News

SUA către Ucraina: “Opriți atacurile asupra rafinăriilor rusești”. Financial Times dezvăluie îngrijorările Casei Albe cu privire la ţintele Kievului

Financial Times citează trei surse de la Washingon care afirmă că regimului de la Kiev i s-a cerut să nu mai lanseze drone şi rachete asupra infrastructurii energetice a Rusiei.
22.03.2024 | 13:13
SUA catre Ucraina Opriti atacurile asupra rafinariilor rusesti Financial Times dezvaluie ingrijorarile Casei Albe cu privire la tintele Kievului
Urmările unui atac ucrainean asupra unui depozit de petrol de la Sevastopol Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Statele Unite i-au cerut Ucrainei să înceteze atacurile cu drone asupra rafinăriilor de petrol rusești și a altor infrastructuri energetice, argumentând că astfel de atacuri ar putea crește prețul global al petrolului și ar putea declanșa represalii rusești, au confirmat pentru Financial Times trei surse anonime, familiare cu acest subiect.

Creșterea prețului petrolului ar putea afecta rezultatul alegerilor din SUA

Avertismentele repetate ale Washington le-au fost trimise direct înalților oficiali ai SBU, serviciul de securitate de stat al Ucrainei, și Direcției de Informații Militare, cunoscută sub numele de GUR, după cum relatează publicaţia britanică. De la începutul invaziei ruse, pe 22 februarie 2022, aceste două servicii de informații ucrainene și-au extins continuu propriile programe de drone pentru a viza ținte rusești atât pe uscat, cât şi pe mare și în spaţiul aerian.

ADVERTISEMENT

O sursă care a dorit să-şi păstreze anonimatul, dar despre care reporterii au garantat că s-a aflat în miezul evenimentelor, a confirmat că oficialii de la Casa Albă sunt din ce în ce mai frustraţi de atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor, terminalelor și depozitelor din vestul Rusiei, atacuri care provoacă daune capacității de producție ruseşti.

Preţul petrolului a crescut cu aproximativ 15% de la începutul acestui an, până la 85 de dolari pe baril, ducând la creșterea costurilor la combustibil exact în momentul în care președintele american Joe Biden și-a început campania de realegere. Astfel, unul dintre principalele motive ale îngrijorării SUA este că o scădere a exporturilor rusești ar putea declanșa o nouă creștere globală a prețurilor la nivel mondial, întrucât Rusia rămâne unul dintre cei mai mari exportatori, în ciuda sancțiunilor. În plus, creșterea prețurilor la carburanți ar putea afecta rezultatul viitoarelor alegeri prezidențiale din SUA.

ADVERTISEMENT

Statele Unite se tem de riposta Moscovei

Oficialii de la Washington sunt, de asemenea, îngrijoraţi de faptul că Rusia ar putea riposta atacând infrastructura energetică pe care se bazează Occidentul, inclusiv conducta CPC (Caspian Pipeline Consortium), care transportă petrol din Kazahstan prin Rusia, pe piața globală, şi de care se folosesc companii occidentale, inclusiv Exxon Mobil și Chevron. De altfel, Moscova a şi închis această conductă pentru scurt timp, în 2022.

“Nu încurajăm și nu facilităm atacurile în interiorul Rusiei”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenției Naționale de Securitate (NSA). CIA a refuzat să comenteze dezvăluirile făcute de Financial Times, la fel ca şi purtătorul de cuvânt al SBU ucrainean. De asemenea, oficialii GUR și cabinetul președintelui Zelenski s-au abţinut de la orice comentariu.

ADVERTISEMENT

Din 2022 au avut loc cel puțin 12 atacuri asupra marilor rafinării rusești și cel puțin nouă în acest an, după cum a afirmat un oficial al serviciilor de informații militare de la Kiev, sub protecţia anonimatului.

Potrivit ziarului britanic, scopul atacurilor ucrainene este de a împiedica finanțarea eforturilor militare ale Rusiei prin reducerea veniturilor din energie, precum și de a face presiuni asupra Statelor Unite să aprobe un nou pachet de ajutor militar. În ultimele săptămâni, dronele ucrainene au efectuat mai multe atacuri asupra infrastructurii civile din regiunile rusești. În unele cazuri, ținta lor au fost companii din sectoarele energiei, inclusiv unele rafinării de petrol.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, Rusia a lansat vineri cel mai mare atac de până cum cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, lovind cel mai mare baraj al țării și provocând întreruperi de curent în mai multe regiuni, după cum au declarat autoritățile de la Kiev. A fost lovit inclusiv cel mai mare baraj din Ucraina, DniproHES, din Zaporojie, dar nu există pericolul ca acesta să se spargă.

ADVERTISEMENT