News

Amenzi uriașe pentru românii care stau la bloc. Câți bani plătești dacă asculți manele prea tare

Nerespectarea orelor de liniște îi poate costa scump pe românii care stau la bloc. Legea prevede amenzi care ajung până la 3.000 de lei
16.09.2023 | 14:42
Amenzi uriase pentru romanii care stau la bloc Cati bani platesti daca asculti manele prea tare
Amenzile pentru tulburarea liniștii publice sunt semnificative Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Orele de odihnă sau de liniște sunt prevăzute prin lege. Mai precis, prin legea numărul 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Amenzi uriașe pentru românii care stau la bloc

Textul legii prevede că intervalele orare în care cei care locuiesc la bloc trebuie să respecte liniștea sunt 22.00-08.00 şi 13.00-14.00. Totuși, programul de liniște poate suferi modificări dacă așa se decide în cadrul Adunării Generale a Asociației de Proprietari a blocului respectiv. Legea cere ca programul de liniște să fie afișat vizibil, la intrarea în bloc, astfel încât toți locatarii să îl poată consulta.

ADVERTISEMENT

Amenzile prevăzute de prevederile legale încep de la 200 lei și pot ajunge până la 3.000 de lei. Pentru constatarea contravențiilor prevăzute în textul legii este necesară solicitarea intervenției polițiștilor, care ar urma să intervină cu aparate speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot şi să aplice sancţiuni.

Ce prevede legea?

Iată ce prevede, mai exact, legea numărul 61/1991, republicată cu modificările ulterioare referitor la nerespectarea orelor de liniște. Astfel, potrivit articolului 3, ”constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:

ADVERTISEMENT

25) tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;

26) tulburarea liniştii locatarilor între orele 22,00-8,00 şi 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

ADVERTISEMENT

27) organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban;

30) nerespectarea măsurii de suspendare, dispusă conform dispoziţiilor art. 4 alin. (3) şi (4)”.

ADVERTISEMENT

Ce amenzi sunt prevăzute în lege?

Următorul articol din lege, articolul 4, prevede sancțiunile ce pot fi aplicate pentru comiterea faptelor prevăzute la articolul anterior. Astfel, faptele prevăzute la punctul 25 se pedepsesc cu amendă de la 200 de lei la 1.000 de lei. Nerespectarea prevederilor de la punctele 26 și 27 poate aduce o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Cele mai mari amenzi sunt prevăzute pentru fapta de la punctul 30 al articolului 3, de la 2.000la 3.000 de lei, care se poate aplica dacă nu este respectată măsura suspendării activității localului public în care au fost comise actele de tulburare a liniștii pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

ADVERTISEMENT