News

Structura anului şcolar şi datele examenelor naţionale rămân neschimbate pentru elevii din anii terminali. Ce se întâmplă cu celelalte clase

25.03.2021 | 11:36
Structura anului scolar si datele examenelor nationale raman neschimbate pentru elevii din anii terminali Ce se intampla cu celelalte clase
ADVERTISEMENT

Examenele elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a se vor desfășura la datele stabilite inițial, conform calendarului publicat de Ministerul Educației, respectiv 22-25 iulie pentru Evaluarea Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise ale Bacalaureatului.

Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de ministrul Sorin Cîmpeanu. În urma consultărilor privind propunerile de modificare a structurii anului școlar 2020-2021, s-a decis, totodată, ca semestrul al doilea să fie redus o săptămână, astfel încât să se încheie pe 25 iunie pentru toate clasele, în afara celor terminale.

ADVERTISEMENT

Cu sprijinul cadrelor didactice într-un an școlar atipic, în care tezele școlare nu se mai susțin, în care numărul notelor a fost redus, numărul notelor necesar si încheierea situațiilor școlare, cu sprijinul cadrelor didactice se vor încheia acele activități de evaluare și încheiere a rezultatelor școlare”, a mai spus oficialul, adăugând că activitățile de recuperare a materiei nu vor mai fi necesare, având în vedere efortul profesorilor.

Datele examenelor naționale rămân neschimbate. Anul școlar nu va mai suferi modificări

În urma consultărilor deschise și constructive, luând în considerare toate propunerile formulate în contextul creșterii ratei de infectare cu virusul SARS-CoV-2 prin implicarea tuturor factorilor care pot să contribuie la implementarea măsurilor necesare pentru bunul mers al procesului de învățământ și pentru asigurarea dreptului la educație, au rezultat următoarele 10 concluzii:

ADVERTISEMENT

1. Examenele naționale se vor desfășura la datele stabilite conform calendarului deja aprobat și cunoscut, respectiv 22 – 25 iunie pentru probele scrise ale examenului de Evaluare Națională și 28 iunie – 1 iulie pentru probele scrise ale examenului de Bacalaureat.

 La examenul de Bacalaureat, probele de competențe vor fi echivalate conform unor proceduri elaborate de către Ministerul Educației. Se vor susține competențele digitale pentru promoțiile anterioare.

ADVERTISEMENT

2. Cu excepția claselor terminale, pentru care structura anului școlar NU va suferi niciun fel de modificare, vacanța de primăvară va începe în data de 2 aprilie și se va termina la data de 4 mai pentru toate celelalte clase cu excepția claselor terminale. Clasele terminale rămân pe programul stabilit. 

3. Pentru clasele terminale, structura anului școlar nu va suferi niciun fel de modificare. Vacanța, respectiv vacanțele de primăvară, pentru că sunt două pentru clasele terminale, nemaifiind puntea, rămân datele planificate și cunoscute, 2 aprilie – 11 aprilie, 30 aprilie – 9 mai pentru sărbătorile pascale ortodoxe. În intervalul 12 – 29 aprilie, clasele terminale vor participa online la toate activitățile didactice.

ADVERTISEMENT

4. Semestrul al doilea va fi redus cu o săptămână pentru toate clasele, cu excepția claselor terminale, la care nu avem niciun fel de reducere, niciun fel de modificare. Este vorba de clasa pregătitoare, clasele I-VII, și clasele IX-XI, acestea urmând a finaliza semestrul II în data de 25 iunie, spre deosebire de 18 iunie, cum era planificat.

5. Având în vedere reducerea semestrului al doilea cu o săptămână, prin sprijinul cadrelor didactice, într-un an total atipic, în care tezele semestriale nu se mai susțin, în care numărul notelor a fost redus, se pot comprima acele activități de evaluare în așa fel încât nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei, pentru că nu se va pierde materie, având în vedere efortul cadrelor didactice, lipsa tezelor și diminuarea numărului de note necesar.

6. Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul semestrului al doilea va rămâne la datele stabilite și cunoscute. Este vorba de elevii care au un an școlar de 37 de săptămâni, spre deosebire de 34 de săptămâni.

Dacă le-am prelungi și lor cu o săptămână, am merge prea aproape de luna august. Soluția în această situație este renunțarea la Săptămâna Altfel. Îndrăznesc să spun că acest an școlar este în integralitate altfel.

7. Calendarul activităților aferente definitivării și titularizării rămân neschimbate.

8. Evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, precum și pretestările PISA rămân programate cu prezență fizică în toate școlile care funcționează în localități necarantinate. Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a II-a se reprogramează din perioada 20-23 aprilie pentru perioada 25-28 mai.

9. Pentru a reduce inechitatea determinată de condițiile speciale în școlile aflate în localități carantinate, simulările pentru clasele terminale, evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, vor putea fi organizate după ieșirea din carantină.

10. Programul național de acțiuni remediale se va derula în întreaga perioadă în care sunt organizate acțiuni didactice în toate școlile aflate în localități în care rata de infectare este mai mică de 6 la mia de locuitori”, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT