News

Studiu. Ce protecţie oferă două doze de vaccin Pfizer în faţa variantei Omicron

Administrarea a doar două doze de vaccin Pfizer are o eficiență de 70% în prevenirea spitalizării în cazul infectării cu varianta Omicron, arată un studiu efectuat în Africa de Sud.
14.12.2021 | 17:33
Studiu Ce protectie ofera doua doze de vaccin Pfizer in fata variantei Omicron
ADVERTISEMENT

Primele două doze de vaccin Pfizer-BioNTech oferă o protecție de 70% împotriva spitalizării în cazul infectării cu Omicron, relevă datele preliminare ale unui studiu realizat în Africa de Sud, ceea ce sugerează o eficiență redusă împotriva acestei variante a coronavirusului, relatează Reuters.

Studiul publicat, marți, de cea mai mare companie de asigurări private din Africa de Sud, Discovery Health, este bazat pe rezultatele pozitive obținute în peste 211.000 de teste de COVID-19. În jur de 78.000 dintre rezultatele pozitive, obținute între 15 noiembrie și 7 decembrie, au fost atribuite variantei Omicron.

ADVERTISEMENT

Rezultatele pozitive nu reprezintă, însă, cazuri confirmate de Omicron, ceea ce înseamnă că studiul nu oferă concluzii nete despre varianta depistată până acum în peste 60 de țări.

Până în prezent, cercetătorii sud-africani au confirmat peste 550 de teste pozitive cu Omicron. Această variantă a provocat 78% din cazurile de COVID înregistrate începând din noiembrie, mai mult decât varianta anterioară, Delta.

ADVERTISEMENT

Protecție de 70% împotriva spitalizării și doar 33% împotriva infectării

Studiul reprezintă prima analiză realizată în afara laboratoarelor despre protecția redusă a vaccinurilor împotriva Omicron.

Cercetarea bazată pe o analiză a echipei de cercetare clinică de la Discovery Health în colaborare cu Consiliul de cercetare medicală din Africa de Sud (SAMRC) a arătat că două doze de vaccin Pfizer oferă o protecție de 70% împotriva spitalizării, comparativ cu persoanele nevaccinate și o protecție de numai 33% împotriva infectării cu COVID-19.

ADVERTISEMENT

Eficiența împotriva infectării cu Omicron este redusă cu 80% comparativ cu cea contra infectării cu Delta. În cazul infectării cu varianta Delta, primele două doze de Pfizer aveau o eficiență de 93%.

Partea plină a paharului: protecția bună împotriva cazurilor grave

Deși rezultatele studiului sunt preliminare, Glenda Gray, președinta SAMRC, a declarat că este, totuși, încurajator faptul că vaccinl Pfizer pare să ofere o protecție bună împotriva cazurilor grave și a spitalizării.

ADVERTISEMENT

Un alt studiu neacademic, realizat de compania Johnson & Johnson în colaborare cu SAMRC, nu a identificat niciun deces provocat de varianta Omicron, relatează Reuters.

„Așadar, sunt vești bune care arată din nou că vaccinul este eficient împotriva cazurilor severe de boală și a decesului“, a spus Glenda Gray.

Un factor care poate produce confuzie

Potrivit estimărilor, peste 70% din populația Africii de Sud a fost expusă la COVID-19 în ultimele 18 luni, astfel că este posibil ca nivelul ridicat de anticorpi al locuitorilor din această țară să fi afectat datele cercetării.

„Acesta poate fi un factor care să provoace confuzie în privința indicatorilor spitalizărilor și ai severității cazurilor în acest val de Omicron“, a admis într-un comunicat Ryan Noach, directorul executiv al Discovery Health.

Analiza mai arată că eficiența împotriva spitalizării se menține în toate categoriile de vârstă, de la 18 până la 79 de ani. În cazul bătrânilor s-a observat, totuși, o ușoară scădere a protecției, spun autorii cercetării.

Eficiența împotriva spitalizării este consistentă în cazul persoanelor cu afecțiuni precum diabet, hipertensiune, hipercolestelor și alte boli cardiovasculare.

Studiul a arătat că există un risc mai mare de reinfectare în al patrulea val pandemic decât în cele precedente. Riscul spitalizării adulților diagnosticați cu COVID-19 a fost cu 29% mai mic în timpul primului val al pandemiei care a afectat anul trecut Africa de Sud.

Copiii au un risc mai mare de infectare

Copiii par să aibă un risc mai mare cu 20% de spitalizare cu complicații în al patrulea val pandemic în comparație cu primul val, în pofida unei incidențe foarte mici, arată studiul.

„Sunt date preliminare și necesită o analiză atentă mai departe“, a spus Shirley Collie, de la Discovery Health.

Această cercetare confirmă avertismentul lansat recent de Institutul național pentru boli transmisibile (NICD), care a observat o creștere a cazurilor de spitalizări pediatrice în al treilea val pandemic din această țară. În prezent, în cel de-al patrulea val, spitalizările copiilor cu vârste sub cinci ani se ridică la un nivel crescut, arată Collie.

Savanții sud-africani au declarat că nu pot confirma dacă există o legătură între Omicron și rata ridicată de spitalizare a copiilor, explicând că aceasta poate fi provocată de alți factori.

Omicron, un inamic despre care trebuie să aflăm mai multe

Varianta Omicron continuă să suscite neliniște în întreaga lume, la o lună de la descoperirea primului caz de infectare, în Africa de Sud și Hong Kong. Cercetătorii suspectează că mutațiile pe care le-ar suferi această variantă ar putea duce la o transmisibilitate mai mare și la o înmulțire a deceselor de COVID-19.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că există indicii că persoanele vaccinate și cele care au trecut prin boală nu au suficienți anticorpi pentru a fi protejate de varianta Omicron, ceea ce conduce la o creștere a ratei de transmitere.

Potrivit OMS, nu se știe clar dacă Omicron este o variantă mai contagioasă decât precedenta variantă dominantă la nivel global, Delta.

Pfizer și BioNTech au anunțat săptămâna trecută că două doze ale vaccinului pe care l-au dezvoltat poate oferi protecție împotriva îmbolnăvirii severe, întrucât mutațiile suferite de Omicron nu par să scape de reacția celulelor T.

ADVERTISEMENT