News

Știai că poți primi amendă dacă stai la bloc și folosești aspiratorul să faci curat? Ce spune legea și ce nu trebuie să faci niciodată

Puțini dintre cei care locuiesc la bloc știu că pot primi amendă dacă folosesc aspiratorul. Care sunt prevederile exacte din lege.
01.10.2023 | 09:31
Stiai ca poti primi amenda daca stai la bloc si folosesti aspiratorul sa faci curat Ce spune legea si ce nu trebuie sa faci niciodata
Ce amendă poți primi dacă stai la bloc și folosești aspiratorul? Legea e foarte clară pentru toți. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Aspiratorul îi poate costa o amendă importantă pentru cei care locuiesc la bloc. Nu aparatul în sine este de vină, ci momentul în care acesta este folosit pentru a se face curat în locuință.

Ce amendă poți primi dacă stai la bloc și folosești aspiratorul? Legea e foarte clară pentru toți

Cei care locuiesc la bloc cunosc bine formularea ”Ore de liniște”. În zonele urbane sunt intervale de timp în care păstratul liniștii este lege și trebuie respectat. În caz contrar pot să existe consecințe nedorite pentru buzunarul cetățeanului.

ADVERTISEMENT

În România, orele de liniște la bloc sunt stabilite atât prin lege, cât și prin regulamentul de ordine interioară al asociației de proprietari. Astfel, cei care nu respectă orele în cauză riscă amenzi. Acestea sunt destul de arzătoare.

Nu doar mașina de spălat zgomotoasă sau o muzică dată la maxim în boxe ne poate face să scoatem din buzunar mii de lei. Și dacă facem curat cu aspiratorul putem fi buni de plată.

ADVERTISEMENT

Mulți dintre români au tendința să se apuce de curățenie chiar în timpul orelor de liniște la bloc. Acest lucru nu e interzis. Nu atâta timp cât procesul se derulează în liniște și nu îi deranjează pe vecini.

Ce spune legea

Conform legii, orele în care trebuie să respectăm liniștea la bloc sunt 22.00-08.00 şi 13.00-14.00. De acest lucru ne informează și reprezentanții Poliției Române. De pe site-ul IGPR aflăm că legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice incriminează:

ADVERTISEMENT
  • tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban.

Indiferent că folosim aspiratorul, mașina de spălat sau facem un chef cu muzica la maxim, dacă producem zgomote puternice în apartament sau chiar la casă riscăm amenzi. Acestea sunt cuprinse între 200 și 1.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Dacă folosim toate aparatele zgomotoase în timpul orelor de liniște la bloc, putem fi sancționați cu amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. E important de știut că suma poate crește dacă persoana vizată este recidivistă. Astfel, se poate ajunge până la a primi executare de muncă în folosul comunității.

ADVERTISEMENT
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și...
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și a pozat așa pe Instagram: „Oamenii mei frumoși, a ieșit soarele!”
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul...
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul argentinian. Jurnalista este de o frumuseţe uimitoare
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o...
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
Tragedie în muzica populară! Maria Cârneci a făcut anunţul crunt: A plecat în...
Tragedie în muzica populară! Maria Cârneci a făcut anunţul crunt: A plecat în lumea fără dor
Rețetă specială de fasole cu ciolan. Numai bună de făcut de 1 Decembrie
Rețetă specială de fasole cu ciolan. Numai bună de făcut de 1 Decembrie
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!