News

Surpriză: bulgarii anunță că au primit de la Bruxelles data exactă a aderării la Schengen. Ce se întâmplă în cazul României

Mișcare neașteptată a Bulgariei în contextul aderării la Spațiul Schengen. Autoritățile de la Sofia susțin că au primit un termen ferm din partea Consiliului European.
22.12.2022 | 14:17
Surpriza bulgarii anunta ca au primit de la Bruxelles data exacta a aderarii la Schengen Ce se intampla in cazul Romaniei
România este așteptată să adere la Spațiul Schengen împreună cu Bulgaria / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Informația a fost făcută publică de ministrul justiției, Krum Zarkov, într-un interviu pentru postul de televiziune Nova TV.

Ministrul bulgar al justiției: ”A fost luat un angajament clar”

”A fost luat un angajament clar pentru admiterea Bulgariei în Schengen în octombrie 2023”, a declarat oficialul bulgar, citat de Euractiv.

ADVERTISEMENT

Intrarea Bulgariei în Spațiul Schengen a fost blocată de Țările de Jos și Austria, care au reclamat lipsa unor reforme legate de statul de drept. De asemenea, cancelarul austriac Karl Nehammer a propus construirea unui gard la frontiera bulgaro-turcă, pentru a stăvili valul de refugiați către Europa.

”Nu ar trebui să ne facem griji pentru aceste rapoarte. Potrivit așa-numitului ”mecanism orizontal” sunt rapoarte în fiecare an, și nu doar despre Bulgaria. Aceste rapoarte nu ar trebui să ne sperie”, a mai declarat Zarkov la Nova TV.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de România, unde există o coaliție de guvernare, Bulgaria se confruntă cu instabilitate politică și are un guvern interimar.

Klaus Iohannis doar speră că vom fi primiți

De cealaltă parte, la București, reacția autorităților a fost mult mai rezervată, după ce înainte de consiliul JAI dăduseră asigurări că vom adera la Schengen.

ADVERTISEMENT

Președintele Klaus Iohannis a declarat că ”are convingerea că România va deveni parte a Spațiului Schengen în 2023”, însă a refuzat să înainteze o dată pentru mult-așteptata aderare.

El s-a arătat mai degrabă pesimist în legătură cu o posibilă schimbare de atitudine a Austriei până în februarie-martie 2023 și a arătat că nu e de acord cu o ”decuplare” a României de Bulgaria.

ADVERTISEMENT

În februarie, ”chestiunea Schengen” nu va intra pe ordinea de zi a Consiliului European

”Chestiunea Schengen nu se tranșează la Consiliul European, ci se tranșează la Consiliul JAI. (…)

Consiliul European la care faceți referire din 9 și 10 februarie nu va avea pe ordinea de zi chestiunea Schengen. După părerea mea, este oricum prea devreme. Până în 15 ianuarie este greu de crezut că se va discuta ceva și în două săptămâni nu mă aștept să se rezolve problema abordării austriece și problema abordării olandeze față de Bulgaria.

Fiindcă cea mai bună soluție, și asta este clar pentru toată lumea, este ca România și Bulgaria să primească un vot în același timp, deci să intre împreună în spațiul Schengen”, a explicat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă care a avut loc în urmă cu câteva zile.

ADVERTISEMENT