News

Stațiunea din România în care prețul imobiliarelor a explodat. Cât a ajuns să coste un apartament aici

Construcții încetinite și vânzări în scădere, în România, însă prețurile locuințelor rămân ridicate, avertizează agenții imobiliari.
01.08.2023 | 22:43
Statiunea din Romania in care pretul imobiliarelor a explodat Cat a ajuns sa coste un apartament aici
Încetinirea construcțiilor și scăderea vânzărilor, dar prețurile locuințelor rămân ridicate în România. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

În ciuda încetinirii construcțiilor și scăderii vânzărilor de case în România, prețurile locuințelor rămân la cote ridicate și nu se preconizează o scădere semnificativă în viitorul apropiat, susțin agenții imobiliari. Dobânzile mari la creditele ipotecare au descurajat românii să cumpere locuințe, determinând dezvoltatorii imobiliari să construiască mai puțin.

Prețul imobiliarelor a explodat în România

“Din păcate, din cauza situației economice actuale construcțiile au încetinit. Nu știm exact un procent, dar au încetinit considerabil. Din păcate, nici vânzările nu merg, datorită băncile. Cum spunem noi, băncile ne-au stins lumina”, a afirmat expertul imobiliar Robert Gagoş, pentru observatornews.

ADVERTISEMENT

În special în zona București-Ilfov, care este considerată locomotiva dezvoltării imobiliare, s-au eliberat cu peste 1.000 de autorizații de construire mai puțin decât anul trecut.

Totuși, prețurile locuințelor în această regiune nu vor scădea în ciuda scăderii cererii. Situația dificilă de construire și autorizare, costurile ridicate ale construcțiilor și forței de muncă și nici o scădere a prețurilor la materialele de construcție sunt factori ce afectează piața imobiliară.

ADVERTISEMENT

“Nu vor mai scădea preţurile, procesul de construcţie este la fel de costisitor ca întotdeauna. Nu se poate scădea preţul dacă nu scade preţul mâinii de lucru, nu scade preţul materialelor de construcţie”, a mai spus Robert Gagoș.

Cluj-Napoca, orașul cu cele mai scumpe locuințe

În Cluj-Napoca, orașul cu cele mai scumpe locuințe, se observă o cerere crescută pentru locuințele din Constanța, în detrimentul celor din Stațiunea Mamaia, care au un preț supraevaluat.

ADVERTISEMENT

În plus, doar 11% dintre salariații din România au un credit ipotecar, iar mulți preferă să stea în chirie din cauza dobânzilor mari la credite și a incertitudinii legate de o eventuală scădere a prețurilor imobiliare.

Astfel, piața imobiliară din România se confruntă cu provocări multiple, iar schimbarea cotei de TVA pentru construcții de la 5% la 19% ar putea avea un impact semnificativ asupra prețurilor locuințelor. Cu toate acestea, dezvoltatorii imobiliari nu sunt dispuși să își asume o scădere a profiturilor.

ADVERTISEMENT

“Se vând foarte bine apartamentele din municipiul Constanţa. Cele din Staţiunea Mamaia se vând mai greu pentru că au un preţ supraevaluat. Au cumpărat apartamente cu 75-80 de mii de eruo şi vor să obţină pe ele peste 100 de mii de euro, ceea ce este uşor puţin deplasat”, a remarcat agentul imobiliar Marius Coman.

ADVERTISEMENT
Tags: