Sport

Supremaţia nordului! Noua Zeelandă, Africa de Sud şi Australia, vulnerabile la Cupa Mondială de Rugby

Cupa Mondială de Rugby din Franţa a oferit câteva premiere negative pentru granzii din emisfera sudică. Australia este aproape de prima eliminare din istorie în faza grupelor.
27.09.2023 | 17:26
Suprematia nordului Noua Zeelanda Africa de Sud si Australia vulnerabile la Cupa Mondiala de Rugby
Secvenţă din meciul dintre Ţara Galilor şi Australia. Sursa: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cupa Mondială de Rugby este în plină desfăşurare în Franţa. Până acum, echipele europene au defilat la turneul final, inclusiv în duelurile de cinci stele cu granzii din emisfera sudică: Noua Zeelandă, Africa de Sud şi Australia.

Noua Zeelandă, Africa de Sud şi Australia, vulnerabile la Cupa Mondială de Rugby

În meciul inaugural, Franţa a reuşit să câştige împotriva Noii Zeelande, scor 27-13. Pentru “All Blacks” a fost prima înfrângere din istorie în faza grupelor de la Campionatul Mondial de Rugby, din 1987 până în prezent.

ADVERTISEMENT

Africa de Sud a pierdut derby-ul grupei B cu Irlanda, scor 8-13, dar “springboks” sunt aproape de calificarea în sferturi, acolo unde vor juca în proporţie de 99% împotriva Franţei. Irlandezii şi-au respectat blazonul de lideri mondiali şi sunt aproape de câştigarea grupei B şi, implicit, un duel cu Noua Zeelandă în sferturi.

Pentru Australia, situaţia este dramatică. “Wallabies” au pierdut cu Fiji şi Ţara Galilor, fiind aproape de prima eliminare din faza grupelor la o ediţie a Campionatelor Mondiale. Dubla campioană trebuie să spere la un pas greşit al fijienilor în faţa Portugaliei sau Georgiei, dar este puţin probabil să se întâmple.

ADVERTISEMENT

Rup echipele din nord “hegemonia” granzilor din Sud?

Astfel, până acum toţi cei trei granzi din emisfera sudică au suferit câte o înfrângere în faza grupelor, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată. Iar după acest start puternic, formaţiile europene au tot dreptul să spere că vor întrerupe supremaţia celor trei ţări.

De notat faptul că Noua Zeelandă, Africa de Sud şi Australia au câştigat 8 dintre cele 9 ediţii ale Cupei Mondiale până acum. Excepţia a fost în 2003 când Anglia a reuşit să se impună în finala cu Australia, graţie unui drop goal al lui Johnny Wilkinson, în prelungiri.

ADVERTISEMENT

Argentina tremură şi ea pentru calificarea în sferturi. “Pumele” au pierdut cu Anglia şi au învins cu mari emoţii Samoa, astfel că vor lupta împotriva Japoniei pentru locul doi al grupei, meciul direct fiind programat pe 8 octombrie, de la ora 14:00.

Principalele patru favorite la trofeu joacă între ele încă din sferturi

Au mai rămas de jucat două etape în faza grupelor la Cupa Mondială. Iar până acum putem intui câştigătoarele grupelor, toate din Europa: Franţa, Irlanda, Ţara Galilor şi Anglia. Duelurile din sferturile de finală se anunţă epice, mai ales că Noua Zeelandă şi Africa de Sud vor veni acolo din postură de echipe care au încheiat pe locul doi.

ADVERTISEMENT

Cu toate că au înregistrat deja câte o înfrângere, Africa de Sud şi Noua Zeelandă rămân printre favorite la Cupa Mondială de Rugby. Din Europa, cele mai mari şanse le au Irlanda şi Franţa. De remarcat că cele patru formaţii sunt pe aceeaşi parte de tablou şi vor juca între ele în sferturi:

Cum arată cotele la câştigarea trofeului: 

  1. Africa de Sud: 4,00
  2. Irlanda: 4,50
  3. Franţa: 4,50
  4. Noua Zeelandă: 5,00
  5. Anglia: 10,00
  6. Ţara Galilor: 25,00
  7. Fiji: 35,00
  8. Argentina: 40,00
  9. Scoţia: 100,00
  10. Australia: 500,00

România, fără şanse la victorie

România a pierdut la scoruri fluviu primele două meciuri de la acest turneu final. “Stejarii” au pierdut scor 8-82 cu Irlanda şi 0-76 cu Africa de Sud, principalele favorite la trofeu. Dar, şansele pentru un succes sunt minime şi în ultimele două confruntări: cu Scoţia şi Tonga.

Astfel, “stejarii” vor încerca să îşi spele onoarea cu cât mai multe eseuri marcate în ultimele două meciuri, probabil cel mai realist obiectiv pe care şi-l pot propune elevii lui Eugen Apjok.

  • 3 Cupe Mondiale a câştigat Noua Zeelandă şi Africa de Sud
  • 2019 este singura ediţie de Mondial la care nu a participat România
ADVERTISEMENT