News

Statul va căuta sabotori și spioni în infrastructurile critice. Proceduri suplimentare de verificare a angajaților

Ministerul de Interne va înființa o structură specială pentru infrastructurile critice în vederea protejării acestora de eventuale incidente sau sabotaje.
18.01.2024 | 10:48
Statul va cauta sabotori si spioni in infrastructurile critice Proceduri suplimentare de verificare a angajatilor
Infrastructurile critice, protejată de spioni și sabotori/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind reziliența entităților critice prin care serviciile esențiale pentru populație să fie protejate mai eficient de eventuale incidente sau chiar de sabotaj sau terorism. Printre măsurile propuse, se află și verificarea unor categorii de personal pentru a descoperi eventuali sabotori sau spioni în domenii esențiale, precum producerea și transportul energiei, sistemul sanitar, transporturile, furnizarea apei potabile, infrastructura digitală ș.a.

Infrastructurile critice, sub supraveghere specială

Proiectul de lege transpune în legislația națională Directiva (UE) 2022/2557, act prin care se stabilește un set de reguli prin care țările membre trebuie să protejeze infrastructurile critice (sau entitățile critice) care sunt definite ca „entități publice sau private care furnizează unul sau mai multe servicii esențiale, prin intermediul propriei infrastructuri critice existentă pe teritoriul național și poate include infrastructura critică națională (…), iar producerea unui incident la nivelul acestora ar avea efecte perturbatoare semnificative”.

ADVERTISEMENT

În esență, este vorba de domenii a căror funcționare deficitară sau chiar întreruptă ar avea consecințe la scară națională sau chiar la nivel european. Fiecare stat membru va trebui să ia măsuri de precauție pentru identificarea potențialelor pericole în domenii primordiale, precum furnizarea de energie sau în transporturi, să le prevină, iar în cazul în care apar să ia măsuri rapide de remediere.

În acest scop va fi înființat Centrul Național de Coordonare a Protecției Infrastructurilor Critice (CNPIC), în cadrul MAI, care va colabora cu autoritățile sectoriale competente (ACS) privind luarea de măsuri specifice „menite să asigure furnizarea neîngrădită pe piața internă a serviciilor esențiale pentru menținerea siguranței sau securității populației și funcționarea instituțiilor statului și de a sprijini entitățile critice care desfășoară activități în domeniul lor de reglementare pentru a-și îndeplini obligațiile care le revin”.

ADVERTISEMENT

Verificări inclusiv în mediul privat

O atenție specială este acordată verificării unor persoane care lucrează în domenii sensibile, indiferent dacă este vorba de instituții și companii de stat sau din mediul privat. Astfel, aceste instituții și companii vor putea cere verificarea unor angajați care îndeplinesc roluri sensibile în cadrul entității critice sau în beneficiul acesteia, în special în ceea ce privește reziliența entității critice, sau care sunt autorizate să aibă acces direct sau de la distanță în spațiile acesteia, la informațiile sale sau la sistemele sale de control, inclusiv în legătură cu securitatea entității critice. Verificarea se va putea face și pentru candidații la posturi de tipul celor menționate.

De exemplu, o companie dintr-un domeniu strategic, precum energie sau telecomunicații, va putea cere autorității de reglementare din domeniul respectiv să verifice suplimentar un angajat al său. Dacă există indicii sau suspiciuni temeinice pot fi sesizate inclusiv serviciile de informații. Verificările vor putea fi făcute inclusiv prin colaborare cu polițiile din alte țări membre. Asta înseamnă că vor fi căutați sabotori și spioni inclusiv în cadrul companiilor private, dacă se numără printre infrastructurile critice.

ADVERTISEMENT

CNPIC-ul din cadrul Ministerului Afacerilor Interne va colabora direct cu organismele similare din cadrul celorlalte state ale Uniunii Europene sau chiar cu Comisia Europeană. De altfel, directiva europeană și proiectul de lege care o va implementa în legislația națională prevede posibilitatea ca unele dintre infrastructurile critice să fie considerate drept „entități critice de importanță europeană deosebită”.

Această categorie va include entitățile care furnizează servicii considerate esențiale pentru cel puțin șase state ale Uniunii Europene. De altfel, fiecare stat UE va putea să indice entitățile pe care le consideră critice care se află în alt stat membru, dacă acestea furnizează servicii esențiale, situație regăsită, de exemplu, în sectorul energetic.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege nu se va aplica instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională care au propriile reguli în ce privește infrastructurile critice pe care le gestionează. De asemenea, supravegherea instituțiilor din sistemul bancar se va face după regulile stabilite de către Ministerul de Finanțe și Banca Națională a României.

ADVERTISEMENT