News

SUA şi Rusia se întâlnesc pentru a discuta problema arsenalului nuclear. Moscova a anunţat condiţiile în care ar recurge al astfel de arme

SUA şi Rusia se aşază la masa negocierilor. În două săptămâni cele două ţări vor începe discuţiile despre dezarmarea nucleară
17.11.2022 | 16:45
SUA si Rusia se intalnesc pentru a discuta problema arsenalului nuclear Moscova a anuntat conditiile in care ar recurge al astfel de arme
Problemele nucleare, subiect de discuţie între SUA şi Rusia Foto: Piaxabay
ADVERTISEMENT

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat joi că în perioada 29 noiembrie – 6 decembrie se va desfășura la Cairo ședința Comisiei consultative bilaterale dintre Federația Rusă şi Statele Unite, privind Tratatul START 3.

Tratatul a fost prelungit de Biden şi Putin în 2021

În cadrul discuţiilor din capitala Egiptului, Rusia şi SUA vor aborda tema dezarmării nucleare, după acum anunţă demnitarul rus. Întâlnirea urmează celei pe care au avut-o la începutul acestei săptămâni directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, şi directorul CIA, William Burns. Cei doi şefi de servicii s-au aflat faţă în faţă la Ankara, unde au discutat şi despre riscurile nucleare în creştere şi tensiunile internaţionale rezultate în urma intervenţiei militare ruse în Ucraina.

ADVERTISEMENT

“Contactul l-a iniţiat partea americană, s-a desfăşurat prin intermediul serviciilor speciale. Temele discutate acolo au un caracter delicat”, a declarat Riabkov.

În acelaşi timp, ministrul rus a insistat că ţara sa poate folosi armele nucleare doar într-o serie bine precizată de situaţii, dând două astfel de exemple. “Folosirea armelor nucleare este posibilă în două situaţii: când asupra noastră sau a aliaţilor noştri are loc un atac cu arme nucleare ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui act de agresiune cu arme convenţionale împotriva Rusiei situaţia a ajuns într-un punct în care însăşi existenţa statului nostru este ameninţată”.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte Tratatul START 3, în marja căruia se vor întâlni în mai puţin de două săptămâni diplomaţii ruşi şi americani, acesta a fost prelungit cu încă cinci ani în februarie 2021, de preşedinţii Biden şi Putin.

Acest tratat, iniţiat în 2010 şi denumit Noul START, cuprinde un sistem de inspecţie al arsenalelor, reducerea cu 30% a numărului de ogive nucleare (până la 1.550 pentru fiecare parte), limitează la 700 numărul rachetelor balistice intercontinentale şi la 800 pe cel al echipamentelor de lansare a rachetelor intercontinentale, incluzând aici submarinele sau bombardierele strategice.

ADVERTISEMENT