News

Studiu. Cât timp oferă imunitate vaccinurile Pfizer și Moderna. “Este un semn bun”

Persoanele imunizate cu cele două seruri s-ar putea să nu aibă nevoie de o doză de rapel, dacă virusul nu evoluează mult dincolo de formele actuale.
30.06.2021 | 08:59
Studiu Cat timp ofera imunitate vaccinurile Pfizer si Moderna Este un semn bun
Imunitatea produsă de vaccinurile Pfizer și Moderna poate dura ani de zile. Condiția pentru ca acest scenariu să devină realitate Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vaccinurile împotriva COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech și Moderna produc o reacție imunitară puternică în organism care poate proteja împotriva virusului de ani de zile, potrivit unui nou studiu.

Ultimele descoperiri se adaugă dovezilor în creștere care sugerează că multe persoane care au primit un vaccin dezvoltat pe baza tehnologiei ARN mesager (ARNm) s-ar putea să nu aibă nevoie de o doză de rapel, atât timp cât virusul și variantele sale nu evoluează mult dincolo de formele lor actuale.

ADVERTISEMENT

Imunitatea produsă de vaccinurile Pfizer și Moderna poate dura ani de zile. Condiția pentru ca acest scenariu să devină realitate

Studiul evaluat de colegi, publicat în revista științifică Nature, a constatat că ambele vaccinuri vor oferi o protecție de lungă durată împotriva COVID-19.

Dr. Ali Ellebedy, imunolog la Universitatea Washington din St. Louis și autorul principal al studiului, a declarat că descoperirile sunt un „semn bun pentru cât de durabilă este imunitatea noastră față de acest vaccin”.

ADVERTISEMENT

Studiul nu a luat în considerare vaccinul făcut de Johnson & Johnson, dar dr. Ellebedy a declarat că se aștepta ca răspunsul imunitar să fie mai puțin durabil, relatează The Independent.

Un studiu anterior al doctorului Ellebedy și al echipei sale a constatat că persoanele care au trecut prin boală s-ar putea să nu aibă nevoie de o nouă imunizare. Pe baza acestor constatări, oamenii de știință au spus că imunitatea la COVID-19 ar putea dura ani de zile – posibil chiar o viață – la persoanele care au fost infectate și vaccinate ulterior.

ADVERTISEMENT

Pentru a investiga dacă vaccinarea singură ar putea avea un efect similar de lungă durată, echipa a analizat ganglionii limfatici, unde celulele imune se antrenează pentru a recunoaște și combate virusul.

Au descoperit că la aproape patru luni de la prima doză de vaccin Pfizer sau Moderna, ganglionii limfatici ai corpului arătau încă niveluri ridicate de celule B cu centru germinal, indicând o protecție de lungă durată împotriva virusului.

ADVERTISEMENT

Rezultatele studiului sugerează că marea majoritate a persoanelor vaccinate vor fi protejate pe termen lung de variantele existente de coronavirus.

Dar pentru persoanele mai vulnerabile, cum ar fi adulții mai în vârstă, persoanele cu sistem imunitar mai slab și persoanele care iau medicamente imunosupresoare ar putea fi nevoie de noi doze de vaccin.

”Studiile noastre demonstrează că vaccinarea la om împotriva SARS-CoV-2 cu seruri pe bază de ARNm induce un răspuns persistent al celulelor B cu centru germinal, permițând generarea unei imunități umorale robuste”, spune studiul.

Un studiu separat a arătat că o a treia doză de vaccin Oxford/AstraZeneca induce un impuls imunitar „puternic” împotriva COVID-19 și a diferitelor sale variante. Administrarea unei a treia doze la mai mult de șase luni după cea de a doua ridică numărul de anticorpi din sânge înapoi la aceleași niveluri observate în urma vaccinării cu două doze.

Oamenii de știință au înregistrat, de asemenea, o creștere a nivelului anticorpilor capabili să neutralizeze variantele Alpha, Beta și Delta – despre ultimele două se știe că pot scăpa parțial de răspunsul imunitar indus de vaccin.

În ciuda constatărilor, profesorul Teresa Lambe, autorul principal al studiului, a declarat că „nu se știe dacă vor fi necesare doze de rapel”.

Vaccinurile AstraZeneca și Pfizer pot fi asociate în siguranță pentru a genera o protecție ridicată contra COVID-19

Studiul Com-Cov, condus de profesorul Matthew Snape de la Universitatea Oxford, a demonstrat că oamenii pot primi în siguranță o primă doză de vaccin AstraZeneca urmată de o a doua doză de ser Pfizer la interval de patru săptămâni – și invers.

Acest tip de vaccinare induce „concentrații mari” de anticorpi care vizează proteina spike care acoperă exteriorul Sars-CoV-2, a constatat studiul. Această parte a virusului este responsabilă pentru pătrunderea în celulele umane, sugerând că amestecarea dozelor poate fi eficientă în prevenirea infecției.

Constatările susțin decizia luată de Franța și Germania de a administra a doua doză de Pfizer persoanelor care primiseră inițial vaccinul AstraZeneca, care a fost legat de apariția unor cazuri rare de tromboză.

Țările care se confruntă cu un deficit de aprovizionare cu vaccinuri vor fi, de asemenea, reasigurate că pot alterna în siguranță și în mod eficient administrarea diferitelor doze.

Răspunsul imun a fost diferit în funcție de ordinea administrării vaccinurilor, a constatat studiul Com-Cov. O combinație AstraZeneca-Pfizer a indus răspunsuri mai mari de anticorpi și celule T decât combinația Pfizer-AstraZeneca.

Ambele perechi mixte au produs, de asemenea, mai mulți anticorpi decât programul standard AstraZeneca cu două doze, dar regimul Pfizer cu două doze a generat cel mai mare răspuns imunitar în general.

Un total de 830 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani, dintre care aproape jumătate aveau condiții de sănătate subiacente, au fost recrutate în studiu. Acest grup a fost împărțit în două: 463 de participanți au primit un regim de dozare mixt sau standard pe parcursul a 28 de zile, iar 367 de voluntari au fost vaccinați cu aceleași combinații, dar pe parcursul a 12 săptămâni.

Prof Snape a descris rezultatele ca pe „un ghid neprețuit pentru utilizarea schemelor de dozare mixtă”.

Cu toate acestea, el a recunoscut că rezultatele au fost specifice unui interval de dozare de patru săptămâni, care este mai scurt decât cel de de 8 până la 12 săptămâni cea mai frecvent utilizată pentru vaccinul AstraZeneca.

„Se știe că acest interval mai lung are ca rezultat un răspuns imun mai bun, iar rezultatele pentru un interval de 12 săptămâni vor fi disponibile în scurt timp”, a spus el.

O a treia doză de vaccin AstraZeneca induce un răspuns imun puternic

Luni, rezultatele unui alt studiu de la Oxford au constatat că o a treia doză de vaccin AstraZeneca induce un impuls imun “puternic” împotriva COVID-19 și a diferitelor sale variante.

Administrarea unei a treia doze la mai mult de șase luni după a doua doză readuce numărul de anticorpi din sânge înapoi la aceleași niveluri observate în urma vaccinării cu doză dublă.

Cercetarea a arătat, de asemenea, o creștere a anticorpilor capabili să neutralizeze variantele Alpha, Beta și Delta. Dar, în ciuda constatărilor, profesorul Teresa Lambe, autorul principal al studiului, a declarat că „nu se știe dacă va fi nevoie de doze de rapel”, având în vedere nivelurile ridicate de protecție împotriva bolilor grave, spitalizării și decesului deja oferite de actualele vaccinuri utilizate.

În luna mai, datele preliminare din studiul Com-Cov au arătat că amestecarea dozelor de vaccin declanșează efecte secundare mai pronunțate pe termen scurt la oameni în comparație cu administrarea a două fotografii cu același ser împotriva COVID.

Combinațiile AstraZeneca-Pfizer și Pfizer-AstraZeneca au indus „o reactogenitate sistemică mai mare” decât un program standard cu două doze din același ser, a constatat cercetarea.

Un procent mai mare de participanți care au primit două doze diferite pe o perioadă de 28 de zile au raportat febrilitate, frisoane, oboseală, cefalee, dureri articulare și dureri musculare după a doua doză, comparativ cu persoanele care au fost imunizate cu două doze fie cu Pfizer, fie cu AstraZeneca.

Aceste simptome au fost raportate în principal ca „ușoare” de către destinatari, dar a existat, de asemenea, o creștere a efectelor secundare „moderate” și „severe” în rândul voluntarilor care au primit seruri diferite.

Nu a existat nicio spitalizare după apariția acestor simptome, care au fost de scurtă durată, iar programul de dozare mixt s-a dovedit în cele din urmă sigur.

O altă ramură a studiului examinează, de asemenea, dacă serurile Pfizer și AstraZeneca pot fi amestecate în siguranță cu vaccinurile Novavax și Moderna, acesta din urmă fiind aprobat pentru utilizare în Marea Britanie.

ADVERTISEMENT