News

Statul român, decizie importantă pentru copiii refugiaților din Ucraina. Ar putea lua și ei alocație

Statul român va putea oferi copiilor refugiaților din Ucraina alocație. Câți refugiați se află în țara noastră în prezent
12.06.2023 | 09:38
Statul roman decizie importanta pentru copiii refugiatilor din Ucraina Ar putea lua si ei alocatie
Statul român, decizie importantă pentru copiii refugiaților. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Statul român, decizie importantă pentru minorii refugiați din Ucraina. Un proiect de lege care prevede stabilirea unei măsuri de protecție temporară pentru copiii din Ucraina, a fost pus în dezbatere publică.

Statul român, decizie importantă pentru copiii din Ucraina

Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari USR. Aceștia consideră că minorii refugiați din Ucraina trebuie să primească alocație de stat, exact așa cum primesc copiii cetățenilor români.

ADVERTISEMENT

Inițiativa legislativă a fost pusă în dezbatere publică înainte de Ziua Copilului. Vorbim despre modificarea şi completarea Legii privind alocaţia de stat pentru copii nr. 61/1993, conform deputaților.

Acest proiect de lege a fost inițiat de senatoarea USR Silvia Dinică și deputata USR Denisa Neagu. Propunerea este susținută de alți 11 parlamentari care fac parte tot din Uniunea Salvați România (USR).

ADVERTISEMENT

În cadrul propunerii se specifică faptul ca alocația de stat să fie acordată și copiilor „pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România”.

Câți refugiați se află în România

Această formă de protecție este oferită de statul român și de alte state care aparțin Uniunii Europene, printr-o hotărâre emisă de Consiliul UE. Măsura este aplicată în contextul existenței unui flux mare de refugiați.

ADVERTISEMENT

„Pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie specială prevăzută la art. 58 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările ulterioare şi pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecţie temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România, alocaţia de stat pentru copii se plăteşte numai în cont personal, în cuantumurile prevăzute la art. 3″, se arată în proiectul de lege.

Astfel, copiii refugiați din Ucraina ar urma să primească aceeași alocație de stat pe care copiii românilor o au. Vorbim de sumele de 631 lei pentru micuții cu vârsta de până la doi ani (sau până la 3 ani, în cazul celor cu handicap), 256 de lei pentru cei cu vârsta între 2 ani și 18 ani și 631 lei pentru minorii cu handicap, cu vârste cuprinse între 3-18 ani.

ADVERTISEMENT

Conform unui raport realizat de Guvern, la începutul acestui an, peste 3,2 milioane de ucraineni au trecut granițele țării noastre. Datele oficiale mai arată faptul că peste 107.000 de cetățeni ucraineni au rămas în România. Dintre aceștia, 47.851 sunt copii.

ADVERTISEMENT