Italia se confruntă cu ploi abundente. Imagini dramatice cu orașele inundate și sute de intervenții de salvare au făcut înconjurul lumii. Silvia, o măicuță româncă din Oradea, trăiește în prezent în Lugo, o localitate din provincia Ravenna. Femeia a trecut prin clipe teribile și a văzut ce înseamnă să înfrunți “furia” naturii . Orașul în care locuiește românca a fost afectat de inundații catastrofale.
„Noi aici am început de ieri să mutăm lucrurile sus, la etajele superioare. Casa e foarte mare, e la colțul străzii și la parter intră apa din toate părțile. La un moment dat ne-am dat seama că suntem înconjurate de ape, așa că ne-am oprit, ne-am resemnat. Surorile sunt deja la etajul al doilea, la parter acum e apă până la glezne, acolo sunt doar birouri, care deja sunt pline cu apă”, a povestit pentru rotalianul.com, măicuţa Silvia, care locuiește în centrul „Ancelle di Sacro Cuore”.
Nivelul apei a început să crească începând de miercuri, ajungând la un metru în centrul orașului în care locuiește conaționala noastră. Autoritățile au emis avertismente către populație încă de ieri, 17 mai, recomandându-le să nu iasă din case și să se refugieze la etajele superioare ale locuințelor. Situația în localitate este considerată critică și periculoasă, iar operațiunile de salvare continuă și azi. Potrivit presei italiene, peste 13.000 de persoane au fost evacuate până la momentul de față, iar acest număr se așteaptă să crească în următoarele ore.
Silvia nu-și pierde speranță, însă înțelege că ploile nu se vor termina, iar inundațiile vor afecta și mai mult zona în care locuiește. Românca spune că are rezerve de mâncare, se află în siguranță, iar “lucrurile nu contează”, important ca femeile care trăiesc alături de ea să se simtă bine și să nu mai fie alte victime în oraș.
„Se aude zgomot de parcă ar fi un râu care curge. În continuu, se aud și elicoptere, e un sunet constant și foarte ciudat. Noi ne descurcăm, că suntem multe și colaborăm. Avem rezerve, avem de mâncare, acum strângem și rezerve de apă. Să vedem ce putem face cu lucrurile electrice, să nu pierdem prea multe.
Lucrurile nu contează, noi suntem bine, e ceea ce contează. Nu cred că o să se termine prea repede, curge fără oprire, ca și cum ar fi un râu de munte, nu ca și cum ar fi o baltă”, mai adaugă Sora Silvia.
Un alt apel disperat vine de la un crescător de porci din Romagna Emilia, una dintre cele mai afectate zone. Fermierul spune că se află într-o situație critică. Acesta deține peste 3000 de porci, care se îneacă. Bărbatul spune că are nevoie de un adăpost de urgență, de altfel, animalele vor muri.
„Avem un metru de apă în interiorul grajdurilor noastre acum și nivelul apei continuă să crească. Drumurile de acces sunt sub apă. Avem nevoie de un adăpost de urgență pentru a muta cel puțin puii și a încerca să îi salvăm”, precizează fermierul.
Se pare că bărbatul și-a pierdut speranță: “Mai avem doar câteva ore de autonomie și un pic de energie electrică, după care vom fi sub apă. Avem nevoie să găsim un adăpost uscat unde să putem adăposti temporar animalele. Fie cu vehicule, fie pe jos, deoarece drumul este acum acoperit de apă. Am putea încerca să-i salvăm, dar este nevoie să acționăm rapid!”.
Ciclonul mediteranean face ravagii în nordul Italiei. Nouă persoane au murit în urma cataclismelor. Sute de oameni au urcat pe acoperișurile clădirilor și au așteptat să fie salvați cu elicoptere. În orașul Cesna, localnicii au înotat prin apele tumultoase și au reușit să salveze o fetiță care a fost la un pas de moarte.