News

Taberele ARC 2023. Vara aceasta vor ajunge în vacanţă în România 5.000 de copii din diaspora

Gabriela Firea şi secretarul de stat pentru românii de pretutindeni au creionatul proiectul Taberelor Arc 2023, ediţia a XIV-a.
03.03.2023 | 10:59
Taberele ARC 2023 Vara aceasta vor ajunge in vacanta in Romania 5000 de copii din diaspora
Gabriela Firea anunţă că în Taberele ARC vor fi anul acesta 5.000 de copii din diaspora
ADVERTISEMENT

Tradiţia Taberelor ARC continuă şi anul acesta, o primă întâlnire legată de organizarea acestora având loc joi, între secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, şi ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea.

În tabere vor ajunge 5.000 de copii

Anul trecut, în cadrul Taberelor ARC au fost cuprinşi aproximativ 1.200 de copii, tineri și cadre didactice, din 18 țări, dar în 2023 ţinta propusă este de a ajunge la 5.000 de participanți, care să beneficieze de o tabără plină de activități în România, după cum a anunţat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni.

ADVERTISEMENT

“Continuăm programul nostru de suflet, taberele “ARC”, pentru copiii românilor de pretutindeni. Este vorba de proiectul DRP prin care copiii românilor din afara granițelor pot redescoperi România, pe toată perioada verii, un proiect foarte important pentru păstrarea legăturii tinerei generații cu țara mamă”, a mai declarat Gheroghe Cârciu.

Taberele ARC din 2022 s-au desfășurat în centrele de agrement de la Oglinzi, județul Neamț, și Sângeorz-Băi, județul Bistrița Năsăud, în serii consecutive de câte 7 zile. Scopul întâlnirii de joi, a fost tocmai de a creiona organizarea taberelor din acest an.

ADVERTISEMENT

“Împreună cu reprezentanți ai Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, au fost propuse centrele de agrement unde se vor desfășura taberele. În plus, ne dorim ca prima serie de copii să redescopere România la începutul lunii iulie, iar ultimul grup să încheie programul la finalul lunii august”, a spus secretarul de stat pentru românii de pretutindeni.

Ministrul Gabriela Firea a anunţat şi ea obiectivele pentru programul ce se va derula în această vară, dorindu-se revenirea la numărul de participanţi de dinainte de 2020. “În primul rând, în 2023, ne propunem să aducem în taberele din România minimum 5.000 de copii români din afara țării. Ne întoarcem, practic, la numărul de copii care ajungeau în aceste excursii înaintea pandemiei.

ADVERTISEMENT

Pentru unii dintre ei este o ocazie unică pentru a afla lucruri noi despre țara unde s-au născut și au copilărit părinții lor”, susține Gabriela Firea. Ea mai spune că prima serie de copii va ajunge în România la începutul lunii iulie, iar ultimul grup la finalul lunii august.

Ea a mai spus că pentru ediţia din acest an, colegii din ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, împreună cu reprezentanţi din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, vor păstra cele două locaţii din 2022, dar vor căuta şi alte tabere de agrement unde copiii pot petrece o săptămână pentru reconectarea cu România.

ADVERTISEMENT

“Vă invităm să fiți alături de noi și în ediția din acest an a Programului de Tabere „ARC”, pentru susținerea identității lingvistice și culturale a românilor de pretutindeni, program care va ajunge la aproape 28.000 de participanți”, a fost îndemnul adresat de secretarul de stat Gheorghe Cârciu, după întâlnirea de miercuri

ADVERTISEMENT