Sport

Fabiano Caruana a câștigat marele premiu de 100.000 de euro la Superbet Chess Classic

Fabiano Caruana este câștigătorul Superbet Chess Classic 2023, prima etapă din cadrul circuitului Grand Chess Tour, care a avut loc la București.
13.05.2023 | 20:53
Fabiano Caruana a castigat marele premiu de 100000 de euro la Superbet Chess Classic
Spectacol garantat la Superbet Chess Classic. Unul dintre cele mai tari turnee de șah are loc la București. Sursă foto: Grand Chess Tour
ADVERTISEMENT
16-05-2023
08:02

Fabiano Caruana a câștigat Superbet Chess Classic după remiza cu Richard Rapport

  • Richard Rapport – Fabiano Caruana 1/2 – 1/2
  • Wesley So – Jan Krysztof Duda 1/2 – 1/2
  • Alireza Firouzja – Maxime Vachier Lagrave 1/2 – 1/2
  • Anish Giri – Ian Nepomniachtchi 1/2 – 1/2
  • Bogdan Deac – Ding Liren 0-1

Fabiano Caruana a obținut o remiză în fața lui Richard Rapport și este câștigătorul ediției din acest an a Superbet Chess Classic. Americanul a acumulat 5,5 puncte și încasează marele premiu de 100.000 de euro.

Singurul rezultat decisiv al zilei a venit de la partida Bogdan Deac – Ding Liren, o înfrângere cu piesele albe ale românului în fața campionului mondial. 

Alireza Firouja, Anish Giri și Wesley So, jucători care puteau spera să îl egaleze la puncte pe Caruana în fruntea clasamentului, s-au mulțumit cu remize. Și termină toți, astfel, la fel ca și Rapport, cu jumătate de punct mai puțin decât Caruana.

Clasament final. 1. Fabiano Caruana 5,5, 2-5. Wesley So 5p, Richard Rapport 5p, Anish Giri 5p, Alireza Firouzja 5p, 6-7. Jan Krysztof Duda 4,5p, Maxime Vachier Lagrave 4,5p, 8. Ding Liren 4p, Ian Nepomniachtchi 3,5p, 10. Bogdan Deac 3p.

14-05-2023
20:24

Runda 8 la Superbet Chess Classic. Înfrângere pentru Firouzja, Caruana din nou lider solitar

  • Fabiano Caruana – Anish Giri 1/2 – 1/2
  • Ding Liren – Richard Rapport 1/2 – 1/2
  • Jan Krysztof Duda – Alireza Firouzja 1-0
  • Maxime Vachier-Lagrave – Bogdan Deac 1/2 – 1/2
  • Ian Nepomniachtchi – Wesley So 1/2 – 1/2

S-a jucat Partida Italiană la Fabiano Caruana – Anish Giri, dar americanul a ales să nu forțeze. A rezultat astfel o remiză în 25 de mutări. A fost tot o remiză fără prea multe evenimente între Ding Liren și Richard Rapport, cel care i-a fost secund la meciul de titlu mondial.

Jan-Krysztof Duda a fost singurul învingător al zilei în fața lui Alireza Firouzja. Jucătorul francez pierde astfel prima poziție, pe care o împărțea cu Fabiano Caruana. Maxime Vachier Lagrave l-a testat pe Bogdan Deac în Partida Italiană. S-a jucat Giuoco Piano, iar românul s-a apărat precis.

Obosit, Nepo a ales să încheie repede conturile cu Wesley So. S-a terminat cu o remiză în doar 14 mutări.

  1. Fabiano Caruana 5p, 2-5. Wesley So, Anish Giri, Richard Rapport, Alireza Firouzja 4,5p, 6-7. Jan Krysztof Duda, Maxime Vachier Lagrave 4p, 8-10. Bogdan Deac, Ding Liren, Ian Nepomniachtchi 3p.
13-05-2023
18:17

Runda 7 la Superbet Chess Classic. Înfrângeri pentru Ding Liren și Ian Nepomniachtchi

  • Alireza Firouzja – Ian Nepomniachtchi 1-0
  • Wesley So – Fabiano Caruana 1/2 – 1/2
  • Richard Rapport – Bogdan Deac 1/2 – 1/2
  • Anish Giri – Ding Liren 1-0
  • Jan-Krysztof Duda – Maxime Vachier-Lagrave 1/2 – 1/2

Alireza Firouzja a obținut o nouă victorie la Superbet Chess Classic 2023, după ce l-a învins pe Ian Nepomniachtchi. Francezul a atacat pe ambele flancuri și și-a forțat adversarul să își sacrifice regina. Firouzja îl egalează pe Caruana în fruntea clasamentului.

Wesley So – Fabiano Caruana a fost cel mai scurt duel al zilei și s-a terminat cu o remiză prin repetiție după doar 23 de mutări. În duelul reprezentanților României, Richard Rapport, cu piesele albe, nu și-a putut crea un avantaj în fața lui Bogdan Deac. S-a terminat tot cu remiză prin repetiție.

Anish Giri a jucat Partida Italiană contra lui Ding Liren și a reușit o victorie spectaculoasă în fața campionului mondial. Anish a sacrificat o piesă pentru un atac pe flancul regelui, care în cele din urmă a dat roade.

Clasament: 1-2. Fabiano Caruana, Alireza Firouzja 4,5p, 3-5. Wesley So, Richard Rapport, Anish Giri 4p, 6. Maxime Vachier-Lagrave 3,5p, 7. Jan-Krysztof Duda 3p, 8-10. Ding Liren, Ian Nepomniachtchi, Bogdan Deac 2,5p.

12-05-2023
19:53

Runda 6 la Superbet Chess Classic. Remize pe linie, iar Caruana rămâne lider

  • Richard Rapport – Maxime Vachier-Lagrave 1/2 – 1/2
  • Bogdan Deac – Anish Giri 1/2 – 1/2
  • Fabiano Caruana – Alireza Firouzja 1/2 – 1/2
  • Ian Nepomniachtchi – Jan Krysztof Duda 1/2 – 1/2
  • Ding Liren – Wesley So 1/2 – 1/2

Richard Rapport a ales Apărarea Franceză în partida cu MVL și au fost puține momente în care a fost pus în pericol. S-a terminat cu remiză prin reptiție în 49 de mutări,

Bogdan Deac s-a descurcat foarte bine în fața Apărării Siciliene alese de Anish Giri. Românul a dominat, dar nu a găsit continuarea potrivită pentru a-și fructifica avantajul.

Fabiano Caruana a jucat Deschiderea Engleză cu contra lui Alireza Firouzja și a avut o poziție mai bună. Dar s-a mulțumit cu o remiză prin repetiție.

Duda i-a jucat Apărarea Petrov, cunoscută și ca Apărarea Rusă, lui Ian Nepomniachtchi. Polonezul a găsit o mutare genială în final, singura care nu îl lăsa într-o poziție pierdută. S-a terminat remiză.

Ding Liren a jucat și el Deschiderea Engleză contra lui Wesley So, dar s-a găsit repede într-o poziție mai slabă. Totuși, Wesley a preferat să nu riște și a jucat pentru o remiză.

Clasament: 1. Fabiano Caruana 4p, 2-4. Richard Rapport, Alireza Firouzja, Wesley So 3,5 p, 5-6. Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave 3p, 7-9. Ian Nepomniachtchi, Ding Liren, Jan Krysztof Duda 2,5p, 10. Bogdan Deac 2p.  

10-05-2023
17:52

Runda 5 la Superbet Chess Classic. Ding Liren, prima înfrângere din postura de campion mondial

  • Richard Rapport – Anish Giri 1/2 – 1/2
  • Alireza Firouzja – Ding Liren 1-0
  • Jan-Krysztof Duda – Fabiano Caruana 1/2 – 1/2
  • Wesley So – Bogdan Deac 1/2 – 1/2
  • Ian Nepomniachtchi – Maxime Vachier-Lagrave 0-1

Runda 5 la Superbet Chess Classic a adus prima înfrângere din postura de campion mondial pentru Ding Liren. Cu piesele negre, chinezul a fost învins de Alireza Firouzja. Ding a fost nevoit să își sacrifice regina după o gafă la mutarea 30. A sperat că va avea suficientă compensație datorită unui contrajoc cu avansarea pionului D. Dar a fost blocat de Firouzja și a abandonat în cele din urmă.

Ian Nepomniachtchi a suferit o nouă înfrângere, de această dată în fața lui Maxime Vachier-Lagrave. Părea un final echilibrat, dar în care rusul a comis mai multe erori, speculate excelent de MVL.

Bogdan Deac s-a apărat bine în cele din urmă în fața lui Wesley So, care a ales să joace Partida Italiană. Au fost câteva mici erori ale românului, dar Wesley nu a reușit să profite. 

Richard Rapport a jucat Apărarea Franceză în fața lui Anish Giri și chiar a găsit resursele pentru a-l pune în pericol pe olandez. Giri a obținut remiza în cele din urmă, chiar dacă nu fără emoții. Duda – Caruana a fost ce3l mai scurt meci al zilei, remiză după 31 de mutări.

Caruana rămâne lider după 5 runde, cu 3,5 puncte în clasament. So, Rapport și Firouzja sunt principalii urmăritori, cu 3 puncte fiecare. Firouzja și MVL au câte 2,5 puncte. Ding, Duda și Nepo sunt la egalitate cu 2 puncte, iar Bogdan Deac are 1,5 puncte.

09-05-2023
19:52

Runda 4 la Superbet Chess Classic. Fabiano Caruana îl învinge pe Nepomniachtchi și e lider solitar

  • Bogdan Deac – Alireza Firouzja 0-1
  • Fabiano Caruana – Ian Nepomniachtchi 1-0
  • Richard Rapport – Wesley So 1/2 – 1/2
  • Ding Liren – Jan Krysztof Duda 1/2 – 1/2
  • Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri 1/2 – 1/2

Runda 4 la Superbet Chess Classic a venit cu două rezultate decisive. Cu piesele albe, Bogdan Deac a fost din nou în criză de timp și a comis câteva greșeli sub presiune. A profitat Alireza Firouzja, iar românul a suferit a doua înfrângere în turneu.

Fabiano Caruana a jucat perfect un final de meci care părea să meargă spre o remiză și l-a învins în cele din urmă pe Ian Nepomniachtchi. Este a doua victorie consecutivă pentru Caruana, care devine lider solitar în competiție, cu 3 puncte.

Maxime Vachier Lagrave, după o înfrângere grea luni, nu a reușit să își creeze vreun avantaj cu Anish Giri. S-a terminat cu o remiză fără prea multe evenimente. Situație asemănătoare și la partida dintre Ding Liren și Jan Krysztof Duda. Campionul mondial rămâne fără victorie în competiție.

Richard Rapport a încercat Deschiderea Engleză contra lui Wesley So, dar americanul nu i-a lăsat șanse să spere la o victorie. S-a terminat remiză, iar cei doi au ambii 2,5 puncte, jumătate de punct sub liderul Caruana.

08-05-2023
18:49

Runda 3 la Superbet Chess Classic. Remiză la Ian Nepomniachtchi - Ding Liren, reeditarea meciului de titlu mondial

  • Wesley So – Anish Giri 1/2 – 1/2
  • Alireza Firouzja – Richard Rapport 1/2 – 1/2
  • Ian Nepomniachtchi – Ding Liren 1/2 – 1/2
  • Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave 1-0
  • Jan-Krysztof Duda – Bogdan Deac 1/2 – 1/2

Ian Nepomniachtchi – Ding Liren, reeditarea meciului de titlu mondial de luna trecută, a fost cel mai așteptat duel din ziua 3 la Superbet Chess Classic. Nepo a pus presiune, a reușit să își creeze un ușor avantaj. Dar nu a reușit să îl concretizeze și a fost nevoit să se mulțumească cu o remiză.

Bogdan Deac a jucat din nou cel mai lung meci al zilei. A fost pus sub mare presiune de Jan Krysztof Duda. Ambii jucători au fost și într-o serioasă criză de timp până la mutarea 40. Deac s-a apărat bine până la urmă și a scos remiza.

Wesley So nu a obținut nimic din deschidere în fața lui Anish Giri și în cele din urmă cei doi au ajuns la o remiză prin repetiție. Tot remiză a fost și între Alireza Firouzja și Richard Rapport, cel mai scurt meci al zilei.

Fabiano Caruana l-a învins în doar 23 de mutări pe Maxime Vachier-Lagrave, pentru singurul rezultat decisiv al zilei. Au fost mai multe erori ale francezului. A cedat câțiva pioni și i-a lăsat adversarului pionii centrali liberi spre transformare. S-a și aventurat cu regina într-o poziție de unde era complicat de readus în joc. 

07-05-2023
07:50

Runda 2 la Superbet Chess Classic. Bogdan Deac, învins de Ian Nepomniachtchi

Bogdan Deac nu i-a putut face lui Ian Nepomniachtchi, care a jucat perfect cu piesele negre. Câteva erori ale românului, care a fost nevoit să cedeze după mutarea 44. 

În schimb, Richard Rapport, și el reprezentant al României, a bifat o super victorie în fața polonezului Jan-Krysztof Duda. Rapport a profitat de o eroare neașteptată comisă de Duda într-un final de nebuni de culori diferite care părea că merge spre remiză. S-a impus în 52 de mutări. 

Maxime Vachier-Lagrave nu a obținut o poziție care să-i dea speranțe la victorie în fața lui Wesley So. S-a mulțumit cu o remiză prin repetiție în doar 22 de mutări.

Situația asemănătoare și la partida dintre Ding Liren și Fabiano Caruana. Americanul a găsit mutarea care îl ținea departe de probleme, iar campionul mondial a acceptat remiza prin repetiție după doar 21 de mutări.

Tot remiză prin repetiție, dar în 36 de mutări, a fost și la partida dintre Anish Giri și Alireza Firouzja. Nepo, Rapport și So sunt liderii cu 1,5 puncte după două partide jucate.

  • Richard Rapport – Jan-Krysztof Duda 1-0
  • Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So 1/2 – 1/2
  • Ding Liren – Fabiano Caruana 1/2 – 1/2
  • Anish Giri – Alireza Firouzja 1/2 – 1/2
  • Bogdan Deac – Ian Nepomniachtchi 0-1

Bogdan Deac a remizat în runda inaugurală cu Fabiano Caruana, iar duminică are programat un alt meci tare, contra lui Ian Nepomniachtchi. Wesley So, singurul care a reușit să câștige sâmbătă, va juca din nou cu piesele negre. Îl va înfrunta pe Maxime Vachier-Lagrave. Iată meciurile care sunt programate duminică de la ora 15:00.

06-05-2023
14:23

Runda 1 la Superbet Chess Classic. Toate rezultatele de sâmbătă

  • Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave 1/2 – 1/2
  • Fabiano Caruana – Bogdan Deac 1/2 – 1/2
  • Ian Nepomniachtchi – Richard Rapport 1/2 – 1/2
  • Jan-Krysztof Duda – Anish Giri 1/2 – 1/2
  • Alireza Firouzja – Wesley So 0-1

 

  • Noul campion mondial de șah clasic, Ding Liren, nu a reușit să își creeze avantaj cu piesele albe în partida cu Maxime Vachier-Lagrave. Chinezul a realizat că poziția sa nu poate fi mai bună și a simplificat totul după un schimb masiv de piese. S-a termint cu remiză prin repetiție după 34 de mutări.
  • Richard Rapport s-a apărat excelent în fața lui Ian Nepomniachtchi, într-o poziție atipică. Rusul a ajuns cu regele în centrul tablei, la d4, la mutarea 18! S-a terminat remiză prin repetiție după 42 de mutări.
  • Anish Giri nu a avut nici el probleme în fața lui Duda. Cu piesele negre, Anish a fost foarte precis în fața polonezului. Deși cu un pion în plus pe final, Duda știa că nu poate crea nimic pe un final cu nebuni de culori diferite. Remiză prin repetiție la mutarea 39.
  • Bogdan Deac a jucat foarte bine cu piesele negre în fața lui Fabiano Caruana. Românul a fost în pericol doar după o mică eroare comisă la mutarea 33, dar Caruana nu a găsit continuarea care l-ar fi putut aduce într-o poziție favorabilă. S-a terminat remiză, repetiție după 49 de mutări, după ce Deac a navigat cu bine și o ușoară criză de timp înainte de mutarea 40.
  • Wesley So este primul lider la Superbet Chess Classic după ce l-a învins pe Alireza Firouzja, deținătorul trofeului Grand Chess Tour. Americanul s-a impus în 72 de mutări, după o serie de erori comise de Firouzja. 

Superbet Chess Classic, prima etapă din Grand Chess Tour 2023, turneu organizat de legendarul Garry Kasparov, ia startul sâmbătă la București. 10 dintre cei mai buni șahiști ai lumii se duelează la Grand Hotel Bucharest pentru premiile fabuloase oferite în competiție, în valoare totală de 350.000 de euro.

Meciuri tari în prima etapă de la Superbet Chess Classic 2023. Bogdan Deac îl înfruntă pe Fabiano Caruana!

Ding Liren, noul campion mondial de șah clasic, este și el la București, la doar câteva zile după ce și-a adjudecat titlul mondial. De asemenea, Ian Nepomniachtchi, cel care a fost învins de chinez la Astana, este și el la București. România are doi reprezentanți la turneul din acest an de la București: Richard Rapport și Bogdan Deac.

ADVERTISEMENT

Meci tare încă din runda inaugurală pentru Bogdan Deac. Îl va înfrunta pe Fabiano Caruana, fost challenger la titlu mondial în 2018, atunci când a fost învins de Magnus Carlsen după un meci foarte echilibrat. Câștigătorul de anul trecut de la București, Maxime Vachier-Lagrave, îl înfruntă pe Ding Liren, noul campion mondial.

Dar poate cel mai așteptat meci al primei zile este cel dintre Richard Rapport, reprezentantul României, și Ian Nepomniachtchi. Rapport a fost “secundul” lui Ding Liren în meciul de titlul mondial pe care chinezul l-a câștigat chiar în fața lui Nepo la Astana. Întreaga suflare șahistă a apreciat contribuția lui Rapport ca fiind una crucială.

ADVERTISEMENT

Partidele programate sâmbătă, în etapa 1 de la Superbet Chess Classic 2023. Garry Kasparov: “Șahul este tratat cu respect la București”

  • Ding Liren – Maxime Vachier-Lagrave
  • Fabiano Caruana – Bogdan Deac
  • Ian Nepomniachtchi – Richard Rapport
  • Jan-Krysztof Duda – Anish Giri
  • Alireza Firouzja – Wesley So

„Mă bucur foarte mult că mă aflu la un astfel de turneu. De fiecare dată când vin la București îmi face mare plăcere să văd șah de calitate. Este un oraș unde șahul este tratat cu respect. Îi doresc ca la acest turneu să văd partide cât mai corecte.

ADVERTISEMENT

Când spun oameni de sport în România mă gândesc la ceea ce a realizat Nadia Comăneci și la performanța echipei naționale de fotbal din 1994”, a spus Garry Kasparov la ceremonia de deschidere.

Augusta Dragic, președinte al Fundației Superbet și co-organizator al competiției: “Șahul are nevoie de sprijin și de implicare din partea mediului privat”

“Faptul că reușim, an de an, să reunim, în România, mințile briliante ale șahului mondial – iar anul acesta avem bucuria de a-l avea alături inclusiv pe campionul mondial en-titre, Ding Liren – ne responsabilizează și ne motivează să susținem în continuare acest demers educațional fantastic, pornit în urmă cu patru ani.

ADVERTISEMENT

Șahul are nevoie de sprijin și de implicare din partea mediului privat, precum și a autorităților române, din punct de vedere financiar, legislativ și al promovării”, a punctat Augusta Dragic, președinte al Fundației Superbet și co-organizator al competiției de șah de la București.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT