News

Statul român, achiziții de sute de mii de lei în plină criză. Aparate de aer condiționat pentru clădirile de patrimoniu

Ce achiziții de sute de mii de lei face statul român în plină criză financiară. Sunt cumpărate aparate de aer condiționat pentru clădirile de patrimoniu
16.04.2022 | 16:00
Statul roman achizitii de sute de mii de lei in plina criza Aparate de aer conditionat pentru cladirile de patrimoniu
Statul român, achiziții de sute de mii de lei în plină criză financiară. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În plină criză a scumpirilor, cu prețuri care au explodat și oameni care se plâng că nu mai au din ce să trăiască, statul face o achiziție de sute de mii de lei. Mai exact, RAAPPS vrea să plătească bani serioși pentru aparate de aer condiționat.

Achiziții de sute de mii de lei făcute de RAAPPS în plină criză

Venirea primăverii, dar mai ales apropierea anotimpului călduros a făcut ca reprezentanții RAPPS să încerce să se pună la adăpost cumva în zilele caniculare. Așa că au decis să cumpere aparate de aer condiționat pentru mai multe clădiri de patrimoniu.

ADVERTISEMENT

Peste 500 de mii de lei va achita Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat pentru furnizarea, dar și montarea aparatelor.

Vorbim despre mai multe bucăți, oferta fiind făcută pentru un maxim de 228, însă trebuie spus că acestea vor fi diferite. Cele mai multe vor avea 12000 BTU, ceea ce reprezintă puterea aparatului. Sunt și de 9 mii, însă și de 18 sau chiar 24 de mii BTU.

ADVERTISEMENT

Interesant este că RAAPPS a atras atenția ofertantului că trebuie să țină cont de faptul că montajul unor aparate va fi făcut în clădiri de patrimoniu, motiv pentru care trebuie găsite inițial soluții tehnice pentru montajul aparatelor în alte zone decât pe fațadele clădirilor.

De asemenea, traseul frigorific standard va conține deja țeava de cupru preizolată, cablu electric, elemente de fixare, tub gofrat, furtun drenaj, dar în același preț trebuie să intre și eventualele reparații ale zidăriei afectată de montaj.

ADVERTISEMENT

Câte milioane de lei cheltuie RAAPPS pe produse de curățenie!

De curând, RAAPPS a transmis că vrea să cumpere mai multe produse care să asigure curățenia în imobilele pe care le deține.

Vorbim despre o listă întreagă, o listă pentru care Regia este gata să scoată din conturi de 2.777.867 lei. În schimbul banilor, reprezentanții companiei au avut 88 de solicitări.

ADVERTISEMENT

Printre achiziții se află 150 de mii de role de hârtie igienică, dispensere pentru acest produs, peste opt tone de săpun lichid, șervețele, spray de mobilă, coșuri de gunoi, gel dezinfectant, dar și o mie de bucăți de site odorizante pentru pișoar.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna martie la 10,2%

În același timp, românii traversează una dintre cele mai grave crize financiare din ultima perioadă. Rata anuală a inflaţiei, în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021, este 10,2%, aceasta fiind formată în premieră din două cifre.

Totodată, preţurile de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 au crescut cu 1,9%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, în martie 2022 faţă de aceeași lună a anului trecut, cele alimentare cu 11,20%, iar serviciile cu 6,53%.

Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 36,5%, şi uleiul comestibil, cu 32,33%, în martie 2022 faţă de martie 2021.

Dintre mărfurile nealimentare, cel mai mult s-au scumpit combustibilii, cu 34,16%, în martie 2022 faţă de martie 2021.

La capitolul servicii, cel mai mult s-au scumpit apa, canalul şi salubritatea cu 14,68%, în martie 2022 faţă de martie 2021

RAAPPS, campioană la pierderi

În același timp, Regia Autonomă – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, a punctat serios la capitolul pierderi. În urmă cu doi ani de zile, RAAPPS a terminat cu 7.5 milioane de euro în minus.

Aflată în subordinea Guvernului, Regia a anunțat pentru 2021 numai 6.6 milioane de euro preconizați să fie sub linia roșie.

Ce este RAAPPS

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat are ca obiect de activitate administrarea, conservarea, protejarea și întreținerea imobilelor în care își desfășoară activitatea mai multe instituții ale statului.

Vorbim despre cele mai mari instituții, cum ar fi Senatul, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială, Guvernul sau Curtea Constituțională.

De asemenea, ministerele, autorități și instituții publice, asociații, fundații, cabinete de avocatură, birouri notariale și locuințe de protocol, aparțin de Regie.

Palatul Victoria, Casa Presei Libere, Palatul Snagov, Palatul Știrbei sau Sala Palatului din București, Palatul Foișor din Sinaia, hotelul Mara din aceeași stațiune montană, vilele Lac Floreasca, Vila Brădet de la Suceava sau Palatul Olănești sunt, de asemenea, în subordinea RAAPPS.

ADVERTISEMENT