News

Studiul care bagă în sperieți întreaga planetă! Pfizer, fără efect la tulpina sud-africană

11.04.2021 | 09:43
Studiul care baga in sperieti intreaga planeta Pfizer fara efect la tulpina sudafricana
ADVERTISEMENT

Studiul care bagă în sperieți întreaga planetă vine din Israel. Astfel, tulpina coronavirusului descoperita în Africa de Sud poate anula protectia vaccinului de la Pfizer/ BioNTech pana la un punct, a aratat un studiu recent israelian.

De remarcat însă că în acestă țară prezenta mutatiei este scazuta iar datele nu au fost analizate si de alti specialisti. 400 de persoane testate pozitiv au fost analizate în studiu.

ADVERTISEMENT

Acestora le-a fost comparată starea de sănătate la 14 zile sau mai mult dupa ce au primit una sau doua doze ale serului, fata de acelasi numar de pacienti nevaccinati care aveau boala. Cele doua grupe aveau aceeasi varsta si sex.

Studiul care sperie întreaga planetă!

Varianta sud-africana, B.1.351, a fost descoperita la 1% din toti cei bolnavi studiati, potrivit Universitatii Tel Aviv. Cu toate acestea, printre pacienții care au primit doua doze de vaccin s-a constatat ca rata infectiei era de opt ori mai mare decat a celor neimunizati – 5.4% fata de 0.7%.

ADVERTISEMENT

Concret, una dintre concluzii indică destul de clar faptul că vaccinul este mai putin eficient impotriva variantei sud-africane, comparativ cu prima forma a virusului si cu cea identificata in Marea Britanie.

“Am descoperit o rata disproportionat mai mare a variantei sud-africane in randul persoanelor vaccinate cu a doua doza, comparativ cu grupul de nevaccinati. Asta inseamna ca varianta sud-africana este capabila, pana la un punct, sa anuleze protectia vaccinului”, a spus Adi Stern de la Universitatea din Tel Aviv.

ADVERTISEMENT

Cercetatorii au transmis că studiul lor nu si-a propus initial sa arate efectul unui vaccin impotriva oricaror forme de coronavirus. Interesant este că  Pfizer si BioNTech nu au dat, deocamdata, un raspuns.

Se știe doar că cele două companii au spus la 1 aprilie ca vaccinul lor are o eficacitate de 91% pentru prevenirea Covid-19

ADVERTISEMENT

Dacă ne raportăm la varianta sud-africana, cercetatorii au spus ca printre cei din grupul de 800 de voluntari din Africa de Sud, unde B.1.351 este raspandita, au fost noua cazuri de Covid-19, toate la participanti care au primit placebo. Din cele noua cazuri, sase au fost la indivizi infectati cu varianta sud-africana.

“Chiar daca varianta sud-africana poate anula efectul vaccinului, nu s-a raspandit atat de mult in randul populatiei”, a precizat Stern, adaugand ca varianta britanica poate “bloca” raspandirea tulpinii sud-africane.

ADVERTISEMENT
Tags: