La profilul real, filiera tehnologică, la Subiectul I, absolvenţii au avut de rezolvat mai multe exerciţii pe baza unui text suport al lui Şerban Cioculescu. La Subiectul II au avut de evidenţiat relaţia dintre ideea poetică şi mijloacele artistice în opera Drum, a lui Ion Vinea.
În final, la Subiectul III-lea, considerat cel mai important, absolvenții au avut de prezentat particularitățile unei nuvele studiate.
La profilul umanist, Subiectul I, candidații au avut de răspuns la mai multe întrebări pe baza unui text scris de Elena Văcărescu, Ani de copilărie.
La Subiectul II, pe baza a două strofe din ”Orizonturi” de Ion Vinea, elevii aveau de evidențiat relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice folosite.
În fine, la Subiectul III a fost dat un eseu de 400 de cuvinte în care să fie prezentate particularitățile de construcție ale unui personaj dintre nuvelă studiată.
FANATIK va prezenta în timp real subiectele la limba și literatura română, precum și baremul de corectare, imediat ce vor fi disponibile pe site-ul Ministerului Educației.
Informațiile legate de prima probă de la Bacalaureat 2021 ar urma să fie publicate de către minister în jurul orei 15:00.
La ora 9:00 a debutat proba scrisă la Bacalaureat 2021 la limba și literatura română pentru cei peste 133 de mii de absolvenți ai claselor a XII-a înscriși la examen.
Din acest moment, candidații au la dispoziție 3 ore pentru rezolvarea cerințelor.
Candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise.
Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
Accesul absolvenților de clasa a XII-a în centrele de examen din țară a început. Acesta se face între orele 7:30 – 8:30, pe baza actului de identitate.
Potrivit reglementărilor Ministerului Educației, candidații la Bacalaureat se vor așeza câte unul în bancă, în ordine alfabetică, conform listelor afișate la avizier sau pe ușa sălii de examen.
Apoi, fiecare elev primește o coală de hârtie tipizată, pe care trebuie să își scrie numele cu majuscule, prenumele tatălui, toate prenumele personale, în ordinea în care sunt în actul de identitate, precum și celelalte date de pe colțul de foaie ce urmează să fie lipit.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, cu o zi înainte de proba scrisă la limba și literatură română de la Bacalaureat 2021, că gradul de dificultate al subiectelor va fi de nivel mediu și nu va accepta decât ”formulări clare, care să verifice competențele candidaților”.
”Nu accept sub nicio formă formulări de tip capcană, care nu sunt conforme gradului de dificultate mediu, care este un grad de dificultate impus pentru orice examen național. Nu este un examen în care să probăm cât de multe capcane întindem elevilor.
Nu este corect ca elevii să fie responsabili de toate neajunsurile ultimei perioade, alături de neajunsurile cronice ale sistemului de învățământ”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu
Oficialul Guvernului a mai precizat că pentru formulările contrare ale subiectelor sunt responsabili oficialii din domeniul educației, ”în ultimă instanță profesorii, dar nicidecum elevii”.
Examenul de Bacalaureat din sesiunea iunie – iulie 2021 debutează în dimineața zilei de luni, 28 iunie 2021, odată cu susținerea probei de limba și literatura română.
Ca în fiecare an, examenul maturității are ora de începere programată la 9.00, iar elevii au la dispoziție 180 de minute pentru rezolvarea subiectelor. Următoarea probă a examenului de Bacalaureat are loc marți, 29 iunie, atunci când elevii vor susține proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie.
Miercuri, 30 iunie, elevii vor susține proba la alegere a profilului și specializării, fiind și ultima. Joi, 1 iulie, elevii care aparțin minorităților etnice vor susține proba la limba maternă.
Subiectele la limba și literatura română vor fi afișate pe site-ul oficial al Ministerului Educației edu.ro. FANATIK le va publica imediat după ce acestea vor fi disponibile.
Absolvenții vor avea de rezolvat trei subiecte. Primul (50 de puncte) constă într-un fragment de text la prima vedere pe baza căruia elevii vor răspunde la câteva întrebări.
La cel de-al doilea subiect (10 puncte), elevii vor avea de comentat, în câteva rânduri, un fragment de text la prima vedere. La al treilea și ultimul subiect (30 de puncte), absolvenții vor avea de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte pe baza unui text literar studiat în timpul celor patru ani de liceu.
Se acordă 10 puncte din oficiu. Subiectele de la profilul real vor fi diferite de cele de la profilul uman.
Potrivit ministrului Sorin Cîmpeanu, 77% dintre absolvenții de liceu s-au înscris la sesiunea iunie – iulie a examenului de Bacalaureat 2021.
Acesta a mai adăugat că numărul total de elevi din anii terminali este de 148.000. Acest număr trebuie raportat la 114.000 de elevi care s-au înscris la examenul maturității.
Inițial, ministrul declarase că 66 % dintre elevi de clasele a XII-a și a XIII-a s-au înscris pentru a susține Bacalaureatul.
În cifra totală transmisă la început (173.000 de elevi) intră și cei de la seral și de la frecvență redusă, unde sunt 25.000 de elevi care nu sunt, de fapt, în an terminal.
Competențele digitale și lingvistice nu au fost susținute nici în aceast an. Ministerul Educației a publicat în Monitorul oficial Ordonanța de Urgență nr 40/2021 și Ordinul 3.842/26 mai 2021, prin care competențele sunt echivalate sau recunoscute.
Astfel, elevii nu au mai susținut competențele și au rămas doar cu probele scrise. Luni, 28 iunie, absolvenții vor susține proba de limba și literatura română. Următoarele două zile sunt dedicate celorlalte probe scrise.
Timpul destinat rezolvării fiecărei probe scrise este de 180 de minute (3 ore), din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele vor fi monitorizate audio-video, ca în fiecare an.
Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și intrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor. Elevilor le este interzis să intre în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.
De asemenea, accesul cu orice fel de manuale, dicționare, sau însemnări, precum și orice mijloc electronic de informare este interzis.