News

Surpriză în dosarul HexiPharma: inculpații au fost achitați. Faptele incriminate s-au prescris

Decizie surprinzătoare a Curții de Apel București în dosarul HexiPharma: toți inculpații au fost achitați. Instanța a decis că faptele s-au prescris.
03.03.2023 | 18:38
Surpriza in dosarul HexiPharma inculpatii au fost achitati Faptele incriminate sau prescris
Dosarul HexiPharma a ajuns la final / Foto: George Călin / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Instanța a admis apelul inculpaților din dosarul HexiPharma, aflat de șapte ani pe biroul judecătorilor. Decizia a fost luată de Curtea de Apel București, vineri, 3 martie, și este definitivă. Pe latură civilă, compania va trebui să plătească despăgubiri consistente.

Despăgubiri de 125 de milioane de lei pentru spitale

Inculpații Flori Dinu și Mihai Leva, doi dintre directorii societății, au primit decizii de achitare, după ce instanța a constatat că faptele din dosar s-au prescris. În schimb, spitalele care au avut contracte pentru livrarea de dezinfectanți vor primi despăgubiri totale de aproximativ 125 de milioane de lei. Decizia este definitivă.

ADVERTISEMENT

Bunurile societății HexiPharma SRL și ale celor doi directori au rămas sub sechestru, potrivit deciziei Curții de Apel. De asemenea, judecătorii au luat măsura desființării avizelor pentru mai multe substanțe biocide care s-au dovedit a fi neconforme.

Dosarul HexiPharma a fost trimis în instanță în anul 2017, însă a fost întârziat din cauza multiplelor expertize solicitate atât de instanță cât și de părțile implicate. Unele dintre acestea nu au avut nicio relevanță în contextul acuzațiilor formulate de procurori.

ADVERTISEMENT

Acuzații grave, zero consecințe în dosarul HexiPharma

Flori Dinu, director general în cadrul HexiPharma, și Mihai Leva, director de producție, au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni de înșelăciune (340 de acte materiale, dintre care 7 având consecințe deosebit de grave).

De asemenea, ei au fost acuzați de uz de fals (60 de acte materiale) și participare improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterea bolilor. În anul 2020, ei au fost condamnați la 3 ani, respectiv 3 ani de închisoare, însă aceștia au făcut apel.

ADVERTISEMENT

Peste 300 de spitale din România au avut contracte cu HexiPharma și au primit dezinfectanți diluați. La puțin timp după începerea anchetei, Dan Condrea, proprietarul societății, și-a pus capăt zilelor, după ce a lovit voluntar cu mașina un arbore de pe marginea drumului de legătură între localitățile Corbeanca și Buftea.

Judecătorii au rămas în pronunțare 115 zile

Potrivit Libertatea, judecătorii Curții de Apel București au avut nevoie de 115 zile pentru a se pronunța în dosarul HexiPharma, deși procesul efectiv se încheiase. Codul de Procedură Penală prevede că instanța nu poate întârzia mai mult de 120 de zile pentru pronunțarea și motivarea hotărârii.

ADVERTISEMENT

Avocații celor doi inculpați au invocat încă din anul 2022 că faptele acestora s-au prescris. Procurorul de ședință a admis că argumentul invocat de aceștia este valabil însă a susținut că întârzierile țin de complexitatea deosebită a cauzei.

ADVERTISEMENT
Tags: