News

Stelian Tănase, despre situaţia politică actuală: PSD poate deveni un partid second hand. Depinde ce gaşcă se va impune

09.03.2020 | 16:55
Stelian Tanase despre situatia politica actuala PSD poate deveni un partid second hand Depinde ce gasca se va impune
ADVERTISEMENT

Viața social-politică românească traversează o perioadă tulbure, iar lucrurile sunt departe de a se așeza pe un făgaș normal. Tensiunile sunt amplificate de extinderea coronavirusului, care creează panică, la nivel național. DNA-ul nu stă cu mâna în sân, astfel că „tabloul” României invită la o analiză pertinentă și cât mai rapidă. Referitor la starea generală de spirit și la fiecare caz în particular, analistul politic Stelian Tănase a avut amabilitatea să ofere un interviu, în exclusivitate, pentru FANATIK.

Domnule Stelian Tanase, cum privește un scriitor realitatea politică, în această perioadă?

Încearcă să întoarcă realitatea și s-o privească ca pe o ficțiune. Auzi istorii, observi personaje, caractere, scene, replici și le privești ca pe o poveste. O narațiune care, spre deosebire de poveștile obișnuite, nu are sfârșit.

ADVERTISEMENT

Guvernul Cîțu are șanse să treacă de votul Parlamentului, întrucât, se pare că nici PNL și nici președintele Iohannis nu și-au propus acest lucru?

În Parlament, jocurile sunt făcute de PSD. Dacă PSD vrea să treacă, trece… E greu de spus dacă „vrea”. Nu sunt Mafalda… În fiecare moment, la hoteluri, în vile, în benzinării, se negociază la greu între părți. Este o situație complicată, cu bătaie lungă și sunt implicați foști și actuali lideri din PSD și din PNL. Depinde care dintre ei va avea câștig de cauză și ce gașcă se va impune. Se discută, se duc tratative, se șantajează, se fac presiuni… Situația este foarte fluidă și se schimbă tot timpul. Uitați-vă la PSD, care și-a propus un congres pe care l-a tot amânat. Motivul este că în partid nu e liniște. Nu s-au înțeles, n-au bătut palma în așa fel încât să intre liniștiți la congres și să ofere doar un spectacol, ca și când lucrurile ar fi fi deja aranjate. Adică funcțiile, ca să fim exacți. Va fi un congres pentru funcții. Asta complică foarte mult lucrurile. Dar dacă avem un actor atât de instabil, de nesigur pe el, (PSD) nu putem spune acum ce se va întâmpla cu Guvernul. Depinde ce lider va avea cea mai mare influență și ce gașcă se va impune. Repet, în acest moment, cărțile sunt la PSD.

ADVERTISEMENT

Mascarada celor trei Guverne „trântite” a afectat viața politică și l-a dezavantajat pe Orban

Ce impact (și ce rost) ar avea aventura alegerilor anticipate?

Nu cred în alegeri anticipate în acest moment. Din punct de vedere tactic, este soluția perfectă, pentru că PNL și Iohannis se plasează cel mai sus în sondaje, chiar dacă liberalii au scăzut în ultima lună, iar PSD-ul a crescut. Distanța este încă mare. De la 25% la 40% este enorm… Din acest motiv, mai mult președintele și susținătorii săi, Turcan, Rareș Bogdan și alții doresc anticipatele, dar sunt unii liberali care nu le văd ca o soluție viabilă. Și la PSD sunt voci care cer anticipatele, dar și lideri care consideră că este periculos, în momentul în care PNL se află în vârf de formă. Cred însă că acum România are nevoie de un guvern stabil, care să repună țara pe picioare. Poate o coaliție PNL-USR va da un guvern mai puternic. Asta, repet, e valabil în acest moment, pentru că, în general, nu sunt adversarul anticipatelor. După dezastrul PSD-ului la Europarlamentare, dacă i-ar fi permis Constituția, Iohannis trebuia să suspende Parlamentul chiar a doua zi și să facă alegeri, pentru că era clar că PSD-ul pierduse încrederea populației. Doar că nu ne permite Constituția, astfel că am intrat în această mascaradă, cu trei guverne „trântite”, ceea ce a afectat mult viața politică din România și a dezavantajat guvernul liberal condus de Ludovic Orban.

Ne aflăm în situația unei noi crize politice?

Este o criză politică destul de „subliniată”, ca să spun așa…

Care vor fi consecințele pe termen scurt și lung?

La alegeri, PNL va fi depunctat pentru haosul și bâlbâiala create, iar PSD va acumula puncte, dar nu suficient cât să răstoarne rezultatul previzibil al alegerilor.

ADVERTISEMENT

Fără să vrea, liderul PNL, Ludovic Orban, face jocul opoziției?

Nu. Întotdeauna, când un lider greșește, se poate spune că, în mod obiectiv, face jocul adversarului. Dacă PSD greșește cu Marcel Ciolacu, se poate spune că o face în avantajul adversarului.

Agenda lui Klaus Iohannis diferă de cea a partidelor și a electoratului

Întreaga istorie este exclusiv strategia președintelui Iohannis?

Președintele s-a mobilizat dintr-odată, a ieșit din espectativă și vrea să facă jocurile. Numai că, s-a văzut că agenda sa diferă de cea a partidelor, de a Parlamentului și de aceea a electoratului, deși românii l-au votat cu două mâini la ultimele alegeri, când a câștigat detașat împotriva candidatului PSD. Electoratul nu trebuie neapărat să fie de acord și cu alte puncte din agenda președintelui, mai ales că, în cinci ani petrecuți la Cotroceni, a învățat să-și disimuleze intențiile sau să joace din două, trei, mutări. În general, Iohannis are o influență pozitivă, pentru că face o bună impresie în Occident, pentru că e german, pentru că nu e „român”, în sensul etnic, pentru că, altfel, evident că e cetățean român. Vorbește germana, are o relație bună cu Berlinul și are o figură „mai” occidentală decât alți români care se tot vântură prin străinătate. Repet, influența sa este pozitivă, dar cred că acum a cam încurcat borcanele. S-a încăpățânat în ideea alegerilor anticipate, în condițiile în care Constituția nu este favorabila ideii. Ar trebui să se facă schimbări la Constituția din 2003 si să se creeze un mecanism prin care, în anumite circumstanțe precise,  președintele să poată declanșa alegeri anticipate.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan are prima șansă, la alegerile locale

Nicușor Dan, pe care liberalii au decis să-l susțină, în marea lor majoritate, are șanse să câștige Primăria Bucureștiului?

Are prima șansă! Dacă merge în alegeri cu PNL și cu USR „în spate”, Firea nu-l poate bate.

Considerați că Gabriela Firea poate deveni, mai devreme sau mai târziu, vedeta opoziției în alegerile prezidențiale?

Nu știu, nu vreau să fac asemenea predicții…

Rareș Bogdan și Gabriela Firea afișează un aer de staruri

Se poate vorbi despre „vedetism” în spațiul nostru politic?

Da, sunt anumite personaje care afișează un aer de staruri, precum Rareș Bogdan sau Gabriela Firea. Observați, amândoi vin din lumea presei, mai exact din televiziuni. Acum a apărut și Moise Guran, care dispune, de asemenea, de o experiență similară. În general, lumea pleacă din presă și încearcă să câștige diverse poziții în politică, unde salariile cresc mult și rapid, plus că există și alte oportunități. Probabil că lista se va lungi. Vedetele media apar în politică având atitudinea de „one man show” sau de „one woman show”. Mai exact, aceea de a da primii știrea, de a face „breaking news”, de a ține prima pagină. Observăm acest fenomen la destui oameni de pe scena politică, dar mai ales la cei care provin din mass-media.

Există cercuri care doresc ca în România să existe un vid de putere?

Nu cred. Nimeni nu discută cu un partener care să nu arate pe cine așează la masa negocierilor. Pe plan internațional „dau bine” țările guvernabile și guvernate. Nu-ți dorești ca vecin o țară care trăiește în haos. Ce ar însemna ca, acum, să avem o criză în Rusia sau în China, iar acolo ar fi haos?

Între influența lui Liviu Dragnea și amintirea lui Traian Băsescu

S-a discutat mult despre faptul că Liviu Dragnea conduce, din umbră, PSD-ul și în condițiile în care este închis. Considerați că respectivele afirmații au susținere sau că vorbim despre „scenarită”?

Într-adevăr, Liviu Dragnea încă exercită o anume influență. Asta vine din modul în care gândea și făcea politică. Este un anumit stil, eu i-aș spune stil mafiot. Ar trebui ca oamenii care l-au susținut sau care vin din presă să scrie un tratat despre el. Dar, la fel, ar fi necesar și ca susținătorii lui Băsescu, mulți intelectuali, scriitori și ziariști să ne explice care era doctrina fostului președinte și ce viziune avea  asupra României. Așa stau lucrurile și cu Dragnea, ar trebui ca apropiații lui să scrie ceva sa ne explice. Sau să se încumete cineva să facă o carte de interviuri lamuritoare. Al doilea mod al său de a exercita influență este prin oamenii care i-au rămas fideli.

Mai există aceștia?

Sunt oameni care i-au rămas fideli pentru că au primit posturi, au fost împinși în față și au ținut prima pagină: Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae și alții. Una dintre sarcinile lui Ciolacu este să se debaraseze de ei, dacă vrea ca partidul să aibă vreo șansă la viitoarele alegeri sau la cele din 2024. Dacă nu, PSD va dispărea, va deveni un „second hand party”. Un partid de mâna a doua, ajuns la 15%… Una dintre misiunile garniturii care va prelua frâiele PSD este de a se debarasa de efectele puterii lui Dragnea.

Vă rugăm să comentați „scandalul Sorina Pintea”….

Femeia s-a făcut de râs, a luat șpagă. Poate a fost provocată, știindu-se undeva ce obiceiuri are. Trebuie pusă întrebarea – câte șpăgi a luat până acum, având în vedere ce domeniu deține la Băița. Am văzut pe o rețea de socializare că este vorba despre un deal întreg, plus un căsoi cât un castel. Bănuiesc că nu a reușit performanța din salariul de medic de care toți din domeniu se plâng că este mult prea mic. O instituție ar trebui să calculeze valoarea acestei proprietăți și să se raporteze la veniturile doamnei Pintea, din perioada construcției. Am putea afla care este dimensiunea șpăgilor pe care le-a primit, dacă le-a primit. Ori poate a avut avere, ori vreo moștenire… Un lucru care mi-a displăcut a fost felul în care a fost dusă la „Beciul domnesc” cu cătușe și cu jurnaliști cu camere video după ea. Prezența doamnei Carmen Iohannis la DNA a fost foarte discretă, noaptea, prin intrarea din spate, în anonimat. Așa e mai aproape de normal. Prezumția de nevinovăție trebuie să funcționeze. Toți acești suspecți, cercetați etc. au dreptul la imagine. Acestă femeie nu este un violator, un tâlhar, nu atacă la drumul mare, cu bâta. Cred că trebuie închiși la beci infractorii violenți. Soluția putea fi arestul preventiv, efectuat la domiciliu. Normal ar fi să tratăm oamenii cu decență. Situația este aceeași ca pe vremea lui Băsescu, atunci când erau arestați miliardarii pe care era el supărat. Îi luau cu cătușe, erau chemate televiziunile… Asemenea lucruri nu se fac, decât dacă vrei să umilești un om și să-i terfelești imaginea pentru totdeauna. Sper să văd procesul la tribunal, cu probe, martori, avocați și să se dea o sentință pe măsura faptelor ei dovedite.

Surprize, surprize, de la DNA

Se poate vorbi despre „vechiul” și despre „noul” DNA, sub comandă politică?

DNA-ul a dispărut o perioadă, pentru că așa a dorit PSD-ul. Aceasta era oaia neagră a guvernării lor. Au reușit s-o dea afară pe Laura Codruța Koveși, ajutati și de mâna lui Klaus Iohannis. PSD a izbutit să creeze un DNA figurant. Procurorii au fost timorați și scoși pe tușă. Acum s-a revenit la normal. DNA are un nou șef, există o nouă putere care dorește ca instituția să funcționeze bine și așa s-a întâmplat. Probabil că vom avea și surprize, dacă nu cumva actualul șef al DNA-ului va primi ordin să stea cuminte. Acest an va fi foarte fierbinte și vom avea ocazia să aflăm…

Există o… „șpagomanie” în țara noastră?

Probabil și dumneavoastră, când aveți de-a face cu vreo instituție, dați bani cu două mâini… Toată lumea stă cu mâna întinsă. Corupția se întinde de sus până jos, o găsim atât la nivel înalt, cât și în mica administrație. A pătruns până în măduva societății românești. Orice funcționar de stat consideră că, pe lângă leafă, trebuie să primească de la cetățean o sumă în plus, ceea ce mi se pare o oroare.

„Clasa politică a făcut cei mai puțini pași, în raport cu alte categorii sociale”

 În momentul de față, în țara noastră, se poate vorbi despre maturitate politică?

Nu. În 30 de ani, clasa politică a făcut cei mai puțini pași, în raport cu alte categorii sociale care au apărut după Revoluție (mediul de afaceri, mass-media, etc). În această perioadă, au apărut, totuși, câteva elite în alte medii, în timp ce lumea politică lasă încă mult de dorit. Probabil că mai e nevoie de încă o generație pentru ca această lume să se emancipeze. Ce avem acum este un material uman foarte slab…

Propunerile și discuțiile referitoare la pensiile speciale și la salariile bugetarilor au exclusiv un substrat strict electoral?

În primul rând, nu era cazul ca discuțiile despre pensii să aibă loc într-un an electoral, deoarece asta schimbă complet cadrul și prioritățile, iar toată lumea se enervează. Politicienii vor să-și atragă capital politic, iar oamenii care trăiesc din pensii si salarii vor să-și rezolve problemele. Daca se poate, urgent. Apare o competiție și ne întrebăm, de exemplu, de ce doctorii nu primesc pensii speciale, spre deosebire de polițiști. În an electoral, orice discuție despre pensii este lipsită de valoare. Guvernul va încerca să propună un proiect prin care să câștige de partea sa cât mai multe categorii sociale și să obțină  voturi, iar cei din Opoziție, la fel. Astfel, discuția este falsificată. Vom putea vorbi despre acest subiect abia anul viitor. Cu certitudine, tot sistemul trebuie refăcut, de la zero. Nu merge cu peticeala pe care o practică acum partidele, adică să luăm de la doctori să dăm magistraților, iar dacă tăiem de la militari să dăm  profesorilor… Este o cârpăceală care nu va aduce nimic bun!

Presiunea externă obligă forțele politice

Tulburările din România afectează politica noastră la nivel internațional?

România este atent monitorizată. Nu din motive speciale, dar toate țările europene se monitorizează una pe cealaltă, pentru că trăim într-o lume tot mai interconectată. Toți pașii care se fac la București sunt studiați și în funcție de consecințe, se iau măsuri, ori de premiere ori de represalii. Este o iluzie să credem că nimeni nu știe ce se întâmplă aici. Dragnea avea această iluzie, ce șmecheri suntem noi, la București și cum îi prostim pe toți. S-a demonstrat că nu este așa. Presiunea internațională pusă pe România a dus la căderea lui Liviu Dragnea! Nu doar din acest motiv a căzut, ci pentru faptele sale justițiabile, dar a apărut o presiune din exterior care a obligat forțele politice românești la o reacție. Rezultatul a fost căderea lui Dragnea, apariția Vioricăi Dăncilă, iar PSD-ul a pierdut o bătălie după alta. Atât căderea Guvernului, cât și pierderea alegerilor prezidențiale nu s-au produs doar din motive interne, ci și datorită contextului internațional.

Care este morala atât de mediatizatului „Caz Ditrău”?

Această poveste m-a întristat foarte mult. Aproape tot timpul am crezut că românul este tolerant sau mai bine spus, că trăiește pe principiul „lasă-mă să te las”. Nu se sinchisește nici de religie, nici de pașaport, nici de meseria cuiva sau de obiceiurile lui sexuale. Dar s-a dovedit și n-a fost prima oară, că lucrurile nu stau chiar așa cum credeam. Acea brutărie din satul Ditrău a ajuns celebră. Dacă era în America, devenea cea mai profitabilă, pentru că toată lumea ar fi vrut să cumpere pâine de acolo. Reacția localnicilor a fost una pe care nu ar trebui s-o vedem repetată. Este un tip de intoleranță. În primul rând, este nerealistă. România are nevoie de un milion de brațe de muncă, încă de… ieri. Indiferent ce reacții ar avea unii sau alții, piața va solicita străini să lucreze aici, pentru că românii (5 milioane) au plecat în Occident. Chiar și din satul Ditrău au plecat cu nemiluita! Când vor exista români care nu vor să practice anumite meserii, vor fi aduși străini. N-are nimeni motive de supărare, pentru că nu se pune problema de a lua pâinea de la gura cuiva. Nu cred că „episodul Ditrău” se va repeta și chiar dacă s-ar întâmpla așa, nu va avea nicio eficiență. Dar, repet, am fost extem de dezamăgit. Am fost luat pe nepregătite. Nu mă așteptam la o asemenea reacție!

S-a dovedit că avem un stat eșuat

Guvernul a interzis deja manifestările publice. România este pregătită pentru a face față unui val de infecție, așa cum este coronavirusul?

Nu sunt specialist. Nu-mi dau seama de ce bază materială ar trebui să dispună țara noastră, pentru a face față unei asemenea probleme. Ceea ce știu însă, din atâtea experiențe petrecute în ultimii ani,  este că atunci când instituțiile statului au fost supuse la încercări, ele n-au făcut față. S-a dovedit că avem, așa cum am spus de atitea ori, un stat eșuat. Spre exemplu, să luăm cazul de la Caracal. Descoperi că poliția e în cârdășie cu interlopii, că procurorul habar n-are cu ce se ocupă și așa mai departe. Dacă ne amintim și povestea de la „Colectiv”, observăm în ce hal sunt spitalele și ce incapacitate de intervenție urgentă, la scară mare, există. Ba mai mult, fabricăm mascarade. Amintiți-vă când au spus că au echipat, pentru a-i salva pe arși, o secție a Spitalului de Urgență și a fost o minciună… Adică ne ținem și de falsificări grosolane! Astfel, prin asociere, pot spune că în fața unei puternice prezențe a coronavirusului în România, vom avea mari dificultăți. Sper să ne ajute Occidentul, să trimită echipamente, vaccinuri și cadre care cunosc ce trebuie făcut, ca să nu fim lăsați singuri.

Efectul CORONAVID-19, pe termen lung

Cum adâncește coronavirusul criza economică globală?

Efectul este foarte mare și se va adânci, dacă nu se reușește stoparea acestei epidemii. Există posibilitatea să avem parte de o criză, precum cea din perioada 1929 – 1933. Spre exemplu, căderea economică a Chinei ar fi devastatoare la scară mondială. Însă, nu gândesc această chestiune în termeni catastrofali și cred că, totuși, lumea se va adapta și va găsi o replică. Acolo unde va exista provocarea acestui virus, se vor găsi și soluții. Nu am o viziune neagră pentru viitorul apropiat, în legătură cu acest fenomen.

Stelian Tănase, „un copil al Războiului Rece”

Stelian Tănase este scriitor. A participat activ la evenimentele din decembrie 1989, care au dus la căderea regimului comunist. După Revoluție, a pus bazele revistei “22” și ale Grupului de Dialog Social, „GDS”, din care ulterior s-a retras. A fost una dintre cele mai active personalități publice implicate în demonstrațiile din timpul protestului din Piața  Universități, în perioada mai – iunie 1990. A fost vicepreședintele Partidului Alianța Civică, devenind ulterior deputat în Parlamentul României. În 1996, s-a retras din politică. A susținut conferințe la Roma, Paris, Oslo, Viena și la Budapesta, dar și la prestigioase Universități americane: Berkeley, UCLA, Standford, Columbia, etc. Printre romanele sale de referință găsim „Luxul melancoliei”, „Corpuri de iluminat”, „Maestro”, „Moartea unui dansator de tango”, „Partide de vanatoare” și „Marele incendiator. Cronica unui fapt divers”. Este autorul a numeroase eseuri istorico-politice, dintre care amintim „Convorbiri cu Regele Mihai”, „Istoria politică a căderii regimurilor de stat comuniste”, „Revolutia ca eșec. Elite si societate” și „Clientii lu’ Tanti Varvara”. În curând, va oferi publicului un volum de amintiri, „Sunt un copil al Războiului Rece”, aflat în curs de apariție la editura Corint. În anul 2014, a primit din partea Casei Regale a României decorația „Ordinul Coroana României”, în grad de Ofițer.

 

ADVERTISEMENT
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță exotică de Paște, pe proprietatea de 5,5 milioane...
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță exotică de Paște, pe proprietatea de 5,5 milioane de euro a tatălui ei » Alături de cine a petrecut Ioana Țiriac
Norvegianul care mutila bărbați cărora le tăia organele sexuale, condamnat la 22 de...
Norvegianul care mutila bărbați cărora le tăia organele sexuale, condamnat la 22 de ani de închisoare. Un român, implicat în afacerea macabră
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Cât costă un burger cu carne de crocodil:
Cât costă un burger cu carne de crocodil: "Trebuie doar puţin rumenit. Românii au gusturi bune la mâncare"
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este...
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați...
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Un fotomodel din Rusia și fiica ei au fost ucise în stațiunea turcească...
Un fotomodel din Rusia și fiica ei au fost ucise în stațiunea turcească Bodrum, suspectul, fostul soț al victimei, prins după 6 luni
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a investit masiv,...
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a investit masiv, oamenii nu se înghesuie să cumpere bilete