News

Subiecte istorie la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă. Cum se rezolvau și care este baremul de corectare. Proba obligatorie a profilului la bac 2023. Update

Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă: Cunoștințele la istorie ale mai multor elevi au fost testate, joi, în zeci de centre de examen.
17.08.2023 | 15:28
Subiecte istorie la Bacalaureat 2023 sesiunea de toamna Cum se rezolvau si care este baremul de corectare Proba obligatorie a profilului la bac 2023 Update
Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă. Care au fost subiectele și baremul la Istorie. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT
17-08-2023
12:37

Subiectele la istorie

Subiectele la istorie by Fanatik.ro on Scribd

 

Baremele de evaluare la istorie

Subiectele la istorie by Fanatik.ro

 

În cadrul sesiunii de toamnă a Bacalaureatului 2023, subiectele la proba de Istorie sunt așteptate cu nerăbdare de către sute de elevi. Această disciplină captivantă, care deschide ferestre în trecutul umanității și explorează evenimentele care au sculptat cursul istoriei, pune la încercare cunoștințele, gândirea analitică și abilitățile argumentative ale candidaților.

Subiecte la istorie la Bacalaureat 2023, sesiunea de toamnă, proba obligatorie a profilului

FANATIK va publica cele mai importante informații legate de proba de Istorie a examenului de Bacalaureat 2023 imediat ce acestea vor fi disponibile. Elevii au la dispoziție  trei ore pentru a rezolva subiectele primite de la Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT

Un număr de peste 33.900 de candidați s-au înscris pentru a participa la examenul național de Bacalaureat din sesiunea august – septembrie 2023. Aceasta cifră reprezintă cel mai mic număr de candidați înscriși la sesiunea a doua a Bacalaureatului din ultimii 18 ani, cu o diferență de aproape o mie în comparație cu sesiunea similară din anul trecut.

Pentru prima dată, toate lucrările de la un examen național vor fi evaluate digital, conform declarațiilor ministrului Educației, Ligia Deca, și ale secretarilor de stat Florian Lixandru și Sorin Ion. Probele scrise vor avea loc în 137 de centre de examen din întreaga țară.

ADVERTISEMENT

Ligia Deca, ministrul Educației, a subliniat că această abordare reduce semnificativ riscul de erori în procesul de transcriere a notelor de pe borderou în lucrări sau în aplicații pentru afișarea rezultatelor. În sesiunea de vară, doar lucrările candidaților din județul Călărași au fost corectate digital.

Pentru a putea participa la examen, candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate, pentru a putea fi legitimați începând cu ora 8:30, moment în care ușile sălilor de examen se vor închide și vor rămâne sub supravegherea profesorilor asistenți pentru a primi instrucțiuni.

ADVERTISEMENT

Modele de subiecte la istorie și barem pentru Bacalaureat 2023. Ce s-a dat în sesiunea de vară și cum puteai lua nota 10

În cadrul examenului de Istorie din sesiunea de Bacalaureat de vară 2023, elevii au fost puși în fața unor texte referitoare la Evul Mediu – Secolul XVI. Printre cerințele solicitate s-au numărat identificarea numelui Principatului autonom menționat în sursă, evidențierea informației legate de politica externă a domniilor române dintr-unul dintre texte și menționarea a două spații istorice comune celor două surse. De asemenea, elevilor li s-a cerut să identifice litera corespunzătoare sursei care afirmă că popoarele balcanice erau ocupate de otomani, să dezvolte o relație cauză-efect dintr-una dintre surse și să enumere două fapte istorice în care românii au fost implicați în secolul XVI, excluzând evenimentele menționate în sursele A și B.

Candidații au mai primit un text care se referea la Convenția de la Paris din 1858 și la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Ei au trebuit să precizeze numele domnitorului menționat în text, secolul la care se referă evenimentul, statul implicat în evenimentul de la Osborne și să ofere două informații legate de Adunările ad-hoc. De asemenea, elevii au fost nevoiți să formuleze un punct de vedere referitor la Convenția de la Paris din 1858, susținându-l printr-un fapt istoric și să discute relațiile internaționale ale României în perioada 1875 – 1900.

ADVERTISEMENT

Ultimul subiect al examenului a solicitat elevilor să redacteze un eseu despre situația internă și internațională a României în perioada postbelică. În cadrul acestui eseu, elevii trebuia să abordeze o serie de subiecte, inclusiv ideologii totalitare din Europa postbelică, practici politice aplicate în perioada stalinismului în România, fapte istorice relevante din regimul național-comunist, acțiuni prin care România s-a implicat în relațiile internaționale din a doua jumătate a secolului al XX-lea și să formuleze un punct de vedere referitor la practicile politice democratice din România.

Calendar BAC 2023, sesiunea de toamnă

Ministerul Educației a anunțat calendarul oficial al sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat pentru anul 2023. Elevii care  susțin acest examen au fost informați cu privire la datele importante pentru fiecare probă, precum și pentru afișarea rezultatelor.

Astfel, în conformitate cu calendarul stabilit, prima probă a avut loc, miercuri, 16 august, și a constat în examinarea la Limba și literatura română, sub forma probei scrise. Aceasta este urmată de proba obligatorie a profilului, care e o probă scrisă și  se desfășoară, joi, 17 august.

Pe 18 august, candidații vor susține proba la alegere a profilului și specializării. Timp de trei zile, între 26 și 28 august, se va desfășura perioada de rezolvare a contestațiilor, oferind astfel elevilor posibilitatea de a solicita o reevaluare a lucrărilor.

Afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 29 august 2023, după soluționarea contestațiilor. Înainte de aceasta, pe 25 august, vor fi afișate rezultatele preliminare ale probelor scrise, până la ora 12. În intervalul orar 12- 18, elevii vor avea posibilitatea de a depune contestații în legătură cu notele primite.

Reguli de desfășurare a examenului de Bacalaureat. Ce trebuie să faci în sesiunea de toamnă

Ministerul Educației a anunțat o serie de reguli stricte pentru cei care susțin examenele de Bacalaureat de toamnă 2023. Candidații sunt obligați să respecte cu strictețe regulile impuse în sala de examen, sub sancțiunea eliminării din probă.

Un aspect important este interzicerea introducerii materialelor informative în sala de examen, precum telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe sau mijloace electronice de calcul și comunicare. Pentru a face față acestei situații, candidații vor fi îndrumați să depoziteze aceste obiecte într-o sală specială, unde vor primi o pungă sau un plic în care să le introducă, împreună cu o declarație-tip care să conțină numele și prenumele lor, precum și lista obiectelor depozitate.

În ceea ce privește desfășurarea examenului, candidații vor trebui să verifice cu atenție primirea corectă a subiectelor și să semneze procesul-verbal care confirmă acest lucru. De asemenea, se precizează că pentru elaborarea lucrării scrise, elevii pot folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene pot utiliza creion.

Candidaților le este interzis să intre cu manuale, dicționare, notițe sau alte materiale care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, nu li se permite să aibă asupra lor telefoane mobile sau alte instrumente electronice de calcul sau comunicare. Nerespectarea acestor reguli duce la eliminarea candidaților din sală, chiar dacă materialele interzise nu au fost folosite efectiv în timpul examenului.

ADVERTISEMENT
Tags:
Gigi Becali, imagini tulburătoare: a plâns în hohote la biserică sub privirile fostului...
Gigi Becali, imagini tulburătoare: a plâns în hohote la biserică sub privirile fostului rival din Liga 1! Nu și-a mai controlat emoțiile
Mihai Tatulici, de urgență la spital! “Am făcut o criză sâmbătă noapte!”
Mihai Tatulici, de urgență la spital! “Am făcut o criză sâmbătă noapte!”
Cât costă cazarea la hotelul Simonei Halep de la munte, de Crăciun și...
Cât costă cazarea la hotelul Simonei Halep de la munte, de Crăciun și Revelion. Mai sunt câteva camere
Cutiile de somon expirate de câteva decenii dezvăluie o surpriză uriașă
Cutiile de somon expirate de câteva decenii dezvăluie o surpriză uriașă
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în...
Uitată și părăsită de apropiați, marea campioană a României își duce viața în anonimat. Din ce a ajuns să trăiască acum una dintre cele mai mari campioane ale României
Călin Georgescu rupe tăcerea despre Bogdan Peșchir, milionarul despre care spunea că i-ar...
Călin Georgescu rupe tăcerea despre Bogdan Peșchir, milionarul despre care spunea că i-ar fi finanțat campania cu peste 1 milion de euro. Uluitor, ce răspuns a dat, când a fost întrebat despre el: "Eu..."
Anca Alexandrescu și Anamaria Prodan făceau legea la școala de fete: ”Veneam cu...
Anca Alexandrescu și Anamaria Prodan făceau legea la școala de fete: ”Veneam cu sarafanul strâmtat și ciorapi de mătase”. Dezvăluiri
I-a cerut mâna? Ce scrie presa indiană despre întâlnirea lui Salman Khan cu...
I-a cerut mâna? Ce scrie presa indiană despre întâlnirea lui Salman Khan cu părinții Iuliei Vântur
Nicușor Dan președinte și Marcel Ciolacu prim-ministru: scenariul expus de Dumitru Dragomir! “Nu...
Nicușor Dan președinte și Marcel Ciolacu prim-ministru: scenariul expus de Dumitru Dragomir! “Nu există culoar mai bun! Iese în joc de glezne”
Cine sunt profesorii care i-au lansat cartea lui Călin Georgescu, „Ieșirea din Matrix”....
Cine sunt profesorii care i-au lansat cartea lui Călin Georgescu, „Ieșirea din Matrix”. Un fost general SRI și un apologet al Rusiei, cu poziții antisemite
Călin Georgescu a renunțat. E parastas pe TikTok
Călin Georgescu a renunțat. E parastas pe TikTok
Bomba serii, e cutremur! A fost săltat direct din trafic!
Bomba serii, e cutremur! A fost săltat direct din trafic!
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc...
Rețeta de sarmale a lui Radu Anton Roman. Ingredientul pe care îl folosesc toate gospodinele din Moldova
DUBLA MAJORARE de PENSIE în 2025
DUBLA MAJORARE de PENSIE în 2025
Întâlnire de taină între Horațiu Potra, șeful mercenenarilor români din Congo, și omul...
Întâlnire de taină între Horațiu Potra, șeful mercenenarilor români din Congo, și omul de încredere al lui Călin Georgescu. Ce au aflat autoritățile
Toate armele folosite de ruși pentru sprijinirea candidatului Călin Georgescu. România, terenul de...
Toate armele folosite de ruși pentru sprijinirea candidatului Călin Georgescu. România, terenul de testare a dezinformărilor Moscovei în lupta cu Occidentul
Mihai Morar, mesaj subliminal pentru cei trei chefi, Bontea, Scărlătescu, Dumitrescu? „În sfârșit,...
Mihai Morar, mesaj subliminal pentru cei trei chefi, Bontea, Scărlătescu, Dumitrescu? „În sfârșit, la «Chefi la cuțite» avem..”