News

Talibanii sfătuiesc femeile din Afganistan să stea acasă. Luptătorii nu sunt instruiți să le respecte

Femeile afgane, sfătuite de talibani să nu mai meargă la serviciu, pe motiv că luptătorii nu sunt instruiți să le respecte
26.08.2021 | 00:01
Talibanii sfatuiesc femeile din Afganistan sa stea acasa Luptatorii nu sunt instruiti sa le respecte
ADVERTISEMENT

Femeile și fetele din Afganistan trec prin momente delicate. Frica pune stăpânire pe ele, după ce au fost sfătuite să nu-și mai părăsească casele pentru a merge ala serviciu.

Cel care a transmis un asemenea sfat este chiar purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabiullah Mujahid. Acesta a recunoscut că persoanele de sex feminin nu sunt în siguranță în prezența insurgenților, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

Talibanii sfătuiesc femeile din Afganistan să stea acasă. Luptătorii nu sunt instruiți să le respecte

Într-o conferință de presă, marți, Zabiullah Mujahid a afirmat că femeile nu ar trebui să mai meargă la serviciu, pentru propria lor siguranță. Astfel, afirmațiile anterioare conform cărora grupul va fi mai tolerant față de femei decât anterior au fost subminate.

Sfatul talibanilor a venit în aceeași zi în care ONU  a soliciatat „anchetă transparentă și promptă” a rapoartelor cu privire la abuzurile asupra drepturilor omului de la preluarea puterii de către grupul terorist.

ADVERTISEMENT

Tot marți, Banca Mondială a oprit finanțarea în Afganistan. Motivul invocat a fost îngrijorărea cu privire la siguranța femeilor.

„Este o recomandare temporară,” a subliniat purtătorul de cuvânt al talibanilor. „Forțele noastre de securitate nu sunt instruite cum să facă față femeilor, cum să le vorbească”, a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

„Suntem bucuroși pentru ele să intre în clădiri, dar vrem să ne asigurăm că nu se confruntă cu nicio grijă. Prin urmare, le-am cerut femeilor să-și ia liber de la locul de muncă până când situația revine la o ordine normală și procedurile legate de femei vor intra în vigoare,” a mai transmis Zabiullah Mujahid

„Apoi se pot întoarce la locurile lor de muncă. Până să avem securitatea deplină, cerem femeilor să rămână acasă”, a subliniat acesta.

ADVERTISEMENT

La ce au fost supuse femeile când talibanii au fost la putere

Când au deținut puterea în Afganistan, talibanii le-au făcut viața un coșmar femeilor. Acestea au fost nevoite să renunțe la locurile de muncă.

În plus, ele au fost constrânse să-și acopere întregul corp și li s-a interzis să părăsească casa fără un însoțitor de sex masculin.

În prezent, grupul insurgenților a insistat că noua sa eră la conducere va fi mai moderată. Totuși, liderii talibani au refuzat să garanteze că drepturile femeilor nu vor fi anulate și mulți s-au confruntat deja cu violența.

ADVERTISEMENT
Tags: