News

Supraviețuitorii de la Colectiv vor beneficia de tratament medical pe viață. Klaus Iohannis a promulgat legea

30.10.2020 | 11:16
Supravietuitorii de la Colectiv vor beneficia de tratament medical pe viata Klaus Iohannis a promulgat legea
ADVERTISEMENT

Vineri, 30 octombrie 2020, chiar în ziua în care se împlinesc cinci ani de la incendiul din Colectiv, supraviețuitorii primesc un ajutor nesperat din partea autorităților. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care le acordă tratament medical pe toată durata vieții.

Actul normativ a fost adoptat în Parlament la jumătatea lunii octombrie și prevede că toate cheltuielile aferente oricăror tratamente, în ţară sau străinătate, ale persoanelor afectate de tragedia din clubul bucureștean vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Totodată, șeful statului a ținut să le aducă un omagiu celor 64 de tineri artiști, fotografi, jurnaliști, olimpici și chiar studenți străini care s-au stins în acea seară, din cauza amestecului de substanțe nocive.

Klaus Iohannis a promulgat legea care le acordă traament medical pe viață supraviețuitorilor de la Colectiv

Cu siguranţă că lucrurile s-au schimbat şi am învăţat ceva, cel puţin politicienii mai responsabili au învăţat ceva de aici.

ADVERTISEMENT

Vineri se împlinesc cinci ani de la tragedia de la Colectiv şi exact vineri, când se împlinesc cinci ani, voi promulga legea care permite extinderea perioadei pentru cei care au avut de suferit”, a declarat Klaus Iohannis.

Proiectul a fost aprobat la jumătatea acestei luni în Parlament

Se aprobă plata din bugetul Ministerului Sănătăţii a cheltuielilor aferente oricăror tratamente medicale necesare, efectuate în ţară şi în străinătate, pentru persoanele a căror stare de sănătate a fost afectată în urma tragicului eveniment din data de 30 octombrie 2015 produs în clubul Colectiv din municipiul Bucureşti, denumite în continuare victime.

ADVERTISEMENT

Victimele beneficiază de tratamentele medicale prevăzute la alin. (1), pe durata vieţii, dacă acestea sunt în legătură directă de cauzalitate cu evenimentul din 30 octombrie 2015 şi indiferent dacă sunt realizate în ţară sau în străinătate, în unităţi sanitare din sistemul de stat şi în cele din sistemul privat, precum şi la medici şi terapeuţi independenţi, în regim ambulatoriu, cu internare şi în orice altă formă necesară desfăşurării optime a tratamentelor medicale”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ aprobat la jumătatea acestei luni în Parlament.

Eugen Iancu: „Nu avem justiție, nu avem schimbări”

În altă ordine de idei, Eugen Iancu, tatăl lui Alex, tânărul de 22 de ani care s-a stins la trei săptămâni după incendiu, din pricina infecțiilor nosocomiale, se arată dezamăgit de justiția din țara noastră, care nu a reușit nici după 5 ani să facă lumină în acest caz și să-i pedepsească pe vinovați.

ADVERTISEMENT

La cinci ani de zile, sunt foarte multe dezamăgiri – pentru mine, pentru toţi oamenii din Colectiv – pentru că ne-am fi dorit să avem o justiţie, nişte răspunsuri primite. Am fi dorit să ştim de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat atunci.

Am fi dorit să ştim de ce, după ce s-a întâmplat incidentul, copiii noştri nu au avut parte de un tratament la care ar fi avut dreptul şi un tratament care li se putea oferi”, a declarat Eugen Iancu pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT