News

Statul distribuie gratuit măști de protecție! Motivul pentru care le-a achiziționat cu 2 lei și plătește alți 6 pe transport

15.05.2020 | 17:24
Statul distribuie gratuit masti de protectie Motivul pentru care lea achizitionat cu 2 lei si plateste alti 6 pe transport
ADVERTISEMENT

Statul distribuie gratuit măști de protecție! Nu mai puțin de 280.000 de familii care primesc ajutor social sau/şi alocaţie pentru susţinerea familiei, adică în jur de 900.000 de persoane, vor beneficia gratuit de ele.

Statul distribuie gratuit măști de protecție!

Concret, fiecare persoană va primi câte 30 de măşti. Și totuși, în ciuda gestului frumos, conform unui document publicat chiar pe site-ul Ministerului Muncii, statul cheltuie de trei ori mai mult cu distribuirea acestor măşti decât preţul de achiziţie

ADVERTISEMENT

„Preţul de achiziţie estimat va fi de 2 lei/mască de protecţie facială şi de 6 lei pentru serviciile de distribuire.

Motivul pentru care le-a achiziționat cu 2 lei și plătește alți 6 pe transport

Suma bugetată va acoperi achiziţionarea a 30 de măşi pentru un număr de 900.000 de beneficiari la un cost de distribuire de 6 lei/beneficiar”, scrie în documentul publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

ADVERTISEMENT

„Preţurile pentru achiziţia măştilor şi a serviciilor au fost determinate printr-o procedură de cerere de ofertă pentru produsele şi serviciile ce vor fi achiziţionate”, se mai arată în document.

De remarcat că reprezentanții ministerului Muncii vor stabili lista cu persoanele care vor primi acest ajutor, iar distribuţia acestor măşti va fi făcută prin serviciile de asistenţă socială. Măştile vor fi cumpărate prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate.

ADVERTISEMENT

Bugetul Ministerului Muncii va fi suplimentat în acest sens din Fondul de Rezervă aflat la dispoziţia Guvernului cu suma de 59,4 milioane de lei.

Aproximativ 400.000 de măşti de protecţie tip FFP2 şi FFP3 vor fi aduse în curând din Turcia cu o aeronavă militară. Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, un avion C-130 Hercules al Forţelor Aeriene Române execută,  un zbor pentru aducerea acestora în țară.

ADVERTISEMENT

Măștile au fost achiziţionate de statul român prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.

Distribuirea echipamentelor de protecţie va fi realizată cu mijloace de transport aflate în dotarea IGSU, iar cu sprijinul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, echipamentele vor fi alocate, în funcţie de nevoi, personalului medical din Ministerul Sănătăţii şi echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

 

 

ADVERTISEMENT