News

Statul devine acționar majoritar al Blue Air. Vor fi preluate 75% din acțiunile companiei

Statul român va prelua 75% din acțiunile companiei aeriene Blue Air, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
17.11.2022 | 16:41
Statul devine actionar majoritar al Blue Air Vor fi preluate 75 din actiunile companiei
Statul român devine acționar majoritar al Blue Air. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Reprezentanții Blue Air au comentat situația și au dezvăluit că nu se știe când va fi finalizat întregul proces.

Statul român devine acționar majoritar al Blue Air

”Am fost înştiinţaţi de începerea acestei proceduri, până la preluarea oficială va fi un proces pe care va trebui să îl parcurgem, nu ştim exact când se va finaliza”, au transmis reprezentanții companiei, conform Ziarul Financiar.

ADVERTISEMENT

Guvernul a decis, astfel, să preia 75% din acțiuni drept garanție pentru ajutorul de stat în valoare de 300 de milioane de lei pe care Blue Air l-a primit deja din partea statului român.

Din totalul sumei împrumutate de 300 de milioane de lei, primită de Blue Air de la EximBank, compania aeriană nu a plătit nici măcar o singură rată. Conform sursei citate statul e cel care și-a asumat plata ratelor încă din noiembrie 2021.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care Blue Air e incapabilă să-și plătească datoria statul va intra în posesia a 75% din acțiuni. Acest lucru se face după un an de zile în care guvernul a plătit singur creditul pe care tot el în acordase companiei.

Statul are momentan doi reprezentanți în consiliul de administrație al Blue Air, reprezentanți care ar fi trebuit să se asigure că Blue Air își va rambursa datoria. Cu toate acestea, compania aeriană a ajuns în incapacitate de plată și nu au existat măsuri concrete prin care statul să se asigure că va primi înapoi banii dați companiei.

ADVERTISEMENT

”Blue Air este controlată în proporție de 76,18% de compania Airline Invest, înființată în 2019. În ambele companii, Cristian Rada este acționar. În datele publice, Airline Invest apare cu un cod CAEN 6420 – Activităţi ale holdingurilor, iar afacerile companiei au fost de peste 9 milioane de lei în 2021. Firma are pierderi de 900.000 de lei şi 4 angajați”, transmit experții în domeniu.

După ce și-a suspendat zborurile în luna septembrie, Blue Air a plătit compensații clienților de aproximativ 11 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, ANPC a comunicat că în perioada 15 iunie – 12 septembrie 2022 peste 100.000 de oameni din 23 de țări din Uniunea Europeană au avut de suferit, prejudiciul total fiind de aproximativ 19.5 milioane de euro.

ADVERTISEMENT