News

Știai că poți primi amendă dacă stai la bloc și folosești aspiratorul să faci curat? Ce spune legea și ce nu trebuie să faci niciodată

Puțini dintre cei care locuiesc la bloc știu că pot primi amendă dacă folosesc aspiratorul. Care sunt prevederile exacte din lege.
01.10.2023 | 09:31
Stiai ca poti primi amenda daca stai la bloc si folosesti aspiratorul sa faci curat Ce spune legea si ce nu trebuie sa faci niciodata
Ce amendă poți primi dacă stai la bloc și folosești aspiratorul? Legea e foarte clară pentru toți. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Aspiratorul îi poate costa o amendă importantă pentru cei care locuiesc la bloc. Nu aparatul în sine este de vină, ci momentul în care acesta este folosit pentru a se face curat în locuință.

Ce amendă poți primi dacă stai la bloc și folosești aspiratorul? Legea e foarte clară pentru toți

Cei care locuiesc la bloc cunosc bine formularea ”Ore de liniște”. În zonele urbane sunt intervale de timp în care păstratul liniștii este lege și trebuie respectat. În caz contrar pot să existe consecințe nedorite pentru buzunarul cetățeanului.

ADVERTISEMENT

În România, orele de liniște la bloc sunt stabilite atât prin lege, cât și prin regulamentul de ordine interioară al asociației de proprietari. Astfel, cei care nu respectă orele în cauză riscă amenzi. Acestea sunt destul de arzătoare.

Nu doar mașina de spălat zgomotoasă sau o muzică dată la maxim în boxe ne poate face să scoatem din buzunar mii de lei. Și dacă facem curat cu aspiratorul putem fi buni de plată.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre români au tendința să se apuce de curățenie chiar în timpul orelor de liniște la bloc. Acest lucru nu e interzis. Nu atâta timp cât procesul se derulează în liniște și nu îi deranjează pe vecini.

Ce spune legea

Conform legii, orele în care trebuie să respectăm liniștea la bloc sunt 22.00-08.00 şi 13.00-14.00. De acest lucru ne informează și reprezentanții Poliției Române. De pe site-ul IGPR aflăm că legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

ADVERTISEMENT
  • tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.

Indiferent că folosim aspiratorul, mașina de spălat sau facem un chef cu muzica la maxim, dacă producem zgomote puternice în apartament sau chiar la casă riscăm amenzi. Acestea sunt cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Dacă folosim toate aparatele zgomotoase în timpul orelor de liniște la bloc, putem fi sancționați cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. E important de știut că suma poate crește dacă persoana vizată este recidivistă. Astfel, se poate ajunge până la a primi executare de muncă în folosul comunității.

ADVERTISEMENT