News

Riscurile la care ne expunem atunci când mâncăm la un restaurant din mall. Iată ce spune un specialist

Restaurantele din mall-uri, adevărate bombe cu ceas pentru sănătate. Semnalul de alarmă tras de directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare.
17.04.2024 | 13:50
Riscurile la care ne expunem atunci cand mancam la un restaurant din mall Iata ce spune un specialist
Riscurile la care ne expunem atunci când mâncăm la un restaurant din mall. Iată ce spune un specialist Sursa foto: Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În ultimii ani, românii, și în special tinerii, au luat cu asalt restaurantele din mall-uri. Principalele motive pentru care ei aleg să mănânce în astfel de locuri sunt mâncarea delicioasă și faptul că se servește foarte repede, față de alte locuri.

Restaurantele nu respectă normele de igienă

Specialiștii trag un semnal de alarmă și le recomandă românilor să fie foarte atenți atunci când aleg să mănânce în astfel de locuri, deoarece își pot pune sănătatea în pericol.

ADVERTISEMENT

Potrivit lor, restaurantele din mall-urile din țara noastră, la fel ca și cele din străinătate, nu respectă normele de igienă.

În general, clienții nu pot să vadă ce se întâmplă în bucătărie și nu au de unde să știe dacă angajații restaurantului țin cont de normele sanitare sau nu.

ADVERTISEMENT

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, a enumerat câteva riscuri la care se expun românii care mănâncă în restaurantele ce nu respectă normele igienice.

„Putem vorbi despre listeria, listeria monocitogenes care generează listeriozele, este atât de patogenă încât se poate ajunge la deces. Vorbim mai departe despre salmonella, chiar legislația ne spune despre două surse de salmonela care pot conduce la deces.

ADVERTISEMENT

Vorbim de Escherichia E coli, dacă am luat o Escherichia E coli enterohemoragică, ne-a asigurat o trecere către altă lume destul de facilă.

Din păcate, de foarte multe ori, atunci când avem probleme de genul acesta, le ignorăm, și asta deoarece toxiinfecțiile alimentare trec aproape de la sine și așteptăm 2,3,4,5 zile fără să ne ducem la medic, fără să facem o analiză, fără să ne punem problema de unde vin aceste manifestări.

ADVERTISEMENT

De foarte multe ori medicii nici măcar nu au ce să facă, decât să trateze simptomele, pentru că sunt bacterii foarte virulente. Au apărut, de asemenea, chiar virusuri, precum hepatita, care pot, se pare, să fie transmise și prin alimente”, a declarat Alexandru Cîrîc, la Antena3CNN.

Cine este vinovat

Șeful Institutului Național de Cercetări Alimentare consideră că cel mai mare vinovat este omul. Specialistul a ținut să precizeze că riscul cel mai mare pentru consumatori îl reprezintă personalul care lucrează în restaurantele din mall-uri deoarece nu cunosc igiena din bucătărie.

„La noi în țară, se lucrează cu sezonieri de foarte multe ori. Noi ne bucurăm că găsim pe cineva pe care să îl avem în bucătărie. Ne gândim că poate mai sunt aduși câțiva muncitori de pe șantier, în perioada de iarnă, când șantierele nu sunt active, să îi avem în bucătăriile de la mall-uri. În situația aceasta acei muncitori vor avea igiena de pe șantier. În niciun caz igiena din bucătărie”, a mai spus specialistul.

ADVERTISEMENT