Marian Vanghelie ar putea scăpa de condamnarea de 11 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită, sentință nedefinitivă pe care a primit-o în 2021. Fostul primar al sectorului 5 vrea să întoarcă decizia judecătorilor, susținând că nu se face vinovat de acuzațiile formulate de procurorii DNA.
Curtea de Apel București a admis, la ședința din 7 septembrie, o probă care ar putea răsturna cazul fostului edil. Este vorba despre o decizie definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care Marian Vanghelie a fost achitat în procesul cu Agenția Națională de Integritate, care a susținut că fostul edil nu poate justifica suma de 787.246,45 lei (aproximativ 180.000 de euro) și a cerut ca această sumă să-i fie confiscată.
Pe 7 aprilie, ICCJ a respins recursul ANI, decizia fiind definitivă. Conform sentinței, suma respectivă nu poate fi confiscată și nu se poate vorbi despre o avere ilicită și nejustificată din punct de vedere legal. Dosarul ANI a început în 2012 și a stat la baza acuzațiilor de luare de mită formulate de Direcția Național Anticorupție.
De altfel, dosarul care se judecă în prezent a pornit de la o sesizare semnată de Horia Georgescu, fost șef al ANI, adresată Laurei Codruța Kovesi, pe atunci procuror-șef al DNA.
Cazul a fost preluat, ulterior, de Secția de combatere a corupției, fiind instrumentat de procurorul Ioan Amăriei, care a adăugat denunțuri formulate în 2014 și 2015 de omul de afaceri Marian Dumitru. În mai 2021, Marian Vanghelie a fost condamnat la 11 ani și 8 luni pentru luare de mită.
Luna trecută, avocatul lui Marian Vanghelie le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel București că ”această cauză (ANI vs Vanghelie, n.r.) are legătură cu prezentul dosar pentru că este vorba despre acţiunile pe care inculpatul le deţine la SC București SA şi în legătură cu mai multe împrumuturi cu sume considerabile de bani, sume cu privire la care apreciază că au legătură cu infracţiunea de spălare a banilor reţinută de DNA prin actul de inculpare în anul 2015 şi în baza acestui înscris urmează să facă apărările pe fondul prezentei cauze”.
DNA susține că Marian Vanghelie a cumpărat pachetul majoritar de la AVAS al societății București SA, devenind proprietarul real al magazinului cu același nume din centul Bucureștiului. În acte, acțiunile au fost achiziționate pe numele lui Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie, însă acesta a mărturisit procurorilor că banii proveneau de la fostul primar.
”Vanghelie Marian mi-a dat o geantă ce conținea dolari și euro, echivalentul a 32.000.000.000 ROL (3,2 milioane RON). Două plăți pe care le-am efectuat către AVAS din contul Băncii Țiriac au avut la origine sume de bani de aproximativ 6.000.000.000 ROL (600.000 RON) pe care le primisem cash de la L. Iulian și pe care le depusesem în contul meu din bancă”, le-a spus Niculae judecătorilor. Acesta a a mai spus că în perioada 2007-2014 a primit de la Vanghelie aproximativ 13.000.000 RON cash, bani care au ajuns la PSD București, PSD sector 5 sau la diverși oameni de afaceri.
În rechizitoriu se arată că, pe vremea când era primar, a primit de la Marin Dumitru aproximativ 30,4 milioane euro, reprezentând un comision de 20% din activitatea comercială a unor societăți, cu nerespectarea prevederilor legale de contracte de achiziții publice.
Potrivit procurorilor, banii ar fi ajuns la societăți comerciale controlate de Vanghelie, au fost achitate cheltuieli ale campaniilor comerciale și au fost oferite ceasuri și obiecte de lux către anumiți lideri politici.
Curtea a acceptat proba (decizia ICCJ) și a solicitat reprezentantului Ministerului Public să ia la cunoștință de conținutul acesteia, urmând ca la termenele viitoare să aibă loc discuții pe marginea înscrisurilor depuse la dosar.