News

Țara care a înregistrat abia acum primul caz de Covid-19. Este luat în calcul lockdown-ul

La aproape doi ani de la izbucnirea pandemiei de Covid-19, Tonga a înregistrat primul caz de infectare cu coronavirus.
30.10.2021 | 17:24
Tara care a inregistrat abia acum primul caz de Covid19 Este luat in calcul lockdownul
ADVERTISEMENT

Populația din Tonga a început să se vaccineze masiv după ce s-a înregistrat primul caz de Covid-19 în micul stat insular din Pacific, informează BBC.com.

Infecția a fost descoperită la o persoană vaccinată care a venit cu un avion din Noua Zeelandă.

Primul-ministru Pohiva Tu’i’onetoa a avertizat locuitorii din cea mai mare insulă a arhipelagului, Tongatapu, că este posibilă instituirea unui lockdown în cursul săptămânii viitoare.

ADVERTISEMENT

Tonga a fost protejată de relativa izolare

Tonga este printre ultimele țări în care nu a fost raportat niciun caz de Covid-19 până acum. În acest stat situat la nord-vest de Noua Zeelandă locuiesc circa 100.000 de oameni.

Doar o treime din populație a fost vaccinată cu schema completă până acum, însă coordonatorul campaniei naționale de imunizare, Afu Tei, a relatat că mii de oameni au luat cu asalt centrele de vaccinare pentru a primi serul împotriva Covid-19.

ADVERTISEMENT

Persoana infectată se afla printre cei 215 pasageri ai unui avion care venea de la Christchurch, Noua Zeelandă. Alți pasageri aflați la bord erau membri ai lotului olimpic din Tonga care rămăseseră blocați în Christchurch după Olimpiada de la Tokyo din cauza restricțiilor de circulație.

Ministrul Sănătății din Noua Zeelandă a precizat că persoana infectată fusese testată înainte de urcarea în avion, iar rezultatul fusese negativ.

ADVERTISEMENT

Însă autoritățile din Tonga au făcut un test joi, în timp ce pasagerii cursei se aflau în carantina obligatorie la intrarea în țară.

Un oficial din domeniul sănătății, Siale Akau’ola, a precizat că persoana infectată făcuse a doua doză de vaccin la mijlocul lunii octombrie, iar forma de boală este una ușoară.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Tonga nu exclud un lockdown

Premierul Tu’i’onetoa a precizat că nu a impus un lockdown imediat întrucât virusul are nevoie de mai mult de trei zile pentru ca persoana infectată să devină contagioasă.

Ar trebui să folosim acest timp pentru a ne pregăti în caz că și alte persoane sunt confirmate cu virusul”, a spus premierul.

De la începutul pandemiei, mai mult de 246.000.000 de cazuri de coronavirus au fost raportate la nivel mondial, iar numărul deceselor se apropie de 5.000.000, potrivit unui calcul făcut de Johns Hopkins University.

În afară de Tonga, o altă țară din Oceania nu a înregistrat niciun caz, anume Tuvalu, tot un stat insular.

Raportări oficiale nu există nici din Coreea de Nord și Turkmenistant, dar experții cred că virusul a pătruns deja îîn aceste state, chiar dacă nu a fost confirmat oficial.

ADVERTISEMENT