuză vaccinarea sunt suspendați din funcție.

Rămâne de văzut dacă acest proiect de lege va ajunge curând pe masa parlamentarilor și dacă aceștia vor asculta îndemnul lui Raed Arafat.

ADVERTISEMENT