News

Nicolae Ciucă își va da demisia la începutul săptămânii viitoare. România intră în era Marcel Ciolacu

Surse guvernamentale susțin că premierul Nicolae Ciucă își va da demisia la începutul săptămânii viitoare, moment în care premier va ajunge liderul PSD Marcel Ciolacu.
10.06.2023 | 16:58
Nicolae Ciuca isi va da demisia la inceputul saptamanii viitoare Romania intra in era Marcel Ciolacu
Nicolae Ciucă își va da demisia. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rotativa guvernamentală a fost dată peste cap și amânată de protestul profesorilor, pentru că PSD nu a fost dispus să-și asume acest eșec social. Cu toate acestea, inevitabilul se va produce și PSD va prelua guvernarea până la viitoarele alegeri, când ambele partide au mari emoții că vor reuși să rămână la putere.

Nicolae Ciucă își va da demisia

Asta, după ce protestul profesorilor pare să fie doar începutul, pe fondul nemulțumirilor tot mai mari din societatea românească. Astfel, conform Digi 24, Nicolae Ciucă își va depune mandatul în curând și acum se duc ultimele negocieri pentru împărțirea funcțiilor în viitorul Executiv.

ADVERTISEMENT

La finele lunii mai, Marcel Ciolacu anunța că rotativa va fi amânată până când conflictul cu profesorii va fi stins, analiștii politici fiind de părere că acest gest e menit să protejeze PSD-ul și implicit pe Ciolacu, care ar putea deconta politic un eventual eșec al negocierilor dintre sindicaliști și politicieni.

”Eu am spus de săptămâna trecută, înaintea discuţiilor politice, trebuie să ne asumăm împreună asumarea problemelor majore din societate, mai ales că o grevă generală presupune şi o încărcătură emoţională deosebită, mai ales că e greva profesorilor, învăţământul fiind unul dintre stâlpii societăţii.

ADVERTISEMENT

Consider că decizia luată de noi trei, copreşedinţii acestei coaliţii, este una corectă, pe care ne-o asumăm. Eu, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, cu cei doi parteneri de guvernare o să soluţionăm cât mai rapid această problemă legitimă venită din partea profesorilor, dar trebuie să avem şi echilibrul de a găsi momentele prielnice”, declara Ciolacu la finele lunii mai.

Noutatea în noul guvern Ciolacu ar putea să o reprezinte procentul miniștrilor femei: 30%. Rămâne de văzut ce rol va mai juca UDMR în noul Guvern, un Guvern care va avea cel mai probabil mai puține ministere. Probabil ca și o ultimă măsură din postura de Premier, Nicolae Ciucă a anunțat că va aproba mai multe acte care să le ofere profesorilor garanția că salariile lor vor fi mărite considerabil și, implicit, să oprească greva.

ADVERTISEMENT

”În ședința de guvern de astăzi, am aprobat o serie de acte normative care atestă că educația și sănătatea sunt priorități pentru actuala guvernare. Am adoptat un Memorandum care să ofere personalului din învățământ garanții suplimentare pentru concretizarea angajamentelor luate. Documentul, care va fi publicat și în Monitorul Oficial, conține prevederile salariale pentru debutanții din educație din viitoarea lege a salarizării, precum și măsuri privind investițiile în infrastructura din instituțiile de învățământ. Acest act vine în completarea ordonanței aprobate săptămâna trecută prin care veniturile personalului din educație au fost majorate de la 1 iunie.

Înțelegem că, în ultimii 30 de ani, s-au acumulat neajunsuri care au un impact puternic asupra sistemului educațional, însă, prin toate acțiunile noastre din aceste zile, am arătat că suntem un partener onest și serios. Tot ceea ce am discutat și asumat în întâlnirile cu liderii de sindicat s-a concretizat. Ne dorim ca toate aceste garanții să determine dascălii să se întoarcă la catedră și examenele naționale să se desfășoare conform calendarului.

ADVERTISEMENT

În această situație nu este vorba doar despre relația dintre guvern și sindicate, ci și de impactul pe care aceste decizii îl au asupra a milioane de elevi și părinți. Tot astăzi, am aprobat OUG prin care corectăm dezechilibrele privind neaplicarea integrală a legii 153. Toate categoriile profesionale din sănătate, din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională vor fi beneficiarii acestei decizii.

De asemenea, am discutat și criteriile de eligibilitate pentru investițiile prin Programul Operaţional pentru Sănătate, în valoare de aproximativ 6 miliarde de euro. Prin acesta, România va derula proiectele de construire de unităţi spitaliceşti noi și de modernizare a celor existente. Aceste investiții vin în completarea celor din PNRR și vor contribui la reducerea decalajelor dintre regiuni”, scris Ciucă pe pagina sa de Facebook în urmă cu mai multe zile.

ADVERTISEMENT