Life

Stațiunea de pe litoralul românesc care era o adevărată bijuterie acum 100 de ani. Avea un succes nebun. Astăzi, arată total diferit și are un alt nume

O stațiune de pe litoralul românesc era o adevărată bijuterie acum 100 de ani. Numele ei s-a schimbat, iar la fel și întreg peisajul.
29.07.2023 | 20:00
Statiunea de pe litoralul romanesc care era o adevarata bijuterie acum 100 de ani Avea un succes nebun Astazi arata total diferit si are un alt nume
Stațiunea de pe litoralul românesc care era o adevărată bijuterie acum 100 de ani. Sursă foto. Mediaflux, Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Există o stațiune de pe litoralul românesc care era o adevărată bijuterie acum 100 de ani. Era considerată cea mai luxoasă și nu oricine putea să ajungi aici. Lucrurile s-au schimbat însă în ultimul secol, iar la fel și numele ei.

Stațiunea de pe litoralul românesc care era o adevărată bijuterie acum 100 de ani

Care este stațiunea de pe litoralul românesc? Stațiunea Carmen Sylva, însă poate numele ei nu vă spune nimic. În perioada interbelică era cel mai luxos loc de pe litoralul românesc. Turiști din întreaga Europă veneau aici, având în vedere zona, priveliștea, dar și plaja generoasă, dar și tratamentele oferite.

ADVERTISEMENT

Acum, stațiunea Carmen Sylva are un cu totul alt nume și cu totul alți turiști. Poate nu mai e la fel de luxoasă, însă chiar și așa, oamenii se înghesuie să ajungă aici. Este vorba despre Eforie Sud, căci așa se numește acum stațiunea care era o adevărată bijuterie în urmă cu 100 de ani.

De altfel, aceasta este și cea mai veche stațiune de pe litoralul românesc. În anul 1899, toamna, urmașii lui Mihail Kogălniceanu au vândut partea rămasă din pământul moștenit către Ioan Movilă.

ADVERTISEMENT

Acesta era atunci un descendent al celebrei familii boierești din Moldova secolului XVI. Nu a durat mult, iar acesta a dat naștere hotelului ”Movila”, chiar în anul în care a cumpărat și pământul.

Nămolul de la Techirghiol, centru de interes pentru străini

Mai apoi, acesta a decis să transforme terenul într-o stațiune balneară. Iar nămolul de la lacul Techirghiol a fost cel care l-a motivat. Drept urmare, el a știut că va fi nevoie de o astfel de stațiune.

ADVERTISEMENT

Așa a apărut stațiunea Techirghiol-Movilă, actuala Eforie de Sud. În perioada interbelică, aceasta avea să își schimbe numele în Carmen Sylva, pseudonimul artistic al reginei Elisabeta, însemnând ”cântecul pădurii”.

Schimbările au continuat ulterior, iar în perioada 1948-1962 a preluat numele lui Vasile Roaită, eroul ceferist al Partidului Comunist. Tocmai în anul 1962, după operațiunea de destalinizare, stațiunea de pe litoralul românesc a ajuns să se numească Eforie Sud.

ADVERTISEMENT

Ioan Movilă a investit totul în stațiunea de pe litoralul românesc

Chiar și așa, nimic nu se compară cu ce era acum 100 de ani. Toți banii pe care îi avea, boierul Ioan Movilă i-a investit acolo. A luat inclusiv credite bancare pentru ca stațiunea balneară mult visată să devină realitate.

Inclusiv chimiști de la Viena au ajuns în țară pentru a studia nămolul și apa de la Techirghiol astfel încât să îi cunoască beneficiile. Dacă în primă fază s-au ridicat doar două hoteluri și un sanatoriu de băi calde, lucrurile s-au schimbat rapid.

În doar trei ani, în perioada 1903-1906, în Eforie Sud au apărut alte 50 de vile și hoteluri. Și anexele comerciale au apărut brusc, iar stațiunea era una considerată cu adevărat luxoasă la acea vreme.

Iar lucrurile făcute atunci nu au fost uitate nici acum. Drept dovadă, în Parcul Central al orașului, turiștii pot observa o statuie. Aceasta a fost ridicată în cinstea boierului Ioan Movilă care avea să schimbe total zona.

ADVERTISEMENT