News

Țara care interzice artificiile şi luminiţele de Crăciun. Se întâmplă în mai multe orașe

Țara care le va strica oamenilor petrecerile de Crăciun. Focurile de artificii, luminițele, chefurile stradale și concertele vor fi interzise în mai multe orașe
10.12.2023 | 12:16
Tara care interzice artificiile si luminitele de Craciun Se intampla in mai multe orase
Mai multe orașe din Rusia vor restricționa distracțiile de sfârșit de an, invocând economii pentru războiul pe care tot ea l-a început / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai mulți lideri regionali din Rusia au anunțat că intenționează să reducă numărul sărbătorilor locale de Anul Nou și să trimită banii pentru a sprijini războiul Moscovei împotriva Ucrainei.

Petreceri pe „mute”

Potrivit informațiilor Radio Free Europe/Radio Liberty, multe regiuni din Rusia vor folosi decorațiunile vechi care sunt deja în posesia municipalităților, pentru a marca trecerea în 2024.

ADVERTISEMENT

Unii lideri regionali au declarat, de asemenea, că nu se vor mai lansa focuri de artificii și nu vor mai fi organizate sărbători în masă, având în vedere efortul de război din Ucraina.

O decizie similară a fost luată de mai multe orașe rusești anul trecut, potrivit Business Insider, în ciuda faptului că ministrul adjunct al apărării rus Viktor Goremikin i-a descurajat pe cetățeni, înainte de sărbătorile din 2022, să anuleze festivitățile.

ADVERTISEMENT

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a organizat în decembrie anul trecut în capitala Rusiei o sărbătoare de Anul Nou atenuată, care a inclus evitarea focurilor de artificii și a „marilor concerte stradale”.

Artificiile, „scurte dar costisitoare”

În acest an, primarul din Novorossiysk, Andrei Kravcenko, urmează un model similar, declarând că focurile de artificii sunt o plăcere „scurtă, dar costisitoare” și că banii vor fi folosiți în schimb pentru achiziționarea de echipamente pentru soldații ruși de pe front, scrie Newsweek.

ADVERTISEMENT

Primarul din Soci, Alexei Kopaigorodski, a ordonat, de asemenea, ca spectacolele de artificii de Anul Nou să fie anulate, iar banii economisiți să fie folosiți pentru nevoile militare.

Economii pentru „operațiunea specială”

Kopaygorodski i-a încurajat pe cetățenii din Soci să procedeze la fel, scriind pe canalul său de Telegram: „Acesta va fi cel mai bun cadou pentru compatrioții noștri aflați pe linia întâi a unei operațiuni militare speciale și pentru familiile lor”.

ADVERTISEMENT

„Operațiunea militară specială” este denumirea folosită de Vladimir Putin a războiului ilegitim și de gresiune pe care l-a început împotriva Ucrainei.

Să vină „eroii” acasă, după aia chefuim

Decizii similare de anulare sau reducere a sărbătorilor au fost luate de Veniamin Kondratiev, guvernatorul regiunii Krasnodar, precum și de autoritățile din orașele Nalcik și Vladikavkaz. Ziarul rus Vestnik Kavkaza a relatat că Kondratyev a anulat și anul trecut sărbătorile de sărbători.

„Să așteptăm până când operațiunea specială se va încheia, când soldații noștri se vor întoarce, iar apoi vom sărbători din toată inima noul an așa cum suntem obișnuiți”, a declarat guvernatorul din Krasnodar. „Dar acum să avem grijă de colegii noștri din forțele de ordine și din armată”.

Rusia intenționează să aloce aproximativ o treime din bugetul său armatei în 2024. Finanțarea războiului pe fondul sancțiunilor occidentale paralizante și al inflației galopante a supus economia rusă la o presiune enormă.

ADVERTISEMENT
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Prețul uriaș cu care se vinde cea mai scumpă proprietate din lume
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă